Mandag 26. mars 2018
NOK ER NOK: Artisten Jennifer Hudson på scenen med elevaktivister i Washington, D.C. på lørdag. FOTO: ALEX BRANDON, AP/NTB SCANPIX
Ungdomsbevegelse mot våpen sikter mot kongressvalg:
Vil endre lovene
Delaney Tarr
ENDRING: Lørdag ledet skoleungdom i USA historiske markeringer for strengere våpen­lover. Nå truer de med å stemme ut våpenliberale ­kongresspolitikere i høstens valg.

USA

Over en halv million mennesker fylte lørdag gatene i Washington, D.C. i «March For Our lives» og krevde strengere våpenlover. Hundrevis av lignende protester fant sted i USA samme dag.

Markeringen regnes som en av de største i amerikansk historie siden demonstrasjonene mot Vietnamkrigen, og store artister som Jennifer Hudson, Common, Miley Cyrus og Ariana Grande stilte opp.

Arrangørene var derimot elever fra Florida som etter å ha overlevd en skolemassakre tidligere i år, på rekordtid har satt i gang en enorm ungdomsbevegelse for strengere våpenlovgivning.

Fakta

Vold med våpen i USA:

• På en gjennomsnittlig dag blir 96 amerikanere drept med et våpen, blant disse vil sju være barn eller tenåringer.

• USA har 25 ganger så mange våpenmord som gjennomsnittet i andre høyinntektsland.

• På en gjennomsnittlig måned blir 50 kvinner i USA skutt og drept av sin partner.

• I følge en spørreundersøkelse fra 2016 støtter 93 prosent av amerikanere bakgrunnssjekker for alle slags salg av våpen.

Kilde: Everytown for Gun Safety

Valentinsdag-massakren

På valentinsdagen 14. februar i år fant en av de dødeligste skolemassakre i verden sted da Nikolas Cruz tok seg inn på sin tidligere skole Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida, og skjøt og drepte 17 personer. Ytterligere 17 ble skadd.

Skoleskytingen i Parkland føyde seg inn i en lang rekke skyteepisoder på amerikanske skoler og universiteter de siste årene. Ifølge «Everytown for Gun Safety», en non-profit-organisasjon som jobber for å redusere vold med våpen, har det vært 306 episoder med skoleskyting i USA siden 2013. Da Cruz skjøt sine tidligere medelever og lærere 14. februar, var det den 18. våpen­episoden på en skole i USA bare i år.

Nok er nok

Kort tid etter massakren samlet Parkland-elevene seg og sa at «nok er nok». De raste mot det de mente var handlingslammede politikere og manet til kamp mot den mektige våpenlobbyen i USA. Flere politiske aksjoner har fulgt etter, og på lørdag fikk bevegelsen et historisk sus over seg med rekordstore marsjer i alle amerikanske delstater.

Krever mer

Ifølge NTB vanket det ros fra Det hvite hus til demonstrantene. Pressetalskvinne Lindsey Walters uttalte at de «applauderer de mange modige, unge amerikanerne som bruker sin ytringsfrihet i dag».

Walters viste også til at Trump-administrasjonen fredag la fram forslag om et fullstendig forbud mot bump stocks, som omgjør halvautomatiske våpen til helautomatiske.

I tillegg signerte Trump ifølge The Guardian et forslag med en regning på 1,3 billioner dollar med beskjedne forbedringer av bakgrunnssjekk for pistolsalg og tilskudd for å hjelpe skoler å forhindre vold med våpen.

Responsen fra demonstrantene var imidlertid at disse tiltakene ikke er nok.

– Vi er ikke her for smuler, vi er her for å lede an, sa Parkland-elev Delaney Tarr i sin tale på lørdag.

Organisatorene bak demonstrasjonene krever blant annet at Kongressen skal forby salg av slike automatvåpen som ble brukt i massakren i Florida, og at bakgrunnsjekker for våpenkjøpere skal strammes inn.

«Stem dem ut»

Til høsten er det kongressvalg i USA, der alle de 435 setene i Representantens hus og 34 av 100 seter i Senatet skal velges.

Flere av talerne på lørdagens markering oppfordret dem som har stemmerett til å bruke denne for å oppnå endringer i våpenlovgivningene.

– Vi vil bli kvitt disse offentlige tjenestemennene som bare bryr seg om våpenlobbyen, uttalte David Hogg, en av lederne av den nye protest­bevegelsen.

Ifølge Reuters samlet stemmeregistreringsaktivister lørdag tusenvis av signaturer fra førstegangsvelgere som sier de vil fjerne lovgivere som motsetter seg strengere våpenlover.

Det kan bety at Demokratene som, i langt større grad enn Republikanerne, er på linje med de unge demonstrantene i spørsmål om våpenlovgivning, kan tjene på en slik mobilisering.

Selv om ingen politikere fikk stå på scenen lørdag, melder The Washington Post at flere demokratiske ledere fra begge kamre i Kongressen deltok i helgas protester sammen med kandidater som stiller til valg i 2018.

mari.eifring@klassekampen.no

Torsdag 24. januar 2019
VOLD: Venezuela er i ferd med å gå tom for penger og opposisjonen mobiliserer i gatene. USA støtter åpent forsøket på å kaste sosialist­regjeringen.
Torsdag 24. januar 2019
• Et demonstrasjonstog for fri tilgang til fosterreduksjon ville ikke samlet mange. Likevel har protestene mot innskrenkningen av denne retten dominert den politiske debatten om regjeringsplattformen. Mange reagerer sterkt på måten endringen...
Torsdag 24. januar 2019
Vebjørn Sand vil reise fem lysende søyler i Holmen­kollen for å markere 75-års­dagen for frigjøringen. Kommunen har foreløpig ingen andre planer for kunstmarkeringer av jubileet.
Torsdag 24. januar 2019
KVOTER: Regjeringen har reservert 15 uker av for­eldrepermisjonen for fedrene. ­Mødrene synes er nok med 13 ukers fedrekvote, viser ny rapport fra Nav.
Onsdag 23. januar 2019
• For unge mennesker er det to ting som veier tungt når de vurderer å få barn: om forholdet går bra og økonomisk trygghet. Det svaret kan de fleste for så vidt tenke seg fram til selv, men det er også resultatet i en studie forskerne Anne...
Onsdag 23. januar 2019
En ny studie viser at vanlige arbeidsfolk er mindre synlige i dagens medie­bilde enn for 20 år siden. Norske journalister har «middelklasseblikk», mener forsker.
Onsdag 23. januar 2019
USIKKERHET: Nå kan alt skje i det britiske parlamentet. Den konservative veteranen, brexit-tilhengeren og baronen Peter Lilley tror britene kan forlate EU uten en avtale.
Onsdag 23. januar 2019
PÅ SIN POST: Knut Arild Hareide vil vokte KrFs primærpolitikk som leder for KrFs stortingsgruppe. Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold mener ingen andre kan fylle rollen.
Tirsdag 22. januar 2019
Dagbladet vil søke om pressestøtte. Dersom avisa innlemmes i ordningen, kan den ende opp med å motta en rekordhøy sum på over 50 millioner kroner.
Tirsdag 22. januar 2019
FEIL PÅ FEIL: Lista over medieblundere knyttet til Russland-etterforskningen vokser. Her er noen av dem.