Mandag 9. april 2018
UT OG STJELE BADETØY: – Det er ikke en fornærmelse om noen sier at veldig mye av det Erna Solberg eller jeg sier, kunne vært sagt av en fra Ap, sier næringsminister og sentral Høyre-strateg Torbjørn Røe Isaksen.Foto: Christopher Olssøn
Her er Høyres plan for å bli Norges styringsparti:
Vil tvinge Ap til venstre
Undersak

Dette ble vedtatt

Digitalisering:

All kommunikasjon med staten skal være digital innen 2025. Det settes inn tiltak for dem som kan falle utenfor det digitale samfunnet.

Stimulere universiteter og høyskoler til å legge læringsmateriell fritt tilgjengelig på nett.

Bruke GPS-teknologi for mer korrekt veiprising. Personvernet skal ivaretas.

Bioteknologi:

Eggdonasjon tillates. Aldersgrenser for kvinner som skal gi og motta egg, kombinasjon av egg- og sæddonasjon og økonomiske spørsmål skal utredes. Donoren skal være kjent.

Enslige kvinner bør få tilbud om assistert be­fruktning

Nei til rutinemessig fosterdiagnostikk (screening) for å lete etter feil eller sykdommer hos fosteret.

Forsvar:

Høyre står fast ved beslutningene fra Natos toppmøte i Wales i 2014, om at medlemslandene gradvis skal øke forsvarsbudsjettene opp mot 2 prosent innen 2024.

Partiet vil bruke minimum 20 prosent av forsvarsbudsjettet på investeringer i Forsvaret.

Grønn omstilling:

La oljefondet investere i unotert infrastruktur for fornybar energi.

Matbutikker må tilby papirbæreposer.

Jobbe for forbud mot mikroplast i vaskemidler og kosmetikk.

Forslaget om økt avgift for fossilbiler ble avvist, men skattefordeler for elbiler videreføres. Maks halv pris for elbiler i bomstasjoner, på ferjer og parkering.

Arbeid, trygd og integrering:

Fjerne aldersgrensen på 72 år i arbeidsmiljøloven.

Aktivitetsplikt for flere grupper av sosialhjelpsmottakere.

Vurdere innstramming i aktivitetskrav for sykmeldte.

Fjerne særrettighetene for flyktninger folketrygden.

Torbjørn Røe Isaksen
STRATEGI: Høyres strategi for fortsatt regjeringsmakt er å okkupere sentrum i norsk politikk. Partiet håper en moderat linje vil tvinge Ap til å føre «SV-­politikk».

HØYRES LANDSMØTE

«Bærekraftig velferdssamfunn» er ikke verdens kjedeligste politiske slagord, men navnet på Høyres langsiktige prosjekt for fortsatt regjeringsmakt og gjenvalg i 2021. Et moment i planen er at Høyre skal innta en «sentrum-høyre»-posisjon i den offentlige debatten.

Flere Høyre-strateger Klassekampen har snakket med under helgas landsmøte, håper en slik posisjon vil tvinge Arbeiderpartiet til venstre.

Tanken er at dersom Høyre vinner eierskap til sakene som moderate lillavelgere er opptatt av, vil Ap se seg nødt til å gå til venstre for å bli et tydelig alternativ. Ap skal presses til «SV-politikk», fortalte en rådgiver.

Fakta

Høyres landsmøte:

• Høyre avholdt landsmøte denne helga.

• Partiet vedtok blant annet ny politikk på bioteknologi, digitalisering, grønn omstilling og arbeidsliv.

• Lørdag ble også dagens partileder, to nestledere, medlemmer av arbeidsutvalget og sentralstyret, samt leder for Høyres kvinneforum, gjenvalgt, alle som én.

Freder månen

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen oppsummerer den moderate linja slik:

– Vi skal ikke drive den politiske varianten av å diskutere privatisering av månen. Vi skal heller ikke gå etter saker fordi vi søker konflikt. En viktig del av denne sentrums-profilen, for å kalle det det, er å snakke om saker fordi de er viktige, selv om folk ikke er uenige. Det er ikke en fornærmelse om noen sier at det Erna Solberg eller jeg sier, kunne vært sagt av Ap.

– Spørsmålet er heller: Hvorfor skal det være en fra Ap som skal få lov til å si ting som alle er enige om og framheve viktige problemstillinger? poengterer han.

– Flere Høyre-folk sier til oss at dersom dere tar sentrum, må Ap gå til venstre?

– Vi er opptatt av å ikke ta for gitt at Ap blir liggende nede for telling. Men mange av de klassiske lillavelgerne ser på Høyre som et mer spiselig alternativ, eller de har stemt Høyre nå to ganger. Mange av de yngre har kanskje aldri gjort det før. Dette er ikke velgerne fra 80-tallet som har vendt tilbake. Det betyr at vi har en mulighet til å ta posisjonen som styringspartiet i norsk politikk.

Isaksen viser blant annet til at Høyre i 2017-valget hadde større troverdighet enn Ap på arbeidsplasser.

– Ap har vært det dominerende styringspartiet i norsk politikk, og det er vår ambisjon å endre på det. Det forutsetter ikke at vi blir større enn Ap. Det handler ikke nødvendigvis om det. Vi må vise stødighet, stabil styring og reformvilje.

– Men er dere så moderate? Opposisjonen vil vel innvende at dere regjerer med Frp?

– Det er en presis observasjon. Men det argumentet blir svakere og svakere. Når Frp har regjert i snart i fem år, og Venstre har gått inn i regjering, blir det fryktelig vanskelig å framstille Frp som en pariaklasse i norsk politikk.

Vil reformere videre

En annen del av «bærekraftig velferdssamfunn»-planen er reformer. For å tydeliggjøre Høyres politiske prosjekt skal planen forklare hvorfor partiet vil gjennomføre reformer som vil være upopulære på kort sikt, forteller Isaksen.

– Hvilke reformer blir de viktigste framover?

– Vi følger opp reformer fra forrige periode, som kommunereformen og samferdselsreformen. Og så er det et skrikende behov for å gjøre noe med integreringspolitikken. Den fungerer etter alle solemerker helt elendig mange steder. Innenfor arbeidsliv og inkludering er det også behov for nytenkning om hvordan velferdsordningene våre er skrudd sammen. Det er to åpenbare områder.

– Nå har jo ikke Høyre flertall med Frp og Venstre. Hvordan skal dere få flertall for disse reformene?

– Det er ingen tvil om at det er vanskeligere nå enn i forrige periode. Men KrF har vært med på en del reformer, for eksempel innen samferdsel. Og det er også reformer hvor regjeringen kan endre mye uten at saken må til Stor­tinget. Stortinget kan gi en type stilltiende aksept.

Den tidligere kunnskapsministeren viser til universitets- og høyskolereformen i forrige periode.

– Den ble ikke vedtatt av Stortinget og så igangsatt. Den ble igangsatt av regjeringen. Den var i Stortinget da den allerede var satt i gang.

– Ja, historieprofessor Einar Lie omtalte den vel som machiavellisk i Aftenposten?

– Ja, det ble jeg litt stolt av.

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 10. april 2018 kl. 11.10
Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Onsdag 18. september 2019
VIL SNAKKE: Flere LO-forbund har kontant avvist å inkludere MDG i en rødgrønn koalisjon i 2021. Nå inviterer MDG fagbevegelsen til samtaler.
Torsdag 12. september 2019
VINNAR: Etter ein knusande val­siger i Nordkapp vil SV og Senterpartiet ta frå Rica-gruppen kontrollen over Nord­kapplatået.
Onsdag 11. september 2019
NØTT: Mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er avvisende til et mulig nasjonalt MDG-samarbeid, vil ikke Mette Nord i Fagforbundet utelukke en slik allianse.
Tirsdag 10. september 2019
OPPVASK: Etter nok et smertefullt valg ber tidligere Ap-topp Helga Pedersen partiet om å alliere seg med MDG for å vinne regjeringsmakt i 2021.
Mandag 9. september 2019
POSISJON: MDG håper et brakvalg i dag vil gi makt i en rekke byer. Nasjonal talsperson Arild Hermstad åpner for å ta partiet inn i regjering i 2021.
Fredag 6. september 2019
AVTALE: Oslo-byrådet har fått med seg fagbevegelsen på å godta langturnuser i barnevernet. Nå lover Inga Marte Thorkildsen (SV) at alle kommersielle skal ut av Oslos barnevern innen 2021.
Torsdag 5. september 2019
DYRT: Bent Høie (H) inviterer helse­sektoren til nettverksbygging og faglig påfyll om Sykehus-Norge. Prislappen kan føre til at bare dem som er på innsida, har råd, sier fag­forening.
Onsdag 4. september 2019
TRAVELT: Om 120 dager blir fire kommuner til én. Nå tømmer de tvangssammenslåtte kommunene i Senja sparekassa før det er for seint.
Tirsdag 3. september 2019
BORGERLIGE GNISNINGER: I Unge Høyres interne strategi til skole­valgene, legges det opp til å «kaste KrF hardt under bussen» og å ta avstand fra KrFs kvinnesyn.