Fredag 13. april 2018
ADVARSEL: Svenske Hans Blix undersøkte i sin tid om Irak hadde masseødeleggelsesvåpen. Han har erfaring med dårlig bevisførsel for påskudd til krig, og advarer vestlige ledere mot å gjenta feilene. foto: Hussein Malla, ap/NTB Scanpix
Tidligere våpeninspektør Hans Blix mener vestlig angrep på Syria vil være brudd på folkeretten:
Advarer mot ny krig
Undersak

– Vesten må vise handlekraft

Den tidligere norske forsvarssjefen Sverre Diesen sier til Klassekampen at situasjonen ikke er så farlig som retorikken tyder på. Han tror vestlige stormakter «vil bombe et par steder», for å «statuere et eksempel».

– Dersom de ikke viser at de er handlekraftig, så kommer det langt mer alvorlige konsekvenser, som at andre land kan begynne å bruke kjemiske våpen uten frykt for reaksjoner, sier han.

– Men må vi ikke vente til vi vet hvem som står bak det påståtte angrepet?

– Vi får ikke mer bevis enn vi allerede har. Syria ønsker å opprettholde usikkerheten rundt hvem som sto bak angrepet, men indikasjonene tilsier at regimet står bak.

Diesen frykter ikke en storkonflikt mellom Russland og USA, selv om «det kan hende at russerne skyter ned amerikanske missiler».

– Men jeg tror ikke at russerne er så glade i Assad at de tør komme i konfrontasjon med USA ved å gjennomføre trusselen om å bombe amerikanske krigsskip, sier Sverre Diesen.

NY KRIG: FNs tidligere våpeninspektør i Irak advarer mot å angripe Syria uten bevis for bruk av kjemisk våpen. – Jeg har mye erfaring med påståtte bevis som viser seg å ikke eksistere, sier Hans Blix.

Syria

Den tidligere svenske topp­diplomaten Hans Blix sier et vestlig angrep på Syria vil være et klart brudd på FNs folkerett og bidra til en «svært farlig situasjon» mellom USA og Russland.

– Et angrep fra USA med støtte fra Storbritannia og Frankrike vil være et brudd på FN-loven som sier at stater ikke får bruke vold mot andre staters integritet uten at dette skjer i selvforsvar eller med godkjenning i FNs sikkerhetsråd, sier han til Klassekampen.

Blix understreker at ingen slike kriterier oppfylles av et amerikansk angrep på Syria per i dag.

– Det er forbausende at ikke flere påpeker dette, sier 89-åringen.

Fakta

Syria i FN:

• USA og Russland kom ikke til enighet om etterforskning av det mistenkte gassangrepet i Douma lørdag.

• USA vil gjenopprette Joint Investigation Mechanism i Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) som Russland stoppet i november.

• Russland har invitert OPCW til Douma, nå under full syrisk-russisk kontroll. USA sier det ikke er uavhengig nok.

• FNs generalsekretær António Guterres har ringt vetomaktene og advart mot at «situasjonen kommer ut av kontroll».

• Bolivia ber Sikkerhetsrådet hindre ensidige kamphandlinger.

Dårlige erfaringer

Det var Blix som ledet FNs inspeksjoner av Irak før krigen i 2003. Som FN-etterforsker i Irak var Blix med på å avsløre at USAs invasjon i 2003 skjedde på bakgrunn av løgner om Saddam Husseins-masseødeleggelsesvåpen.

For min del har jeg mye erfaring med påståtte bevis som senere viser seg å ikke eksistere, sier han.

En av de ansvarlige for Irak-invasjonen den gang, var FN-ambassadør under George W. Bush, John Bolton. Han tok denne uka over som Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver.

– Hva tenker du om at Bolton nå er blant dem som skal gi Trump råd i denne svært spente situasjonen?

– Det er høyst urovekkende. Som mange i USA sier, Bolton er en mann som aldri har sett en krig han ikke likte. Han har sagt at USAs makt alene gir dem rett til å bestemme hva som er legitimt og ikke.

Situasjonen eskalerer

Eskaleringen i Syria skjer etter anklager om at Assad-regimet sto bak et kjemisk angrep i Douma lørdag for en uke siden. Det er denne hendelsen Blix viser til når han snakker om manglende bevis.

Uansett får hendelsen allerede konsekvenser: Den syriske regjeringen har evakuert forsvarsdepartementet og hærens hovedkvarter i Damaskus i påvente av vestlige rakettangrep, melder eksilbyrået Syrian Observatory for Human Rights.

– Jeg utelukker ikke at Assad-regimet er ansvarlig, men det finnes ennå ikke framlagte bevis for dette. Assad har invitert Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, og man må vente på deres etterforskning. Men det virker ikke som dette spiller noen rolle for USA, som igjen utnevner seg til verdenspoliti, sier Blix.

Trump og May er sikre

Både Donald Trump og Storbritannias statsminister Theresa May er sikre på at president Bashar al-Assad er skyldig i gassangrep i Douma. Labour-leder Jeremy Corbyn krever på sin side avstemning i parlamentet.

Mays forgjenger, David Cameron, fikk et uventet nei fra egne rekker i Underhuset under en tilsvarende situasjon i forbindelse med gassangrepet i Øst-Ghouta i 2013.

May kan ha Cameron i tankene når hun, ifølge BBCs kilder, sier nei til behandling i Westminster.

Hans Blix finner trøst i at USAs forsvarsminister James Mattis har signalisert «noe mer forsiktighet».

Pentagon er «klare til å bidra med militære alternativer om de er hensiktsmessige», understreket forsvarsminister Mattis onsdag. USA gikk da fortsatt gjennom etterretningen, ifølge Mattis, trolig i samråde med Storbritannia og Frankrike, som i går hadde stabsmøter om de eventuelt blir med på USAs angrep.

– En endelig avgjørelse er ennå ikke tatt, sa Sarah Sanders på pressekonferansen i Det hvite hus onsdag, og påpekte at Trump ikke hadde angitt noen tidsfrist.

Tror ikke på stor invasjon

Blix sier et rakettangrep på Syria, slik Trump gjennomførte også for et år siden, ikke vil endre noe på slagmarken.

– Assad har støtte fra Russland, Iran og Hizbollah, og det endrer man ikke med noen missiler, påpeker han.

Blix tror ikke en større amerikansk invasjon vil skje.

– Risikoen for en konfrontasjon med Russland er fortsatt en viktig faktor. Fra Trumps side er det mye brusing med fjærene, men jeg tror ikke han vil ha en større konflikt med russerne.

Russland advarer

Det er uklart om USA vil varsle Russland på forhånd, slik de gjorde 7. april i fjor da 59 Tomahawk krysserraketter regnet ned over flybasen Shayrat. Putins talsmann Dmitrij Peskov opplyste i går at en direktelinje mellom Russland og USA i Syria er «i bruk av begge parter».

Onsdag meldte avisa The Daily Telegraph at britiske ubåter er på vei mot det indre Middelhavet. Amerikanske skip skal også være på vei til området. Russlands ambassadør til Libanon, Aleksandr Zasypkin, truet tirsdag med at Russland ikke bare vil skyte ned amerikanske missiler, slik forsvarssjef og første viseforsvarsminister Vaseilj Gerasinov sa 13. mars, men også rette skyts mot der de blir skutt fra.

utenriks@klassekampen.no

Fredag 13. desember 2019
GRØNN: En ny klimalov binder framtidige danske regjeringer, krever kutt hjemme og i alle sektorer. Nå stålsetter venstresida seg på kampen om hvordan målene skal nås.
Torsdag 12. desember 2019
D-DAG: En ny, radikal bevegelse brakte Jeremy Corbyn til topps i britiske Labour. I dagens valg står de overfor sin hittil største prøve.
Onsdag 11. desember 2019
NØTT: Hvorfor har overklassegutten Boris Johnson mer appell blant britiske arbeidere enn sosialisten Jeremy Corbyn? Den konservative kandidaten Carolyn Webster er overbevist om hva svaret er.
Tirsdag 10. desember 2019
SKILLEVEI: En svak stat, etniske konflikter og forholdet til nabolandet Eritrea setter fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali på prøve.
Mandag 9. desember 2019
URO: Dødstallene stiger i konflikten i Irak. Midtøstenforsker Knut S. Vikør sier at den lederløse protestbevegelsen kan gå i ulike retninger.
Lørdag 7. desember 2019
INFERNO: Fossilindustrien setter verden i brann. Grønne, statlige gigantprosjekter er løsningen på klimakatastrofen, sier USA-aktivister.
Fredag 6. desember 2019
MISTILLIT: De fleste franskmenn vil ha pensjonsreform, bare ikke presidentens. Nå kan det bli en langvarig dragkamp mellom regjeringen og demonstranter.
Torsdag 5. desember 2019
ADVARER: En ny lov som er ment å bekjempe jødehat, kan kvele debatter om Israels framferd i Palestina, mener forsker.
Onsdag 4. desember 2019
I KLINSJ: Brasils klimaaktivister har blitt presset ut av landets delegasjon til klimatoppmøtet i Madrid. Men det stopper dem ikke fra å kjempe for Parisavtalen.
Tirsdag 3. desember 2019
ANSVAR: Klima­kvoter og klima­bistand. Miljø­bevegelsen frykter at rike land på nytt vil lure seg unna ansvaret for klimakrisa under toppmøtet i Madrid.