Onsdag 11. april 2018
POPULÆRE POLITIKERE: Gjestene fikk omvisning på Color Magic-brua da Frp-representater besøkte Color Line-tillitsvalgte i går. Fra venstre rådgiver Bjørn Siem Knudsen (Frp), Kjell-Børge Freiberg (Frp), overstyrmann Thor Erik Holt og Morten Ørsal Johansen (Frp).
Frp-mytteri mot regjeringen
Torbjørn Røe Isaksen (H)
Oslo, Norge, 10.04.2018. Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann, Morten Ørsal Johansen besøkte ansatte og tillitsvalgte ombord på Color Line. Selskapet ønsker å flagge om sine ferjer til Tyskland. Da får rederiet mulighet til å erstatte 700 sjøfolk med lavtlønte utlendinger. Foto: Christopher Olssøn.
Oslo, Norge, 10.04.2018. Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann, Morten Ørsal Johansen besøkte ansatte og tillitsvalgte ombord på Color Line. Selskapet ønsker å flagge om sine ferjer til Tyskland. Da får rederiet mulighet til å erstatte 700 sjøfolk med lavtlønte utlendinger. Foto: Christopher Olssøn.
UT MOT EGNE: Frp kan i tolvte time redde 700 sjøfolk som frykter for jobben. Striden om Color Lines flagg er dermed ikke over.

skipsfart

Det lød som musikk i sjøfolkets ører da Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann i går snakket til tillitsvalgte i Color Line. Morten Ørsal Johansen gikk nemlig til frontalangrep på sin egen regjering, som vil tillate Color Line å flagge om sine ferjer til Tyskland. Om det skjer, kan det åpne for å erstatte 700 sjøfolk med lavtlønte utlendinger.

Arbeiderpartiet har foreslått å utsette regelendringen fram til konsekvensene for hele det nordiske ferjemarkedet er utredet. Nå støtter Johansen dette forslaget.

Hvis Frp stemmer slik han ønsker, vil et klart flertall på Stortinget torpedere politikken til regjeringen og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Alle vet at Høyre er redernes parti, og Fremskrittspartiet er sjøfolkenes parti. Slik har det alltid vært, og dette er en sak vi har kriget masse om, sa den åpenhjertige politikeren til de tillitsvalgte som hadde seminar om bord på Kiel-ferja Color Magic.

Muligheten for at Color Line-skipene skal kunne bytte skipsregister, har vært diskutert i flere år, og Johansen mener forutsetningene har endret seg underveis. Frp-politikeren sa at rederiet slet da saken opprinnelig kom opp, men at det siden er gjort endringer i andre rammevilkår og at Color Line i dag går godt økonomisk.

Fakta

Skipsregistre:

• Regjeringen endrer reglene for skipsregistrene. Det vil gjøre det mulig for Color Lines to ferjer til Kiel å bytte register fra Norsk ordinært skipsregister (Nor) til Norsk internasjonal skipsregister (Nis).

• Mens det er krav til norske lønns- og arbeidsvilkår for skip i Nor-registeret, er det åpning for å ansette flere rimeligere, utenlandske sjøfolk på skip i Nis-registeret.

• Omkring 700 sjøfolk som arbeider med forpleinings­tjenester på Color Lines skip til Tyskland kan bli erstattet dersom reglene endres.

– Forutsetningene har endret seg totalt, og da er det muligheter til å få gjort noe. Da Ap for en uke siden leverte et utsettelsesforslag, øynet jeg et stort håp og fortalte vårgruppeleder at dette vil jeg støtte, fortalte han.

Vil ikke love gjennomslag

Selv om Frps næringspolitiske talsperson ønsker en siste omkamp, kunne han ikke love støtte i eget parti.

– Jeg er optimistisk, men jeg tør ikke love noe. Det er flertallet i gruppa som avgjør dette, og det er høy fallhøyde for meg dersom jeg lover noe og det går til helvete, sa han da han talte til konferansen på dekk tolv.

Johansen hevdet at Frp alltid har vært imot å tillate Color Line å flagge om, men at de var nødt til å føye seg som en del av regjeringssamarbeidet. Saken har vært en «mare», fortalte han.

Hovedtillitsvalgt i Color Line, Ronny Øksnes, spurte Johansen om næringsminister Isaksen kunne gjennomføre regelendringen dersom det ligger an til at Stortinget kommer til å stemme for å utsette saken.

– Nå vet vi jo hva som skjedde da en statsråd skrev noe på Facebook som var mot Stortingets vilje. Hvis en sak ligger til behandling og en statsråd går imot innholdet i den, da ligger du tynt an for å si det sånn, svarte Johansen.

Dermed antyder han at Isaksen kan lide samme skjebne som den tidligere justisministeren Sylvi Listhaug (Frp) dersom han ikke føyer seg etter stortingsflertallet.

Sjøfolk i Color Line reagerte da næringsministeren uttalte til Klassekampen i vinter at han regnet med at de fleste som eventuelt mistet jobben i Color Line ville komme seg raskt i ny jobb.

De to stortingspolitikerne fra Frp virket langt mer populær blant sjøfolkene i går. De ble introdusert «som våre venner på Stortinget» og fikk applaus etter innleggene.

– Vi har et veldig godt forhold. Vi har alltid vært på sjøfolkenes side, og der skal vi alltid være, sier Johansen til Klassekampen.

Truer ikke samarbeid

– Kan det ikke svekke regjeringssamarbeidet dersom dere går imot den gjeldende regjeringspolitikken i denne saken?

– Nei, rent politisk er dette en liten sak, og den har ikke de store konsekvensene politisk og budsjettmessig. Kanskje den innebærer litt prestisje for noen, men vi driver tross alt politikk og skal gjøre det som er best for landets befolkning, sier Johansen etter seminaret.

I går meldte EØS-avtalens overvåkingsorgan Esa at de har godkjent de planlagte endringene i reglene for skipsregistrene. Dermed kan Nærings- og fiskeridepartementet gjennomføre forskriftsendringen innen kort tid, og i teorien før utsettelsesforslag til Ap blir behandlet i Stortinget.

På spørsmål om når endringen vil bli gjennomført, kunne ikke departementet svare konkret.

«Departementet vil nå gå gjennom vurderingene Esa har gjort i saken og gjøre nødvendige forberedelser for å få på plass endringene i regelverket. Dette har vært en sak som har pågått i lang tid, og vi vil ikke forhaste gjennomføringen nå i sluttfasen», skriver statssekretær Daniel Bjarmann-Simonsen (H) til Klassekampen.

stiann@klassekampen.no

Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.
Tirsdag 4. desember 2018
RAUDE BYAR: Norske storbyar ligg an til å halde på sine Ap-ordførarar etter kommunevalet i 2019. I Bergen og Tromsø slit høgresida med alternativet.
Mandag 3. desember 2018
SENTRUMSSTENGT: Ny måling viser rødgrønt flertall i Bergen. Nå ber SVs Oddny Miljeteig Ap om å «lese skriften på veggen» og velge SV foran sentrum.
Lørdag 1. desember 2018
UT: Dei er avhengige av selja mangan til stålprodusentar i heile EU, men slår likevel ikkje nokon stålring om EØS-avtalen. Eramet Norway er open for å greia ut eit alternativ til EØS.
Torsdag 29. november 2018
INNVANDRING: Torbjørn Røe Isaksen (H) tek opp konkurransen i asyl- og flyktningpolitikken mot Sylvi Listhaug (Frp) og Masud Gharahkhani (Ap).
Onsdag 28. november 2018
NESTLEIAR-KAMP: Sju av SV sine fylkeslag har spelt inn Torgeir Knag Fylkesnes som ny nestleiar i SV. Tre har spelt inn Kari Elisabeth Kaski.
Tirsdag 27. november 2018
FORSTÅR: Frps Per-Willy Amundsen sier han forstår fagbevegelsens uro for EØS-avtalen.
Fredag 23. november 2018
STERK KRITIKK: KrF går knallhardt ut mot regjeringen i terrorsikringssaken, men vil ikke bli med på et mistillitsforslag. Tilliten mellom partiene er likevel svekket på borgerlig side, sier Frp-topp.