Lørdag 14. april 2018
FORLOT SVENSKA AKADEMIEN: Sara Danius møtte pressen torsdag kveld og meddelte at hun legger ned arbeidet. FOTO: JONAS EKSTRÖMER, TT/NTB SCANPIX
Kulturprofilen utløste uro i Svenska Akademien. Sara Danius måtte gå.
Krise i Akademien
Arne Melberg
Krisa i Svenska Akademien når et nytt klimaks. Torsdag meddelte Sara Danius at hun trer av. Det samme gjør Katarina Frostenson.

Bøker

I Svenska Akademiens 232 år lange historie har 17 personer kledd den myteomspunne og prestisjetunge rollen som ständiga sektreterare. Sara Danius, som overtok posisjonen i 2015, er den første av dem som er kvinne.

Torsdag kveld møtte hun svensk presse utenfor det gamle Börshuset i Stockholm og meddelte sin avgang. Ved Danius’ side sto Sara Stridsberg, som siden sa til Dagens Nyheter at hun hadde kjempet for Danius hele kvelden. «Jeg gråt på møtet», sa hun.

Svenska Akademiens beslutningsmyndighet ble vingeklippet denne kvelden. Allerede forrige helg la Peter Englund, Per Wästberg og Klas Österberg ned arbeidet som en protest mot motbøren Danius har måttet stå i.

På torsdagens møte forlot også den hardt pressede Katarina Frostenson sin posisjon, og med bare elleve av atten gjenværende aktive medlemmer, er Svenska Akademien ifølge vedtektene ikke lenger vedtaksdyktig.

Fakta

Svenska Akademien:

• Svensk litterært og språklig akademi som ble stiftet i 1786 av Kong Gustav III. Det består av 18 medlemmer som velges inn på livstid.

• Kerstin Ekman og Lotta Lotass forlot sine stoler i Akademien i henholdsvis 1989 og i 2015. Forrige helg gikk ytterligere tre medlemmer ut.

• Vedtektene krever at de må være tolv til stede for å kunne fatte beslutninger.

To kvinner kastes

– Det er en trist situasjon. Man blir målløs. Utgangspunktet for striden er en mann kalt Kulturprofilen, men to kvinner kastes ut. Det er hårreisende, sier professor emeritus i litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo, Arne Melberg.

Melberg, som er fra Stockholm, mener anseelsen til Nobelprisen i litteratur, som Svenska Akademien årlig deler ut, står i fare for å svekkes betraktelig etter skandalene.

Mannen svenske medier omtaler som Kulturprofilen, som er gift med Katarina Frostenson og nær venn av flere av medlemmene, er den som mer enn noen annen har utløst krisa som nå rammer Akademien. Han er kjent for å ha omtalt seg selv som Svenska Akademiens nittende medlem. I november i fjor sto 18 kvinner fram med historier om seksuelle overgrep og trakassering fra Kulturprofilen. Deretter er det kommet fram at litteraturklubben Forum, som Kulturprofilen og akademimedlemmet Frostenson eier sammen, har fått årlige utbetalinger fra Svenska Akademien siden 2010. Kulturprofilen skal også ha stått bak lekkasjer før flere nobelprisutdelinger.

Hudflettet Danius

Både i BBC og The New York Times og flere andre internasjonale medier i går vakte det oppsikt at høstens metoo-avdekkinger knyttet til Svenska Akademien utløste den kvinnelige lederens avgang.

Danius bestilte den uavhengige utredningen som gransket Kulturprofilen og har møtt sterk motbør internt.

Tirsdag rykket Akademiens tidligere leder Horace Engdahl ut i Expressen og hudflettet Danius, og slo blant annet fast at hun er den svakeste ständiga sekreteraren i Akademiens historie siden 1786.

– Tilliten til Svenska Akademien er kraftig svekket. Medlemmene har vist sine sanne ansikter, og de er ikke pene, sier litteraturviter Preben Jordal.

I 2016 sto Svenska Akademien for sin hittil mest kontroversielle nobelprisutdeling, da den gikk til Bob Dylan. Da sa Jordal til Klassekampen at det var tydelig at komiteen hadde begynt å forholde seg til press utenfra.

– Andre mente jeg tok feil. Men med de siste dagers utvikling, mener jeg at jeg har fått rett i dette. Det viser seg at den ene hånden vasker den andre.

astrid.hygen.meyer@klassekampen.no

Onsdag 19. desember 2018
Nasjonalmuseet gikk glipp av inntil 90 millioner kroner til kunstnerisk utsmykking. Finansdepartementet satte foten ned for samarbeid mellom museet og Kunst i offentlige rom.
Tirsdag 18. desember 2018
Svenske og danske historikere er ikke overrasket over temperaturen i Michelet-debatten. – Det handler om den klassiske friksjonen mellom journalister og historikere, sier Lars M. Andersson.
Mandag 17. desember 2018
Endringer i åndsverkloven gjør at flere kunstner­grupper må dele på samme vederlagspott. – Våre medlemmer vil sitte igjen med mindre, sier Jørgen Karlstrøm i Komponistforeningen.
Lørdag 15. desember 2018
Mens netthandel på bøker har tatt av i Sverige, foretrekker nordmenn fremdeles å handle bøker over disk.
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Lørdag 8. desember 2018
Tilhengerne kaller det en revolusjon. Eks-statsråd Gudmund Hernes kaller det tøv. Hva handler moteordet «dybdelæring» om – dypest sett?