Torsdag 5. april 2018
OKKUPASJON: Titusenvis av mennesker har streiket og protestert for bedre finansiering av offentlig utdanning denne uka. Her okkuperes delstatsparlamentet i Kentucky. FOTO: Timothy D. Easley, AP/NTB SCANPIX
• Nye lærerstreiker i to USA-delstater • Lærer til Klassekampen: Vi er ekstremt motiverte
Streikefeberen sprer seg
SER PENGER: USAs utdanningsminister Betsy De Vos skaper sinne med sin privatiseringsagenda. FOTO: John Rucosky, AP/NTB SCANPIX
SITTENDE PROTEST: En politibetjent går forbi streikende lærere og deres støttespillere i Oklahoma-kongressen.FOTO: Sue Ogrocki, AP/NTB SCANPIX
OPPRØR: Lærerstreiken i USA sprer seg over den republikanske prærien. Oklahoma-lærerne har ikke hatt lønns­økning på ti år.

USA

Amerikanske arbeidere er i ferd med å gjenoppdage et lenge glemt, men mektig våpen: streik.

Etter at lærere i West Virginia feiret streikeseier i begynnelsen av mars, streiker nå tusenvis av lærere i de republikanskdominerte delstatene Oklahoma og Kentucky for bedre lønninger og finansiering av de offentlige skolene. Også i republikanske Arizona vil lærere streike dersom deres krav ikke møtes.

– Lærerne i West Virginia inspirerte oss i andre delstater. Nå er vi ekstremt motiverte, sier Oklahoma-lærer Lesley Kerr (37) til Klassekampen.

Fakta

Lærerstreiker i USA:

• I begynnelsen av mars feiret offentlig ansatte lærere i delstaten West Virginia at mange av deres krav ble innfridd etter to ukers streik.

• Nå streiker tusenvis av lærere i Oklahoma og Kentucky med krav om høyere lønn og bedre finansiering av offentlige skoler.

• Sinnet knyttes også til Donald Trumps utdanningsminister, privatiseringsjeger og milliardær, Betsy DeVos.

Vil streike videre

Mandag var 200 av Oklahomas 512 skoledistrikter stengt. Kerr er engelsklærer ved en av de stengte skolene i Tulsa, en og en halv time øst for Oklahoma City.

Hun er blant titusenvis som demonstrerte foran parlamentet i delstatshovedstaden.

Oklahoma-guvernør Mary Fallin forsøkte å stanse streiken med lønnsøkninger på 6000 dollar og 50 millioner dollar i økt skolefinansiering.

Men lærerne krever en lønnsøkning på 10.000 dollar over tre år for alle lærere og ytterligere 200 millioner i skolefinansiering.

– Er dere klare til å streike videre dersom kravene ikke innfris?

– Ja, det er helt klart konsensus her nå. Vi krever at årtier med finansieringssvikt fikses, sier Kerr.

Mange streikende lærere blir satt under press fra ledelsen med kunngjøringer om at de vil trekkes i lønn for vikarkostnader: rundt 90 dollar dagen.

Ødelagte bøker

På samme måte som i West Virginia blir streiken i stor grad organisert på grasrotnivå, via sosiale medier og uavhengig av lokale fagforeningsledere. Forrige lærerstreik var i 1990.

I en direktesendt Facebook-video sier arrangør Alberto Morejon at han har fått råd fra lærere i West Virginia om at «politikerne ikke tar streiken på alvor før dag tre eller fire».

Danny Manuel (44) er brannmann i Oklahoma. Han jobber også deltid som bussjåfør, blant annet ved offentlige skoler. Kona har jobbet som lærer i 20 år.

Mandag kjørte han en buss med henne og andre lærere til demonstrasjonen.

– Mine barn Grace (14) og Blaise (10) sine skolebøker er eldre enn dem, og i klassen til sønnen min er det 34 elever i et klasserom laget for 20. Deres læringsmuligheter er dårligere enn hva de var for meg, sier han til Klassekampen.

DeVos’ trussel

Han sier sinnet også handler om Donald Trumps utnevnelse av milliardæren Betsy De Vos som utdanningsminister.

– Mange ser hennes privatiseringsagenda som en trussel, sier han, og finner glede i at mange «uengasjerte foreldre» nå trekkes med i det han omtaler som «bevegelsen».

Kerr sier streiken binder sammen folk på tvers av politisk tilhørighet.

– En lønn man kan leve av og finansiering av skolene våre er noe alle kan enes om.

Oklahoma har USAs lavest lønnede lærere. De har stått uten lønnsøkning på over ti år. Kerr sier hun tjener 33.000 dollar, 258.000 norske kroner, i året. Hun og mannen lever «fra lønning til lønning», og sliter med å få endene til å møtes for seg og sine to barn i ungdomsskolealder.

Mange lærere har både en og to ekstrajobber ved siden av arbeidet som lærer for å få endene til å møtes. På nettet florerer galgenhumor som «min mor jobbet 22 år som servitør for å finansiere sin læreravhengighet».

Til CNN forteller andre lærere at de må gå til matbanker for å fø familien og donere blod for å betale regninger.

Pizza-støtte

Selv har Kerr to ekstrajobber med engelskundervisning over nettet. Hun mener imidlertid det er viktig å skjønne at streiken handler om mer enn lønnsøkning.

– Folk som ikke skjønner hvor ille ting er, kan lett si «kom dere tilbake til klasserommet». Men våre assistenter sliter like mye og elevene trenger bedre utstyr og tryggere skoler. Utdaterte skolebøker som faller fra hverandre er med på å skape en følelse av kaos og desperasjon, sier Kerr.

Streiken vinner også internasjonal solidaritet. I løpet av to dager ble det samlet inn 5000 dollar fra hele verden til kjøp av pizza til de streikende lærerne.

Innsamlingsaksjonen «Pizzas for Oklahoma Teachers» på gofundme.com er fortsatt åpen.

eirikgs@klassekampen

Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.
Fredag 7. desember 2018
KAMP: Protester mot avgifter og industrinedleggelser viser oss at klimasaken ikke vil gå uten at arbeidere og folk flest er med på laget, mener Espen Barth Eide i Ap.
Torsdag 6. desember 2018
FORURENSING: Verdens samlede CO2-utslipp har vokst svært mye i år. Hovedårsaken er mer kullkraft i Asia.
Onsdag 5. desember 2018
SPAGAT: Klimaminister Ola Elvestuen reiser til Polen for å styrke de internasjonale klimaavtalene, men hjemme i Norge når han ikke sine egne klimamål. – Vi vil ikke ha industridød, sier han.
Tirsdag 4. desember 2018
SER HAN DEM NÅ? En lederløs, refleksgul bevegelse ryster Macrons Frankrike i sine grunnvoller. Kan han stoppe «de gule vestene» med tåregass og politi?
Mandag 3. desember 2018
REGIMEENDRING: Mexicos nye president ønsker å reise seg som en solidarisk leder i Mellom-Amerika. Men eksperter er usikre på om han vil klare å få bukt med korrupsjonen i landet.
Lørdag 1. desember 2018
I BEVEGELSE: Også i Kina har kvinner latt seg inspirere av metoo. Stadig flere bryter stillheten, i kamp mot sensur og mannsdominans.