Fredag 6. april 2018
VENDER RYGGEN TIL: Stemningen har blitt betrakelig dårligere mellom den britiske utenriksministeren Boris Johnson og hans russiske kollega Sergej Lavrov etter nervegiftangrepet i Salisbury. Her fra Johnons besøk i Moskva desember 2017. FOTO: YURI KADOBNOV, 8 NTB SCANPIX
• Boris Johnson anklages for løgn • Tyskland legger press på britene
Overdrev Russland-bevis
NERVER: Nye uklarheter rundt Boris Johnsons beviser for at Russland står bak nervegiftangrepet i Salisbury øker den diplomatiske spenningen.

Stor­britannia

«Det er ikke mulig å ignorere de legitime spørsmålene vi stiller», var i går budskapet fra Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Oppfordringen kom få timer før FNs sikkerhetsråd samlet seg på Russlands oppfordring for å diskutere nervegiftsaken i Salisbury i Storbritannia, der den tidligere sovjet-russiske spionen Sergej Skripal og hans datter ble forgiftet 4. mars.

Møtet i New York ble holdt etter at Klassekampen gikk i trykken i går.

Kald krig i OPCW

Den giftige stemningen preget styremøtet i Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) i Haag onsdag, et møte Russland hadde innkalt til.

Moskvas forslag om å få ta del i OPCW-granskingen i Salisbury ble nedstemt, men avstemningen viste tydelig at den kalde krigen for lengst har sivet inn i OPCW.

Storbritannias utenriksminister Boris Johnson anklaget Russland for «å ha ett mål for øye», nemlig «å skjule sannheten og forvirre opinionen». Han hevdet at «det internasjonale samfunnet nok en gang har sett gjennom taktikken og robust nedkjempet Russlands forsøk på å avspore den riktige internasjonale prosessen», ifølge Reuters.

Avstemningen avspeiler et annet bilde: 15 land stemte ned det russiske forslaget, som britene beskrev som «perverst». USA og Storbritannia fikk trolig med seg ti europeiske land og Australia, Japan og Sør-Korea.

Fem land stemte med Russland: Kina, Iran, Algerie, Sudan og Aserbajdsjan. Hele 17 land avholdt seg fra å stemme, og tre av de 41 styremedlemmene glimret med sitt fravær, melder Reuters.

Den russiske ambassadøren til OPCW, Aleksandr Sjulgin, hadde på forhånd varslet at russiske styresmakter ikke vil anerkjenne OPCW-rapporten med mindre Russland blir del av granskingen.

Lavrov har tidligere anklaget Storbritannia for brudd på konvensjonen for kjemiske våpen fra 1997 og OPCWs prosedyrer med hensyn til tilgang på analyser og tidsfrister.

Uenigheter fra Syria

OPCW bærer med seg uenighetene rundt granskingene av giftgassangrepene i Syria, seinest i Khan Sheikhoun 4. april i fjor, en by kontrollert av al-Qa’ida-allierte Hayyat Tahrir ash-Sham.

OPCW var aldri inne i Syria, men konkluderte med at Assad-regimet hadde brukt nervegassen sarin på bakgrunn av materiale overlevert i Tyrkia og undersøkt ved Porton Down, det britiske forsvarsdepartementets forskningslaboratorium.

Da Moskva ikke fikk gjennomslag for å verifisere granskingen, stemte Russland mot å forlenge OPCWs mandat i Syria.

Britisk etterretning

Laboratoriet Porton Down har kommet i fokus, ikke minst på grunn av Boris Johnson. Onsdag jobbet utenriksdepartementet i London på spreng med å fjerne Johnsons tidligere Twitter-meldinger.

Han ikke bare anklager Jeremy Corbyn for «å spille Russlands spill» og fyre opp under pressehetsen mot Labour-lederen som løpegutt for president Vladimir Putin, men han påstår også at Porton Down skal ha lokalisert nervegassen Novitsjok som angivelig ble brukt i Salisbury, til Russland.

Løgnen finnes på video i intervjuet med avisa Deutsche Welle, der Johnson hevder å ha fått opplysningen direkte fra Porton Down.

Sjef for senteret, Gary Aitkenhead, understreker at Porton Down ikke har sporet nervegiften som de mener er Novitsjok, til Russland. Den antakelsen er det britisk etterretning som har kommet med, skriver avisa The Times.

Flere stemmer i Labour er nå kritiske til Johnsons skråsikre uttalelser. Diane Abbott, skygge-innenriksminister for Labour, har ifølge Channel 4 sagt at hun ikke forstår hvor han har fått informasjonen sin fra. Labour-rådgiver Chris Furlong ber statsminister Theresa May sparke Johnson for løgnen.

Også den tyske regjeringens Russlands-koordinator Gernot Erler uttalte i går ifølge NTB at den nye informasjonen «ikke er i tråd med hva britiske politikere har fortalt», og det øker presset på Storbritannia om å legge fram ytterligere beviser som peker mot Moskva.

Novitsjok

Den sovjetiske kjemikeren Vil Mirzajanov har gått igjen i alle kanaler. Han er den fremste kilden til produksjonen av Novitsjok. Han var tilknyttet Statens vitenskapelige forskningsinstitutt for organisk kjemi og teknologi i Sjikhanij ved Volga-byen Saratov fram til han fikk sparken i 1992 for å ha røpet hemmeligheter om det kjemiske våpenprogrammet.

83-åringen bor nå i Princeton i New Jersey, hvor han er tilknyttet Rutgers University.

Mirzajanov mener Putin personlig står bak, men det er tvil om hva han vet om det kjemiske produksjonsanlegget i Nukus som i dag ligger i Usbekistan, ikke i Russland.

Storbritannias tidligere ambassadør til Usbekistan, Craig Murray, som fikk sparken for sine protester mot manglende reaksjoner på hans rapporter om grov tortur under regimet til Islam Karimov, skriver at han selv var til stede da anlegget ble destruert – ikke av russerne, men amerikanerne.

Murray skrev rundt påske at «jeg har nå mottatt bekreftelse, fra en meget godt plassert kilde i britisk UD, på at forskerne ved Porton Down ikke er i stand til å identifisere nervegassen som russiskprodusert» og at forskerne ved laboratoriet har havnet under press.

Flere land

Tidligere våpeninspektør Jerry Smith følger opp overfor Channel 4:

– Jeg kan ikke forestille meg at Russland som de eneste har teknologien til å framstille Novitsjok.

– Om en vil sikre seg at en er beskyttet mot en gift som har vært omtalt, og faktisk har sin kjemiske struktur sågar på internett – kan en forestille seg at det formodentlig er en sikkerhetsforanstaltning.

Med andre ord kan USA og andre stater sikre seg Novitsjok til sine laboratorier for å kunne kartlegge nervegiften, inkludert Porton Down.

Den norske risikoanalytikeren Jørn Siljeholm i den amerikanske tankesmia Omnis, tidligere våpeninspektør, trakk fram det samme i Dagsnytt 18 onsdag. Det israelske nettmagasinet Debka, med sine forbindelser til sikkerhetsapparatet, skriver at minst tjue land skal ha tilgang på nervegiften.

Murray viser dessuten på sin blogg til rapportene til Robin Black, leder for Detection Laboratory ved Porton Down, så seint som i «Development, Historical Use and Properties of Chemical Warfare Agents» i 2016, om de mange uklare omstendighetene rundt Novitsjok som også det rådgivende vitenskapelige styret (SAB) i OPCW balet med i 2013.

«Rød strek»

Johnsons løgn har brakt på bane løgnene som USAs president George W. Bush, i tospann med Storbritannias statsminister Tony Blair, serverte om Saddam Husseins masseødeleggelsesvåpen.

I dag ligger det liknende motiver i marken. USA, Storbritannia og Frankrike har under stormløpet på Øst-Ghouta i Syria forsøkt å trekke opp en slag «rød strek» for Assad-regimet ved bruk av kjemiske våpen

peterm@klassekampen.no

Fredag 28. februar 2020
DYRT: Anthony Depietros har et lyserødt arr som minne om at han ventet for lenge med å sjekke hjertet. Han er en av mange amerikanere som utsetter behandling fordi det koster for mye.
Torsdag 27. februar 2020
RUNDE TO: Britene truer med å gå ut av handelssamarbeidet med EU uten en ny avtale. EU vil sette hardt mot hardt.
Onsdag 26. februar 2020
SJANSESPILL: Å legge seg ut med den proisraelske lobbyen i USA er en strategisk risikosport, sier Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.
Tirsdag 25. februar 2020
SKJEBNESAK: Det kan ta år før Wikileaks-grunnlegger Julian Assanges skjebne blir avgjort. I går startet rettssaken om utlevering til USA, under kaotiske omstendigheter.
Mandag 24. februar 2020
UTSATT: Alle de drepte i Hanau var ofre for innvandrerhat, mener representant for Tysklands kurdere. Han anklager ­Tyrkia for å buke angrepet politisk.
Lørdag 22. februar 2020
STOPPES: Bolivias tidligere president Evo Morales ble tvunget ut av landet. Nå nektes han å stille til senatsvalget fordi han ikke bor der.
Fredag 21. februar 2020
RYSTES: Onsdagens terror i den tyske byen Hanau føyer seg inn i en lang rekke høyreekstreme angrep de siste åra.
Torsdag 20. februar 2020
TRUET: FN prøver å holde Genève-forhandlingene i gang etter at havna i Tripoli ble angrepet tirsdag.
Onsdag 19. februar 2020
FLØYKAMP: Den voksende høyresida i de tyske kristendemokratene angriper partileder Angela Merkel. Nå vil de ta oppgjør med partiets innvandrings- og klimapolitikk.
Tirsdag 18. februar 2020
FRONTER: Motsetningene som har oppstått mellom Russland og Tyrkia i Idlib, kan få konsekvenser i Nord-Syria, frykter den kurdiske YPG-militsens talsmann.