Torsdag 22. mars 2018
HYLLES: Sylvi Listhaug har en høy stjerne i ekstremistiske miljøer. Innfelt i bildet øverst til venstre viser nynazisten Tore W. Tvedts blomsterhilsen til Listhaug: et bilde malt av Adolf Hitler. Nederst fra venstre: Listhaug som viking på nettstedet Jihadwatch. Til høyre: NS-inspirert plakat distribuert via Youtube. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX OG SKJERMDUMP
Ytre høyres bruk av sosiale medier sprer og forsterker en ny ultranasjonalisme:
Gammelt hat i nye medier
SOSIALE MEDIER: De er skuffet over Frp, men hyller Sylvi Listhaug. Om lag 30.000 nordmenn er aktive på innvandringskritiske Facebook-grupper.

YTRE HØYRE

Etter at Sylvi Listhaug (Frp) ble nedlesset i blomster på sitt kontor, gikk hun ut med en oppfordring på Facebook lørdag om å ta aktivt avstand fra de innvandringsfiendtlige gruppene som hadde mobilisert for å sende henne blomster:

«Jeg oppfordrer derfor dere alle til å aktivt ta avstand fra grupper som for eksempel ‘Slå ring om Norge’ og grusomme organisasjoner som Vigrid, og enkeltpersoner som sprer hat gjemt bak et tastatur», skrev Listhaug.

Oppfordringen har ikke gjort særlig inntrykk. Både på Slå ring om Norge og Norge fritt for islam, som mobiliserte for blomsteraksjonen, har Listhaug fortsatt en høy stjerne.

At Listhaug stempler enmannsorganisasjonen Vigrid som «grusom», førte til at den nynazistiske lederen Tore W. Tvedt (74) inviterte henne på lunsj for å «avklare hva Vigrid og jeg står for». Det framgår av en e-post rettet til henne, som han har lagt ut på sine nettsider.

Da hun gikk av tirsdag, kom Tvedt med en sympati­erklæring og hyllest av henne: «Sylvi Listhaug har trukket seg fra jobben som justisminister etter en konstruert heksejakt uten sidestykke i norsk politikk etter krigen. Og det er bra slik at de som ennå sover kan våkne opp og forstå at dette er en eksistenskamp for vårt folk og taper vi den så er det forbi å snakke om et nordisk folk i Norge. Sylvi Listhaug er vår eksistenskamps siste skanse.»

Fakta

Ytre høyrepropaganda

• Ytre høyre er inne i en ny fase preget av nye former for mobilisering (nettaktivisme) og fiendebilder (islamofobi), selv om ultranasjonalismen i økende grad preger gruppene.

• Tidligere faser for ytre høyre i Norge: Fedrelandslaget på 1920-tallet, framveksten av organisert fascisme på 1930-tallet og til slutt oppblomstring av små, militante partier og grupper fra 1970-tallet og fremover.

• På 1990-tallet var ytre høyre på gata. Nå er de på data.

Kilde: Artikkelen Høyreklikk (2017)

Ifølge Tvedt måtte Listhaug gå fordi «Ap har fulgt en klar og entydig linje i sin kulturmarxistiske politikk som går ut på å utrydde det norske folk som en etnisk og homogen enhet gjennom masseinvasjon av rase- og sivilisasjonsfremmede horder.» og fordi «Mennene i Frp (ForRæderPartiet) mangler baller og naturlig maskulinitet og var rett og slett for feige til å gå i front for Sylvi».

– Etnisk nasjonalisme

Vigrid er en ensom nazist. Han rekrutterer ikke nynazister lenger. Det gjør Den nordiske motstandsbevegelsen, og de bryr seg ikke særlig om Listhaug.

Men tankegodset og analysen Tvedt legger for dagen er ikke ulikt det som forfektes i kommentarfeltene på «Slå ring om Norge» og «Norge fritt for islam» og andre grupper hvor Listhaug har blitt en martyr etter avgangen.

Forsker Cora Alexa Døving ved HL-senteret har sammen med kollega Terje Emberland i perioden fra september 2016 til april 2017 fulgt en rekke åpne Facebook-sider i det ytterliggående høyrelandskapet, der iblant Stopp islamiseringen av Norge (Sian) og Slå ring om Norge. De fulgte også mer sporadisk Facebook-sidene til blant annet Folkebevegelsen mot innvandring (FMI), Norge fritt for islam og Pegida Norge.

– Til tross for variasjon i politisk oppfatning og temabredde, preges de av en rekke totalitære holdninger med mistillit til eller avvisning av demokratiet, etnisk nasjonalisme, fremmedfrykt og rasisme, sier Døving.

– Treffer en nerve

Forsker ved Sintef Petter Bae Brandtzæg sa til Morgenbladet i desember i fjor at om lag 30–40.000 nordmenn er aktive i innvandringskritiske Facebook-sider. En ukjent andel av trafikken kommer fra falske profiler.

Kristian Bjørkelo, stipendiat ved Universitetet i Bergen sier til Klassekampen at ikke alle er like ideologiske. Noen liker bare å lage støy.

– Du må treffe en nerve, du må underholde og provosere. Da vil det bli delt og distribuert til andre som liker å provosere, sier Bjørkelo.

Han framhever Listhaugs rådgiver Espen Teigen som en mester i faget.

Studien «Høyreklikk» fra 2017, av Birgitte P. Haanshuus og Anders Ravik Jupskås, tar for seg Facebook-sidene til Sian, FMI og Demokratene i mars 2015 og januar 2016. Den konkluderer med at ytre høyres bruk av sosiale medier kan føre til større utbredelse av og mer intense former for etnisk nasjonalisme, konspirasjonsteorier og anti-demokratisk tankegods. Ifølge studien synes nettaktivismen å være drevet av ultranasjonalisme i større grad enn frykt for jihadistisk terror.

aseb@klassekampen.no

Artikkelen er rettet 22. mars 2018: Navnene på forfatterne til studien «Høyreklikk! En studie av ytre høyre på sosiale medier» fra 2017 hadde falt ut. Det er Birgitte P. Haanshuus og Anders Ravik Jupskås som har skrevet den.

Navnet til Tore W. Tvedt i bildeteksten er også rettet.

Artikkelen er oppdatert: 22. mars 2018 kl. 10.51
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Mandag 10. desember 2018
BARNEFRI: Fødselsraten i 2017 var den laveste som er målt. I 2018 ligger vi an til sette ny bunnrekord.
Lørdag 8. desember 2018
PRESSEFRIHET: Norge vil avgi en flere punkts stemmeforklaring til FNs migrasjonsavtale mandag. Ett av punktene skal tydeliggjøre pressens uavhengighet.
Fredag 7. desember 2018
VERPESJUKE: Regjeringen har satt ned en egen arbeids­gruppe for å få norske kvinner til å føde flere barn. MDG mener befolkningsvekst bør komme gjennom innvandring.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.
Tirsdag 4. desember 2018
RAUDE BYAR: Norske storbyar ligg an til å halde på sine Ap-ordførarar etter kommunevalet i 2019. I Bergen og Tromsø slit høgresida med alternativet.
Mandag 3. desember 2018
SENTRUMSSTENGT: Ny måling viser rødgrønt flertall i Bergen. Nå ber SVs Oddny Miljeteig Ap om å «lese skriften på veggen» og velge SV foran sentrum.
Lørdag 1. desember 2018
UT: Dei er avhengige av selja mangan til stålprodusentar i heile EU, men slår likevel ikkje nokon stålring om EØS-avtalen. Eramet Norway er open for å greia ut eit alternativ til EØS.