Klassekampen.no
Lørdag 17. mars 2018
I FINSTASEN: Familien Iliasov hadde tatt på seg sine fineste klær da Klassekampen kom på besøk. Barna er kledd i Russlands farger. Fra venstre Marianna (16), Veronika (12), Maria (37), Renat (48), Rosaly (18) og Mark (13).
Russland til urnene:
Putins folk
Undersak

Kommunisten Putin

Petr Yakovenko (68) og Irina Yakovenka (62), Dimitrov

Petr Yakovenko er stolt av vodkaen sin, geitene og sønnene. Han har fått en bedre pensjonisttilværelse enn han hadde håpet på. Gården gjør ham selvforsynt med kjøtt, geitemelk og egg. I helgene er barn og barnebarn hjemme hos ham og Irina. Til sammen blir det 15 mennesker på gården.

Den ligger i Dimitrov, en småby utenfor Moskva, og ble kjøpt for bare åtte år siden. Da flyttet han og Irina Yakovenka nordover til Moskva, for å følge etter sønnene.

Både Irina og Petr er pensjonister, til tross for at de bare er 62 og 68 år gamle. Pengene får de fra pensjonene sine – og fra sønnene, som støtter foreldrene sine med ganske mye penger. Sønnene har alle fått utdannelser og gjort karriere. Det har foreldrene nytt godt av.

Takknemlig

– Vi tok oss av dem da de var små, og nå tar de seg av oss, sier Irina.

Ekteparet bodde Sør-Russland i 40 år, da Petr jobbet som formann hos en heste­oppdretter. Mange av de sør-russiske jordbruksområdene ble aldri kollektivisert i Sovjet-tida – motstanden mot kommunistenes kollektivisering­spolitikk var for stor. Petr og Irina var i stand til å bygge opp en gård av brukbar størrelse. Den solgte de da de flyttet nordover.

– Jeg er så takknemlig for det jeg har fått. Jeg har fått muligheten til ikke å jobbe, og det hadde jeg ikke før. Det er en mulighet jeg har fått fordi barna mine fikk en utdannelse, sier Irina.

Petr sier han «gir faen i politikk», men at han kommer til å stemme på Putin. Irina vil heller forklare hvorfor hun gjør det.

– Hvis du ikke lever i fred med naboen, så er ikke det presidentens feil. Hvis russerne er lykkelige, er det kanskje hans fortjeneste, sier hun.

Brød og fred

– Vi pleide å være kommunister. På den tida var alle sammen kommunister, så da var vi det også. Nå stemmer alle sammen på Putin, da gjør vi det også. Sånn er det, kontrer Petr.

Irina er uenig, for henne er Putin noe annet enn det kommunistene var. Hun er kristen og har flere små alter på loftet. Hun ber av takknemlighet, sier hun. Irina takker Gud for den gode helsa – og treningen som hun nå har tid til å drive med.

– Det at jeg har råd til å pensjonere meg, gjør at jeg har tid til å trene. Det hadde jeg aldri før. Vi har brød, vi har fred. Jeg ser ingen grunn til å være misfornøyd, sier hun.

VALG: Søndag blir Vladimir Putin valgt til president i Russland. Vi har møtt fem russiske familier som vil stemme på ham.

I løpet av sine 18 år ved makten har Russlands president Vladimir Putin lært seg kunsten å si mye, men røpe lite. I offentligheten dyrker han noen av sine egenskaper til det fulle, som evnen til å framstå som at han har full kontroll. Andre viser han ikke i det hele tatt. Hvordan ser russerne på denne allesteds­nærværende figuren? Hvilke drømmer eller mareritt er det mannen som styrer landet, representerer for dem? Vi har besøkt fem russiske familier som kommer til å stemme på Vladimir Putin denne søndagen.

Den første vi møter, er familien Iliasov. Det er seks mennesker på tre rom og ett kjøkken. To av døtrene sover i køyeseng, en datter og en sønn i hver sin sofa i stua. Foreldrenes soverom har plass til to lenestoler. Stolene er gamle, men ser ut som de stort sett står ubrukt. Kjøkkenet har ikke plass til hele familien samtidig. Oppgangen lukter kraftig av muggsopp og kattepiss. Gulvbelegget løsnet for mange år siden.

Fakta:

Valg i Russland

• Russland velger ny president først­kommende søndag.

• 110 millioner stemmeberettigede.

• Valgvinneren vil sitte med makten fram til 2024.

• President Vladimir Putin, som har vært statsminister eller president siden 2000, styrer mot gjenvalg, viser målingene.

• Ingen av de sju andre godkjente kandidatene har fått mer enn åtte prosent på valgmålinger.

• Opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj får ikke lov til å stille i valget. Årsaken er en betinget dom i en sak som ifølge ham selv er politisk motivert.

Takker Putin

Renat Illiasov og Maria Illiasova møttes, ble forelsket, giftet seg og fikk barn i Sentral-Asia, men bor nå nord for Moskva i en forfallen lavblokk fra 1950-tallet. De har hatt en lang reise til den russiske hovedstaden. På tross av den dype fattigdommen familien nå lever i, er byen for dem en trygg havn.

Som kristne russere i det hoved­sakelig muslimske og tidligere sovjetiske Usbekistan, ble familien stadig mer utrygge. Både Renat og Maria er dypt troende og bruker mye tid på misjon. Det var vanskelig i en tid da hjemlandet ble anti-russisk og anti-vestlig samtidig.

– Her kan vi leve åpent. I Usbekistan sa vi ikke ordet Gud når vi snakket i telefonen, for vi var så redde for å bli avlyttet. Hvis vi ble tatt med en bibel, risikerte vi å bli tatt inn til avhør. Det slipper vi her, sier Maria.

Familien flyttet til Russland for ti år siden, men har bodd i Moskva bare i tre av dem. I begynnelsen bodde de nær sentrum av byen, men husleia ble for høy. Etter å ha flyttet ti mil ut av byen klarer de så vidt å betale regningene. Det koster. Maria jobber mye. Hun har driver en internettbutikk der hun selger dukker, barneklær og sko. I tillegg jobber hun som bud. Det er et hardt liv, men i Russland har barna en sjanse til å skaffe seg en framtid. Ekteparet takker Putin for tryggheten de føler.

– Putin beskytter de kristne. Jeg er glad for å leve i et kristent land, sier Renat.

Et sterkt land

Han bruker mesteparten av tida på menigheten og på misjon. Han tjener penger på å oversette religiøs litteratur fra engelsk til russisk og motsatt. Språket har han lært seg på egen hånd, fra lydbøker, filmer og litteratur. Han har aldri vært i USA, men snakker med bred, amerikansk aksent. Både uttalen og grammatikken er god. Men amerikanernes utenrikspolitikk, den liker han ikke.

– Amerikanerne kommer og sier at vi må ha demokrati, men det passer ikke Russland. Hvis du gir folk muligheten til å stemme på det de vil, så blir det kaos, sier Renat.

Han tror det finnes åndelige krefter i verden som ikke vil ha fred. Det er krefter som vil at verdens offisielle hovedstad skal være Washington, D.C.

– De vil ikke at Russland skal være et sterkt land, for Russland beskytter kristendommen, sier han.

magnusl@klassekampen.no

annikenm@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 10. april 2018 kl. 14.17