Klassekampen.no
Fredag 20. april 2018
Leve brøytebilparlamentarismen!
Sukker und granaten
SUKKERFADESEN: Ble sukker­avgiften innført i ørska?

Vårens vakreste eventyr har utvilsomt vært Rødts opptreden i Stortinget. «Brøytebilparlamentarisme», har noen kalt det. Andre vil bruke merkelappen venstrepopulisme. Jeg oppfatter uttrykkene som hedersbetegnelser. Snakk om hva folk flest er opptatt av – og det er ikke omskjæring av jødiske guttebarn! Snakk om Sylvi Listhaug og Acer/Northconnect, om sosial dumping, om det folkerettsstridige angrepet på Syria.

Samspillet mellom Bjørnar Moxnes (Rødt) og Audun Lysbakken (SV) i Stortinget i polemikk mot en vaklende statsminister var en oppvisning i hvordan ytre venstre skal benytte sin posisjon i parlamentet.

Jeg liker også at Rødt gir sin støtte til Senterpartiet og NHO i kampen mot sukkeravgiften. Den ble åpenbart innført i ørska i noen seine nattetimer under budsjettforhandlingene, og har ingen ting med folkehelsa å gjøre. Tvert imot. Nå strømmer daglig flere tonn snop og cola inn fra Sverige, via internett eller i bagasjerommet til folk som har tatt en svipptur over grensa.

Jeg har forresten full forståelse for at folk tar seg en hyggetur til söta bror for å spare en tusenlapp eller to. Dette er spørsmål som må løses strukturelt, ikke ved å gi folk dårlig samvittighet for tilstandene i norsk landbruk. En tusenlapp her og en tusenlapp der er faktisk penger for folk flest.

Sukkerfadesen har kommet skeivt ut på to måter. Dels ved at KrF fikk gjennomslag for 83 prosent økning i avgiften, dels ved at Frp trumfa gjennom moms- og avgiftsfritak opp til 350 kroner på nettsalg. Dette minner meg om tida da mange kommuner ikke tillot ølsalg, med mindre du bestilte ei hel kasse! Resultatet var selvfølgelig at folk drakk mer. Har du ei kasse stående i kjellerboden eller i kjøleskapet, faller det nok lett åpne ei ny flaske. Sånn er det selvfølgelig også med snop.

Altså: Fjern det tullete moms- og avgiftsfritaket på netthandel, og bring sukkeravgiften tilbake til gammelt nivå. Fjern gjerne tax free-salget i samme slengen, eller i det minste – la Vinmonopolet stå for salget.

Dette er avgiftspolitikk for folk flest. Glimrende venstrepopulisme.

Ved sin avgang som justisminister mente Sylvi Listhaug at norsk politikk var omgjort til en «barnehage». På noen områder ser det ut til at hun kan ha hatt rett. Hvem sendte «Vi vil se fitta di» til Liv Signe Navarsete? Senterpartiet er handlingslamma, og Arne Strand har helt rett: Sett en dreven politietterforsker på saken, og dette vil være oppklart fortere enn Hercule Poirot løste mysteriet på Orientekspressen.

I stikkordsform til slutt: Kari Elisabeth Kaskis forslag om å legge NRK til Økernsenteret er meget fornuftig, en gave til det arbeidende folket i Groruddalen. Venstrepopulisme på høyt plan.

Hans Petter Sjøli advarer i VG mot Rødt, og viser til utviklinga i oljelandet Venezuela! Så da venter vi bare på at Kristin Clemet oppi all hyllesten av den folkelige Jon Michelet skal minne oss om at han i politikken var tilhenger av autoritære regimer.

Ukas lydspor: Gin Wigmore – «Ivory».

arild@puls.no / www.arildronsen.no / @arildronsen

«Nå strømmer daglig flere tonn snop og cola inn fra Sverige»

Artikkelen er oppdatert: 15. mai 2018 kl. 13.30