Lørdag 14. april 2018
LITT FOR FRISINNEDE VENSTRE: – Det eneste partiet kan gjøre for å roe gemyttene i konflikter i dag, er å sende e-poster og snakke med folk. Men av og til er folk irrasjonelle, og da fungerer ikke det, sier Rebekka Borsch, som vil innføre straff for bøller i Venstres vedtekter.
Foreslår straff i Venstre-vedtektene:
Ut mot bøllene
STRAFF: Rebekka Borsch vil ha Venstre-landsmøtet med på at partifeller som trakasserer, skal kunne fratas tillitsverv. Statssekretæren forteller at hun i årevis har blitt trakassert av en lokallagsleder.

landsmøte

Ikke bare har Venstre ingen eksklusjonsparagraf, partiet har også et eget punkt i vedtektene om hvorfor de ikke har det. Der står det at «Venstre har tro på den åpne debatt», og «det at et flertall skal kunne overprøve et mindretall ved å ekskludere mindretallet skaper ikke en god partikultur».

Venstre-profil Rebekka Borsch mener partikulturen også rammes av fraværet av sanksjonsmuligheter.

At partiet ikke kan gripe inn overfor bøller i egne rekker, har gjentatte ganger ført til at «aktive medlemmer trekker seg ut eller melder seg ut av Venstre siden de ikke ser noen annen utvei», skriver hun i et forslag hun har fremmet til helgas landsmøte.

Statssekretæren vil ha partiet med på å vedta at Venstre-medlemmer som trakasserer eller oppfører seg utilbørlig overfor andre medlemmer, skal kunne fratas retten til å inneha tillitsverv og retten til å delta på møter i Venstre.

Forslaget er innstilt vedtatt av Venstres landsstyre.

– Kjenner til trakassering

– Hvor alvorlig må det være før partiet reagerer, mener du?

– Jeg tenker på enten grove enkelthendelser eller langvarige konflikter. For å ta et eksempel: Når noen i offentligheten framsetter trusler mot et annet medlem av en sånn karakter at vedkommende må kontakte politiet, da tenker jeg: Det er ikke greit. Personen trusselen ble rettet mot, har nå trukket seg fra politikken, svarer Borsch, som var Venstres fylkesleder i Buskerud i seks år.

Hun viser også til et større lokallag der en person skal ha oppført seg så aggressivt på interne møter at 8–10 medlemmer meldte seg ut av lokallaget i løpet av et halvannet år.

Borsch anslår at hun kjenner til seks tilfeller der menn skal ha trakassert kvinner eller andre menn i Venstre.

– Vil du egentlig innføre eksklusjonsparagraf?

– Det strider veldig imot Venstres liberale ryggmargsrefleks, så et slikt forslag ville nok aldri fått flertall i Venstre. Jeg har vurdert det, men har kommet til at det er å gå for langt. Men det å frata noen tillitsverv og adgang til å stille i møter, det tenker jeg er streng straff.

– Har blitt trakassert selv

En del av bakgrunnen for forslaget er at Borsch i årevis har vært i en konflikt med et annet Venstre-medlem, en lokallagsleder. Hun mener at hun er utsatt for trakassering.

– Det går på diffuse påstander, løsrevet fra den politiske debatten, som har som mål å undergrave meg som politiker og menneske.

– Hvor skjer dette?

– I alle slags Facebook-grupper og på lokallagets offisielle sider. Det er veldig offentlig, svarer Borsch.

Konflikten har også vært omtalt i flere lokalaviser. Den aktuelle lokallagslederen, Arve Nesthorne i Flesberg Venstre, har både politianmeldt Borsch for trakassering og offentlig frarådet folk å stemme på henne som Buskerud Venstres førstekandidat i stortingsvalget.

– Det har ikke stoppet mitt politiske engasjement på noen måte, men jeg har følt at mitt gode navn og rykte har blitt sølt til.

– Det er selvsagt slitsomt å lese stygge ting om seg selv fra andre. Men det er verre når det skjer i eget parti. Når man blir omtalt som en fare for riket, så er det sårt, sier Borsch.

Avviser påstandene

Nesthorne selv avviser anklagene på det sterkeste, og viser til at han selv har anmeldt Borsch for trakassering.

«Det er imot alle liberale prinsipper å undertrykke minoriteter og mindretall. Det skal arbeides med dialog og respekt mot de med andre meninger. I dette tilfellet blir jeg nektet innsyn, medlemsrettigheter og blir utsatt for ytterligere insinuasjoner i stedet for å følge liberale prinsipper», skriver han i en e-post til Klassekampen.

politikk@klassekampen.no

Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.
Tirsdag 4. desember 2018
RAUDE BYAR: Norske storbyar ligg an til å halde på sine Ap-ordførarar etter kommunevalet i 2019. I Bergen og Tromsø slit høgresida med alternativet.
Mandag 3. desember 2018
SENTRUMSSTENGT: Ny måling viser rødgrønt flertall i Bergen. Nå ber SVs Oddny Miljeteig Ap om å «lese skriften på veggen» og velge SV foran sentrum.
Lørdag 1. desember 2018
UT: Dei er avhengige av selja mangan til stålprodusentar i heile EU, men slår likevel ikkje nokon stålring om EØS-avtalen. Eramet Norway er open for å greia ut eit alternativ til EØS.
Torsdag 29. november 2018
INNVANDRING: Torbjørn Røe Isaksen (H) tek opp konkurransen i asyl- og flyktningpolitikken mot Sylvi Listhaug (Frp) og Masud Gharahkhani (Ap).