Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Gjennom store deler av historien er jødene blitt anklaget for å ha drept Kristus. Det har ikke moderne jødiske historikere villet akseptere.

Krangelen om korsfestelsen

FORAKTFULLT: I middelalderkunstens bilder av Jesu lidelse og korsfestelse har kunstnere som Hieronimus Bosch (cirka 1450–1516) framstilt jødene på svært stereotypisk vis. Dette er «Kristus bærer korset», cirka 1510–1535, som noen forskere mener må være malt av en Bosch-imitator.

I flere århundrer har muslimer, jøder og kristne strides om hvem som var ansvarlige for verdenshistoriens mest omtalte henrettelse.

Nest etter oppstandelsen er Jesu korsfestelse den viktigste hendelsen i kristendommen. Den blir markert hver søndag gjennom trosbekjennelsen, som minner om at Jesus ble «korsfestet, død og begravet». Jesu død blir tolket som offer for folks synder, eller som uttrykk for en altoppofrende kjærlighet. Minnemarkeringen topper seg langfredag. I tillegg til gudstjenester er det særlig i katolske land store opptog og prosesjoner. Korsvandringen er til minne om Jesu vandring til Golgata med steder som markerte hans lidelse, og skjer i solidaritet med dem som lider og er sårbare i dag. I Oslo leder Kirkens Bymisjon en korsvandring der en stanser opp foran institusjoner som har ansvar for rettferdighet, som Stortinget og avisredaksjoner, eller som hjelper dem som lider, som Frelsesarmeen.