Du kan bla til neste sideBla med piltastene

De kvinnelige journalistenes inntog i avisredaksjonene skjedde i det stille.

Fru Rings værelse

PIONERENE: På slutten av 1800-tallet var kvinnelige journalister en sjeldenhet. Da Barbra Ring begynte i Ørebladet i 1906 var hun den eneste kvinnen i redaksjonen. FOTO: ILLUSTRASJON AV MASKINSKRIVERSKE FRA 1872, WIKIPEDIA

Hansken Camilla Collett hadde gjenglemt hos Gina Krog, var svart, liten og meget brukt. Den hansken var det eneste Gustav Vigeland hadde å holde seg til, foruten bildene, da han modellerte Camilla Collett. Med utgangspunkt i den lille hånden som hadde vært gjemt i disse bøyde hanskefingrene, bygde kunstneren sin Camilla Collett. Det forteller Barbara Ring fra et atelierbesøk hos Vigeland i «Minder og smaa bekjendelser» (1929). Ring, som var journalist den gangen, ble betatt av hvordan Vigeland mante frem Camilla Collett, den kjempende kvinnepioneren som hadde beholdt noe av sitt sky og ungpikeaktige vesen. Ring forsvarte Vigelands Camilla Collett, som Christian Krohg utbasunerte at så ut som en vaskekjerring.

Feministene Bodil Stenseth, Wencke Mühleisen, Asta Beate Håland, Stephen Walton, Kristina Leganger Iversen og Sumaya Jirde Ali skriver i Klassekampen mandager.