Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Et absurd regelverk gjør innovasjon i matproduksjonen i Norge umulig.

Potetens bærekraft

MORALPOLITI: Bioteknologirådet, her ved leder Kristin Halvorsen, er mer opptatt av vidløftige etiske debatter enn å se på faktisk nyttig innovasjon, mener Øystein Heggdal. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX Larsen, Håkon Mosvold

Norge er, muligens i selskap med Zambia, det eneste landet som har totalforbud mot import og dyrking av genmodifiserte matplanter. Grunnen til dette ligger i praktiseringen av Genteknologiloven fra 1993 og de særnorske kravene om bærekraft, etikk og samfunnsnytte. Kravene skal vurderes av Bioteknologirådet (BTR), et råd oppnevnt av regjeringen bestående av 15 personer med veldig forskjellige yrker og utdannelser, der storparten er uten noen landbruksfaglig bakgrunn, lederen Kristin Halvorsen inkludert.

Øystein Heggdal, Stefan Sundström, Anna Blix og Frans-Jan Parmentier skriver om natur, miljø og landbruk i Klassekampen hver fredag.