Mandag 23. april 2018
FREDAGSPROTEST: Palestinere i Gaza demonstrerte for flyktningenes rett til å returnere også fredag. Israels soldater skyter mot dem. Fredag ble fire drept og 729 såret. Her evakueres en såret palestiner. FOTO: AP/NTB SCANPIX
• Leger uten grenser: Svært fæle skader • Verdens helseorganisasjon: 48 helsearbeidere såret
Frykter mange unge uføre
Undersak

Et drap i Malaysia

Den palestinske professoren Fadi al-Batsh (35) ble lørdag skutt og drept på åpen gate i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur.

Hamas har bekreftet at al-Batsh var Hamas-medlem.

Mistenker Mossad

Malaysiske myndigheter opplyser at al-Batsh ble drept av to personer som antas å ha bånd til en utenlandsk etterretningstjeneste. Mannens familie anklager israelske Mossad for å stå bak drapet lørdag.

Batsh var på vei til morgenbønnen i en moské da han ble skutt ned av to hvite menn som kjørte forbi på motorsykkel.

Ingeniør med tre barn

Israel benektet i går at landet står bak. Israel har en lang tradisjon for å likvidere palestinere i utlandet, men har sjelden innrømmet det offentlig.

Malaysias innenriksminister Ahmad Zahid Hamidi hevder overfor statlige medier i landet at Batsh var en «elektroingeniør og ekspert på å lage raketter».

Batsh var fetter til en av toppene i den militante gruppa Islamsk jihad, som også har anklaget Mossad for attentatet. Batsh var fra Gaza, hadde kone og tre barnog hadde bodd i Malaysia de siste ti årene. ©NTB

Natalie Portman
SÅRET: Etter fire uker med protester i Gaza frykter Leger uten grenser at mange unge vil bli uføre etter å ha blitt skutt av israelske soldater.

Palestina

– Våre kirurger forteller om grusomme skader, store og svært kompliserte å behandle, forteller Marie-Elisabeth Ingres, sjef for Leger uten grensers (MSF) arbeid i Palestina, på telefon fra Vestbredden. Hun var sist i Gaza onsdag.

– Mange må amputere, og vi frykter også store infeksjoner. De fleste skadde er unge og risikerer et liv som uføre, sier hun.

MSFs team jobber sammen med palestinske leger på Shifa- og al-Aqsa-sykehusene.

Fakta

Protester langs Gazastripens grense mot Israel:

• Det har vært demonstrasjoner for palestinske flyktningers rett til å vende tilbake langs Gazas grense mot Israel fire fredager på rad.

• Over halvparten av Gazas to millioner innbyggere er flyktninger.

• Israelske soldater har skutt med skarpt mot demonstrantene. Siden protestene startet 30. mars er 39 palestinere drept og over 4000 såret.

Kilder: Ha’aretz, AlJazeera

15-åring ble drept

Sist fredag var den fjerde fredagen på rad med protester langs Gazastripens grense mot Israel.

Palestinske helsemyndigheter melder at 729 ble såret og fire drept av israelske soldater denne fredagen. Totalt antall drepte siden 30. mars er dermed 39, mens over 4000 er såret.

En av de drepte fredag var Muhammed Ibrahim Ayyoub (15). EU har fordømt drapene, og både EU og FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, Nickolay Mladenov har krevd gransking.

Mladenov havnet fredag i krangel på Twitter med en eks-talsmann for Israels hær, Peter Lerner. Mladenov endte med å tvitre: «Her er et annet forslag. Slutt å skyte barn.»

Etter internasjonalt press lovet den israelske hæren (IDF) ifølge avisa Ha’aretz lørdag at de ville granske drapet på 15-åringen. IDF legger imidlertid hovedansvaret for alle drepte sivile på Hamas, som styrer Gaza.

«Hamas jobber for aktivt å sette sivile i fare, og plasserer hver uke kvinner og barn i spissen for opptøyene for å tjene som «menneskelige skjold», sier hæren i en uttalelse, ifølge avisa Ha’aretz.

IDF sier at det ble kastet eksplosiver mot soldatene, og at palestinerne forsøkte å fly drager med brannbomber inn over grensa til Israel. Kilder i det palestinske helsevesenet sier at Ayyoub sto sammen med flere demonstranter 100–150 meter fra grensa da han ble skutt.

Helsemyndighetene har også rapportert at 62,3 prosent av de skadde er skutt i nedre del av kroppen. Ingres forteller at MSFs leger rapporterer om pasienter med svært store skader etter at de er blitt skutt av soldatene.

– Palestinsk helsepersonell sier at Israel bruker dumdumkuler, som eksploderer i kroppen. Hva ser dere?

– Vi finner ikke kuler i kroppene til de skadde. Men sårene er svært store. Ødelagte bein er knust i svært mange fragmenter, som gjør det vanskelig å reparere. Vi gjør så godt vi kan, men arbeidsbelastningen er stor og ressursene presset, sier Ingres.

– Den humanitære situasjonen i Gaza er ille. Ingen prøver å finne en løsning. De som bor der får ikke reise derfra. Vi er veldig bekymret.

Ifølge Ha’aretz melder Verdens helseorganisasjon (WHO) at mangelen på medisin og medisinske forbruksvarer, som bandasjer, svekker muligheten til å gi pasientene forsvarlig behandling. WHO har også kritisert Israel for å skade helsepersonell, og sier at 48 helsearbeidere er blitt såret av israelsk ildgivning mens de har forsøkt å evakuere skadde. I tillegg er 13 ambulanser truffet av skarpe skudd eller tåregassgranater.

Kvinneopprør

Selv om det har blitt færre folk ved grensa hver fredag, blir demonstrasjonene for flyktningenes rett til å vende tilbake vurdert som de største i Gaza siden den første intifadaen (1987–1991). Al-Jazeera skrev fredag at kvinner i stor grad står i spissen for «Great Return March», som protestene kalles.

Nyhetskanalen skriver at palestinerne har protestert langs grensa hver fredag i mange år, men at det nye er at et stort antall kvinner og jenter har deltatt aktivt på et nivå man ikke har sett før. Det er likevel flest menn og gutter blant de skadde.

– Kvinner har mindre risiko for å bli skutt på, sier Taghreed al-Barawi (26) til AlJazeera, og forteller at hun er inspirert av Ahed Tamimi, ungjenta fra Vestbredden som sitter i israelsk fengsel etter å ha fiket til en israelsk soldat.

Kjendisreaksjon

Den israelskfødte skuespilleren Natalie Portman hisset fredag på seg israelske politikere da hun avslo å komme til Israel for å motta den prestisjetunge Genesis-prisen.

Portman sier at dette ikke betyr at hun støtter bevegelsen for boikott, de-investering og sanksjoner mot Israel (BDS), men at hun ikke vil stille opp sammen med statsminister Benjamin Netanyahu, som skulle tale ved prisutdelingen.

Portman har tidligere sagt at Netanyahu er rasistisk, og begrunnet avslaget nå med at «nylige hendelser i Israel «har vært «ekstremt foruroligende».

Den israelske energiministeren Yuval Stinitz sier til Ha’aretz at Portmans uttalelser og boikott av utdelingen «grenser til antisemittisme». Et annet Knesset-medlem ønsker å ta fra Portman hennes israelske statsborgerskap.

Portman har sagt at hun ønsker å gi prispengene på to millioner dollar til veldedige formål, men Genesis-stiftelsen, som står bak prisen, sier hun nå ikke vil få lov til å avgjøre hvor pengene skal gå.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Torsdag 24. januar 2019
VOLD: Venezuela er i ferd med å gå tom for penger og opposisjonen mobiliserer i gatene. USA støtter åpent forsøket på å kaste sosialist­regjeringen.
Onsdag 23. januar 2019
USIKKERHET: Nå kan alt skje i det britiske parlamentet. Den konservative veteranen, brexit-tilhengeren og baronen Peter Lilley tror britene kan forlate EU uten en avtale.
Tirsdag 22. januar 2019
FEIL PÅ FEIL: Lista over medieblundere knyttet til Russland-etterforskningen vokser. Her er noen av dem.
Mandag 21. januar 2019
MOTSTAND: Flere tusen ungarere protesterte lørdag mot regjeringens politikk og mot en ny, omstridt arbeidsmiljølov som åpner for 400 timer overtid per år.
Lørdag 19. januar 2019
UENIGE: Brexit-tilhengere i Nord-Irland hevder frykten for hard grense på den irske øya er overdrevet. Virkelighetsfjernt, mener Sinn Féin.
Fredag 18. januar 2019
KLINSJ: Labour-aktivist Mike Buckley mener ny folkeavstemning er eneste vei ut av dagens brexit-floke. Noe slikt vil være et historisk svik, hevder historiker og brexit-tilhenger Sheila Lowley.
Torsdag 17. januar 2019
UT: Daniel Hannan har jobbet for brexit i 20 år. Han tror fremdeles Storbritannia er på vei ut av EU, men innrømmer at nå kan alt skje.
Onsdag 16. januar 2019
BISMAK: Socialdemokraterna fører en selvutslettende strategi, mener rådgiveren til «Sveriges Gerhardsen». – Regjeringsavtalen smaker ikke godt, vedgår kommunalråden i «Sossarnas» bastion.
Tirsdag 15. januar 2019
KAOS: Vänsterpartiet kan slippe til Stefan Löfven som statsminister, selv om han må føre høyrepolitikk i regjering. – Det finnes ikke noe bedre alternativ, sier Ali Esbati.
Mandag 14. januar 2019
UNDER PRESS: Syriske flyktninger i Libanon stål­setter seg for mer uvær etter at stormen Norma forrige uke drev ­mange av dem på ny flukt.