Onsdag 11. april 2018
POPULÆRE POLITIKERE: Gjestene fikk omvisning på Color Magic-brua da Frp-representater besøkte Color Line-tillitsvalgte i går. Fra venstre rådgiver Bjørn Siem Knudsen (Frp), Kjell-Børge Freiberg (Frp), overstyrmann Thor Erik Holt og Morten Ørsal Johansen (Frp).
Frp-mytteri mot regjeringen
Torbjørn Røe Isaksen (H)
Oslo, Norge, 10.04.2018. Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann, Morten Ørsal Johansen besøkte ansatte og tillitsvalgte ombord på Color Line. Selskapet ønsker å flagge om sine ferjer til Tyskland. Da får rederiet mulighet til å erstatte 700 sjøfolk med lavtlønte utlendinger. Foto: Christopher Olssøn.
Oslo, Norge, 10.04.2018. Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann, Morten Ørsal Johansen besøkte ansatte og tillitsvalgte ombord på Color Line. Selskapet ønsker å flagge om sine ferjer til Tyskland. Da får rederiet mulighet til å erstatte 700 sjøfolk med lavtlønte utlendinger. Foto: Christopher Olssøn.
UT MOT EGNE: Frp kan i tolvte time redde 700 sjøfolk som frykter for jobben. Striden om Color Lines flagg er dermed ikke over.

skipsfart

Det lød som musikk i sjøfolkets ører da Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann i går snakket til tillitsvalgte i Color Line. Morten Ørsal Johansen gikk nemlig til frontalangrep på sin egen regjering, som vil tillate Color Line å flagge om sine ferjer til Tyskland. Om det skjer, kan det åpne for å erstatte 700 sjøfolk med lavtlønte utlendinger.

Arbeiderpartiet har foreslått å utsette regelendringen fram til konsekvensene for hele det nordiske ferjemarkedet er utredet. Nå støtter Johansen dette forslaget.

Hvis Frp stemmer slik han ønsker, vil et klart flertall på Stortinget torpedere politikken til regjeringen og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Alle vet at Høyre er redernes parti, og Fremskrittspartiet er sjøfolkenes parti. Slik har det alltid vært, og dette er en sak vi har kriget masse om, sa den åpenhjertige politikeren til de tillitsvalgte som hadde seminar om bord på Kiel-ferja Color Magic.

Muligheten for at Color Line-skipene skal kunne bytte skipsregister, har vært diskutert i flere år, og Johansen mener forutsetningene har endret seg underveis. Frp-politikeren sa at rederiet slet da saken opprinnelig kom opp, men at det siden er gjort endringer i andre rammevilkår og at Color Line i dag går godt økonomisk.

Fakta

Skipsregistre:

• Regjeringen endrer reglene for skipsregistrene. Det vil gjøre det mulig for Color Lines to ferjer til Kiel å bytte register fra Norsk ordinært skipsregister (Nor) til Norsk internasjonal skipsregister (Nis).

• Mens det er krav til norske lønns- og arbeidsvilkår for skip i Nor-registeret, er det åpning for å ansette flere rimeligere, utenlandske sjøfolk på skip i Nis-registeret.

• Omkring 700 sjøfolk som arbeider med forpleinings­tjenester på Color Lines skip til Tyskland kan bli erstattet dersom reglene endres.

– Forutsetningene har endret seg totalt, og da er det muligheter til å få gjort noe. Da Ap for en uke siden leverte et utsettelsesforslag, øynet jeg et stort håp og fortalte vårgruppeleder at dette vil jeg støtte, fortalte han.

Vil ikke love gjennomslag

Selv om Frps næringspolitiske talsperson ønsker en siste omkamp, kunne han ikke love støtte i eget parti.

– Jeg er optimistisk, men jeg tør ikke love noe. Det er flertallet i gruppa som avgjør dette, og det er høy fallhøyde for meg dersom jeg lover noe og det går til helvete, sa han da han talte til konferansen på dekk tolv.

Johansen hevdet at Frp alltid har vært imot å tillate Color Line å flagge om, men at de var nødt til å føye seg som en del av regjeringssamarbeidet. Saken har vært en «mare», fortalte han.

Hovedtillitsvalgt i Color Line, Ronny Øksnes, spurte Johansen om næringsminister Isaksen kunne gjennomføre regelendringen dersom det ligger an til at Stortinget kommer til å stemme for å utsette saken.

– Nå vet vi jo hva som skjedde da en statsråd skrev noe på Facebook som var mot Stortingets vilje. Hvis en sak ligger til behandling og en statsråd går imot innholdet i den, da ligger du tynt an for å si det sånn, svarte Johansen.

Dermed antyder han at Isaksen kan lide samme skjebne som den tidligere justisministeren Sylvi Listhaug (Frp) dersom han ikke føyer seg etter stortingsflertallet.

Sjøfolk i Color Line reagerte da næringsministeren uttalte til Klassekampen i vinter at han regnet med at de fleste som eventuelt mistet jobben i Color Line ville komme seg raskt i ny jobb.

De to stortingspolitikerne fra Frp virket langt mer populær blant sjøfolkene i går. De ble introdusert «som våre venner på Stortinget» og fikk applaus etter innleggene.

– Vi har et veldig godt forhold. Vi har alltid vært på sjøfolkenes side, og der skal vi alltid være, sier Johansen til Klassekampen.

Truer ikke samarbeid

– Kan det ikke svekke regjeringssamarbeidet dersom dere går imot den gjeldende regjeringspolitikken i denne saken?

– Nei, rent politisk er dette en liten sak, og den har ikke de store konsekvensene politisk og budsjettmessig. Kanskje den innebærer litt prestisje for noen, men vi driver tross alt politikk og skal gjøre det som er best for landets befolkning, sier Johansen etter seminaret.

I går meldte EØS-avtalens overvåkingsorgan Esa at de har godkjent de planlagte endringene i reglene for skipsregistrene. Dermed kan Nærings- og fiskeridepartementet gjennomføre forskriftsendringen innen kort tid, og i teorien før utsettelsesforslag til Ap blir behandlet i Stortinget.

På spørsmål om når endringen vil bli gjennomført, kunne ikke departementet svare konkret.

«Departementet vil nå gå gjennom vurderingene Esa har gjort i saken og gjøre nødvendige forberedelser for å få på plass endringene i regelverket. Dette har vært en sak som har pågått i lang tid, og vi vil ikke forhaste gjennomføringen nå i sluttfasen», skriver statssekretær Daniel Bjarmann-Simonsen (H) til Klassekampen.

stiann@klassekampen.no

Torsdag 14. februar 2019
TILLIT: Trond Giske får solid støtte fra partifeller i de største Ap-lagene i Trøndelag. Flere savner ham i partiledelsen.
Fredag 8. februar 2019
RØRSLA: Aps partisekretær ga partiet en «klar marsjordre» om å prioritere fagbevegelsen på listene før kommunevalget. Oslo Ap marsjerer motsatt vei.
Onsdag 6. februar 2019
VALG: Høyre har så langt i år fått mest i valgkampbidrag. 100.000 kroner kommer fra den Monaco-bosatte milliardæren Arne Helge Fredly.
Mandag 28. januar 2019
OLJE: Kjell-Børge Freiberg sier klima­risiko allerede blir tatt hensyn til i nye oljeprosjekter, og at leterefusjons­ordningen er avgjørende for å opprettholde aktiviteten på norsk sokkel.
Onsdag 23. januar 2019
PÅ SIN POST: Knut Arild Hareide vil vokte KrFs primærpolitikk som leder for KrFs stortingsgruppe. Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold mener ingen andre kan fylle rollen.
Tirsdag 22. januar 2019
SV I VINDEN: Medlemmene strømmer til opposisjonspartiene etter opprettelsen av den borgerlige firepartiregjeringen. Hos SV er veksten dobbelt så stor som hos Ap.
Mandag 14. januar 2019
TO ONDER: Øystein Dørum i NHO mener videre oppløsnings­tendenser i EU vil være verre for norsk økonomi enn brexit.
Lørdag 12. januar 2019
ØKER MEST: – Vi snur ikke kappa etter vinden. Det er vinden som har snudd, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
Fredag 4. januar 2019
NEKT: Frps Åshild Bruun-Gundersen avviser at abortlova kan bli endra i regjeringsforhandlingane. Same kva Siv Jensen og dei andre kjem fram til, vil ho stå fritt til å røyste mot i Stortinget.
Fredag 21. desember 2018
KLAR: Tidligere statsminister Kåre Willoch mener sanksjonsregimet mot Russland må ha en utløpsdato. Han ønsker en realistisk tilnærming til Russland.