Torsdag 19. april 2018
Regjeringen kritiseres for uklar tale om Syria-angrep 
Regjeringen har ikke vurdert om helgens Syria-angrep var et brudd på folkeretten, men har likevel støttet det i NATO. Dobbeltkommunikasjon, mener SV. 
Publisert: 19 April 12:29
Regjeringen har ikke vurdert om helgens Syria-angrep var et brudd på folkeretten, men har likevel støttet det i NATO. Dobbeltkommunikasjon, mener SV. 
– Regjeringen har åpenbart dobbeltkommunisert, og det er ille, mener SV-leder Audun Lysbakken.
Statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har begge uttrykt forståelse for angrepet, men uten å gi sin direkte støtte.
– Det er ikke naturlig for oss å støtte en aksjon vi ikke er med på, sa Solberg til NTB tidligere i uka.
– Norge har derfor heller ikke utredet om angrepet var et brudd på folkeretten, slo Søreide fast.

Full NATO-støtteNATO har derimot uttrykt «full støtte» til USA, Frankrike og Storbritannias bombing av mål i Syria sist helg. SV anklager derfor regjeringen for dobbeltkommunikasjon.
– Regjeringen har uttalt seg veldig forsiktig her hjemme og sagt at dette angrepet har vi forståelse for, mens man åpenbart har gitt full støtte til angrepet under lukkede møter i NATO. Slik kan vi ikke ha det, sier Audun Lysbakken til NTB.
Han etterlyser større ærlighet fra regjeringen.
– Når det nå kommer fram at Norge har støttet dette i NATO, da melder også spørsmålet seg om hvorfor i all verden regjeringen ikke har gjort en selvstendig vurdering av det folkerettslige, sier SV-lederen.

FolkerettsbruddJussprofessorene Geir Ulfstein og Malcolm Langford har slått fast at det vestlige angrepet i Syria, som var et svar på Assad-regimets påståtte bruk av kjemiske våpen, var et klart brudd på folkeretten og FN-pakten.
De to reagerer også på regjeringens manglende vilje til å kommentere det folkerettslige grunnlaget for angrepet.
– Det er bemerkelsesverdig når norske myndigheter regelmessig understreker hvor grunnleggende folkeretten er for verden og for Norge, mener de to.

Uttrykkelig forbudJussprofessor Mary O'Connell, en av verdens fremste eksperter på de folkerettslige sidene ved bruk av militærmakt, er for tiden knyttet til Nobelinstituttet i Oslo.
– Slike angrep er helt klart forbudt. Internasjonal lov forbyr all bruk av væpnet makt, så sant det ikke skjer i selvforsvar, foreligger autorisasjon fra FNs sikkerhetsråd eller ved at land selv ber om støtte i en borgerkrig. Bruk av militærmakt etter en hendelse er gjengjeldelse, og det er uttrykkelig forbud av FN, slår O'Connell fast.

Undergraver– Folkeretten er kanskje den viktigste sikkerhetsfaktoren for et lite land som Norge, påpeker Lysbakken.
– For hver gang stormaktene undergraver folkeretten og setter FN på sidelinjen, bidrar det til å skape en verden som er mer utrygg for små stater, sier han.
Lysbakken mener, i likhet med ekspertene, at helgens vestlige angrep mot mål i Syria var et klart brudd på folkeretten, og han kan heller ikke se at det var noe godt bidrag til fred i det borgerkrigsherjede landet.
– Bevisbyrden ligger ikke hos oss som sier nei til slike angrep, men hos dem som sier ja. Man kan ikke gjennomføre slike angrep uten å være sikker på at de bidrar til å gjøre situasjonen bedre, mener SV-lederen.
(©NTB)
Mandag 17. juni 2019
Den tyske journalisten Kai Strittmatter er sjokkert over debatten rundt «Ways of Seeing». – Eit lærestykke om trugsmål mot demokratiet, meiner han.
Mandag 17. juni 2019
• Først ble det påpekt at han var lite synlig i valgkampen. Så uteble han fra Socialdemokratiets valgfest. Da han dukket opp til regjeringsforhandlinger forrige lørdag, framsto Henrik Sass Larsen «riv-rav-ruskende gal», ifølge Ekstra Bladets...
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
For å ta makt fra modernistene vil Odd Nerdrum dele opp kunsthistorie-faget i to strengt atskilte retninger: en kantiansk og en aristotelisk retning. Men først åpner han utstilling i Vesterålen.
Lørdag 15. juni 2019
• Vi lever i Twitter-stormenes tid, hvor moralsk reinhet fort blir et kompromissløst krav fra krigere på sosiale medier. Slike tider gir dårlig grobunn for satiren, sjangeren som skal avdekke samfunnets eller menneskets skrøpeligheter. Nå...
Lørdag 15. juni 2019
GIR LITE I KASSA: Samferdselsministeren vil kutte bompenger ved å stanse arkitekttegnede T-banestasjoner og blomsterkasser i Oslo. Besparelsen kan gi 2,56 meter ny E 18.
Lørdag 15. juni 2019
Gullpenn: Bøkene om Elling er en språklig fryd, men vanskelig å bli berørt av.
Fredag 14. juni 2019
• Statens sivilrettsforvaltning har avslått tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunders krav på erstatning etter at korrupsjonssiktelsen mot ham ble henlagt. Lunders krav var på mer enn en halv milliard kroner, basert på et regnestykke hvor tapte...
Fredag 14. juni 2019
SÅRBART: Ei reservevasskjelde for hovudstaden har blitt utgreidd sidan 1965. No vil Oslo-politikarane utgreia meir. Vass­direktøren åtvarar.