Fredag 20. april 2018
INGEN SEIER: Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum jubler ikke over Norge er blant de flinkeste i klassen til å innføre EU-direktiver. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
Norge har blitt dårligere til å innføre EU-direktiv, men vi er fortsatt langt flinkere enn Island:
Lydigst i EU-klassen
KARAKTERER: Norge er flinkere til å innføre EU-regler enn EU-landene selv. Kun fire direktiver gjenstår, viser nye tall fra Esa.

EU og EØS

EØS-tilsynet Esa har undersøkt hvor flinke EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein er å til å innføre EU-reglene som avtalen krever. Norge er fortsatt best i klassen, og bare fire direktiver, tilsvarende 0,5 prosent av de relevante EU-direktivene, gjenstår å bli innført i norsk lov.

I tillegg ligger Norge bakpå når det gjelder fire mindre forordninger. Selv om Norge fortsatt er lærerens favoritt, blir vi mindre flinke. Et halvår tidligere var vi enda bedre og lå kun bak på 0,2 prosent av direktivene.

Island er EØS-gruppens rampegutt. Politikerne på sagaøya har 15 direktiver igjen å innføre, tilsvarende 1,8 prosent. Landet kan imidlertid vise inspektørene i Brussel at de tar oppgaven på alvor. Utviklingen viser en bedring fra 2,2 prosent ved forrige karaktersetting.

Fakta

EØS-avtalen:

• EØS-avtalen gjør Norge til en del av EUs indre marked med fri flyt av varer, tjenester, kapital og arbeidere. Landbruk og fiskeri er unntatt.

• Som en del av avtalen må Norge innføre EU-direktivene som er relevant for det indre markedet. Esa er et tilsyn med base i Brussel som overvåker at EØS-avtalen blir oppfylt.

• Per november 2017 har Norge unnlatt å innføre fire direktiver, 0,5 prosent av de nye EU-direktivene som skulle vært innført. Det er en økning fra 0,2 et halvt år tidligere, men under kravet på én prosent.

Tøffere læreplan

For politikerne i EØS-landene gjelder det å ligge i selen for å innføre EU-regler, fordi kravene ligger an til å strammes ytterligere inn. Tidligere var målet at landene maksimalt skulle være bakpå når det gjelder 1 prosent av direktivene, men EU har foreslått å stramme dette inn til å bare være 0,5 prosent.

Esas siste opptelling ble gjort 30. november i fjor. Rapporten før den igjen ble lagd med utgangspunkt i tellingen fra mai 2017.

EU teller ikke like hyppig som Esa, og den siste karakterboken for EU-landene gjelder fra desember 2016.

Når Island strever med vedta EU-politikk, kan de imidlertid trøste seg med at politikerne i mange av de fulle EU-medlemmene også sliter med å holde tritt med Brussels produksjon av lover og regler.

Snittet i EU er at 1,5 prosent av direktivene ikke er innført. Faktisk ligger hele 20 av 28 EU-land bak målet på kun 1 prosent gjennom­føringsunderskudd.

Rebellen i den store klassen er Portugal som ligger bak med å innføre 3,4 prosent av direktivene. Flinkest er Malta som bare er bakpå når det gjelder 0,4 prosent av direktivene, og deretter kommer Danmark med 0,6 prosent.

Dersom Norge hadde vært EU-medlem ville vi altså være helt i toppen når det kommer til å innføre EU-direktiver. Sammenligningen er imidlertid ikke helt presis med tanke på at sektorer som landbruk og fiskeri ikke er en del av EØS-avtalen.

Vil ikke vinne

– Dette er en kåring vi ikke vil vinne, sier leder i Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum.

Han mener rask implementering av EU-regler er et tegn på at Norge har en for lite kritisk behandling av EU-saker.

– Konklusjonen er gitt i alle EU-saker, og det handler om å være for eller mot EU heller enn å gå inn i de konkrete sakene. Gammel EU-lojalitet trumfer alle argumenter, sier Vedum.

Som eksempel trekker han frem saken om EUs finanstilsyn, og Vedum sier at saken ble behandlet fortere enn om man skal bygge et middels norsk veikryss.

Han mener at Island har en mye mer kritisk holdning til EU enn det Norge har.

– Ja, de har en mye tøffere debatt. Etter finanskrisa så vi hvordan de turte å stå på sitt da andre land krevde at Island skulle dekke gjelden til de islandske bankene som gikk over ende. At de gjorde det, gjorde at landet kom mye raskere tilbake enn andre land som ble rammet av finanskrisa, sier han.

Norge har nå innført 836 EU-direktiver og 2855 forordninger via EØS-avtalen.

Esa kan ikke straffe landene for å være seine med innføre direktivene, men de kan åpne saker mot landene. Per november hadde Esa 37 saker mot Norge og 74 mot Island.

stiann@klassekampen.no

Tirsdag 22. januar 2019
SV I VINDEN: Medlemmene strømmer til opposisjonspartiene etter opprettelsen av den borgerlige firepartiregjeringen. Hos SV er veksten dobbelt så stor som hos Ap.
Mandag 14. januar 2019
TO ONDER: Øystein Dørum i NHO mener videre oppløsnings­tendenser i EU vil være verre for norsk økonomi enn brexit.
Lørdag 12. januar 2019
ØKER MEST: – Vi snur ikke kappa etter vinden. Det er vinden som har snudd, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
Fredag 4. januar 2019
NEKT: Frps Åshild Bruun-Gundersen avviser at abortlova kan bli endra i regjeringsforhandlingane. Same kva Siv Jensen og dei andre kjem fram til, vil ho stå fritt til å røyste mot i Stortinget.
Fredag 21. desember 2018
KLAR: Tidligere statsminister Kåre Willoch mener sanksjonsregimet mot Russland må ha en utløpsdato. Han ønsker en realistisk tilnærming til Russland.
Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.