Klassekampen.no
Fredag 16. mars 2018
USTØ: Statsminister Erna Solberg. FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX
Hva er retorikk, hva er politikk?
Erna snubler

Jeg lytter til «Politisk kvarter» på NRK P2, og hører en sterkt prega og usedvanlig spak statsminister. Torsdag morgen var det virkelig ikke mye igjen av «Erna er stjerna». I seks dager har statsministeren bedt sin justisminister om å fjerne det famøse Facebook-innlegget der Sylvi Listhaug (Frp) mener Arbeiderpartiet er mer opptatt av terroristers rettigheter enn av nasjonens sikkerhet. I går ba Solberg endelig om unnskyldning.

Etter på sett og vis å ha kommet i mål, om enn alt for seint, snubler statsministeren igjen – så fort hun har passert målstreken. I debatt med Jonas Gahr Støre (Ap) mener Erna Solberg at saken «ikke handler om politikk, den handler om retorikk».

Nei, sier du det, kjære statsminister? Hvis det ikke er politikk å mene at Arbeiderpartiet er mer opptatt av terroristers ve og vel enn nasjonens ve og vel – hva er da politikk? Men om vi for et øyeblikk likevel skal være opptatt av retorikk. Sylvi Listhaug kom inn i regjeringa, rett fra kommunikasjons- og rådgivningsbransjen. Nå står ikke First House høyest på min kred-liste, men de som er ansatt der, må vel kunne litt om hvordan det som blir sagt og skrevet blir oppfatta hos mottakeren?

Jeg syns Sylvi Listhaug har fått mye usaklig kritikk, men at hun denne gang ikke ante hvilken ild hun pusta til, er vanskelig å forstå. Den som benytter seg av kommentargrumsets retorikk, må nødvendigvis ha en viss formening om hvordan denne typen retorikk benyttes og utnyttes – dypt der nede i grumsets episenter. Ganske spesielt, om man er justisminister.

Unnskyldninga kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) i går framførte fra Stortingets talerstol står til troende. Justisministerens beklagelse er mer i tråd med talemåten til innvandringspolitisk talsmann i hennes eget parti. Jon Helgheim i «Politisk kvarter»: «For det har ingen sammenheng med 22. juli i det hele tatt … Det med terror har med fremmedkrigere å gjøre.»

Nå vurderer Ap å stemme for Rødts mistillitsforslag. Regjeringskrise kan faktisk være rundt hjørnet.

Acer: Jonas Gahr Støre frykter at EU vil hevne seg på Norge om vi ikke signerer. Det er da jeg mener det er grunn til å spørre – hva slags venn er det vi har i EU/EØS, som vil ha hevn så fort vi benytter oss av en rettighet som er nedtegna i avtalen? Er det sånn venner oppfører seg mot hverandre?

Når det er sagt, er jeg fortsatt i stuss om hva jeg mener i sakens anledning. Det må da være bra for miljøet om vi sender fornybar vannkraft til EU, og får fornybar og billig vindkraft i retur? Og meg bekjent er det ingen som mener at EU skal ha styringa over kraftforsyninga i Norge, ei heller hvor mange kabler vi skal tillate. Min nese lukter krisemaksimering.

Ukas gledeligste: På gallupen ser Rødt ut til å ha stabilisert seg på mellom 3,5 og 4,5! Jeg syns det er merkelig at det ikke gjøres et større nummer ut av dette. Vi snakker om et historisk gjennombrudd, og ingen andre enn Arne Strand i Dagsavisen ser ut til å være interessert.

Ukas lydspor: Kristin Asbjørnsen – «Traces of You».

arild@puls.no / www.arildronsen.no / @arildronsen

«Regjeringskrise kan faktisk være rundt hjørnet»

Artikkelen er oppdatert: 10. april 2018 kl. 14.24