Klassekampen.no
Torsdag 15. mars 2018
TENKEREN: I går kom nyheten om at den visjonære fysikeren Stephen Hawkings har gått bort. Her er han på kontoret sitt på Cambridge-universitetet i 2012. FOTO: SARAH LEE/LONDON SCIENCE MUSEUM/AFP
En superstjerne har sloknet
Med sin banebrytende forskning og sitt store ­samfunnsengasjement klarte Stephen Hawking å nå ut til mange.

ved veis ende

Stephen William Hawking (født 8. januar 1942) var en av vitenskapens få «superstjerner», og har betydd mye for vitenskapens popularitet, ikke bare på grunn av sin forskning, men også gjennom sin formidlingsvirksomhet og sitt engasjement i samfunnsdebatten.

Einsteins arvtaker

Hawking begynte sine studier i Oxford, men for å kunne studere matematisk fysikk og kosmologi måtte han til Cambridge, der han etter hvert overtok en av de mest berømte professorsetene: Lucasian Professor of Mathematics, som også Isaac Newton hadde hatt. Hawking ble sett på som en viderefører av Einsteins arbeid rundt gravitasjon, relativitet og kosmologi, og er i forskningen særlig kjent for sin teori om sorte hull.

Trosset sykdommen

Allerede rett etter at han ble 21 år, ble Hawking diagnostisert med ALS (amyotrofisk lateralsklerose), en sykdom som gjorde ham bundet til rullestol og som etter hvert umuliggjorde kommunikasjon på vanlig vis. Han kommuniserte via en datamaskin som ble styrt av hans øye­bevegelser og ansiktsmuskler.

Likevel klarte han å ikke bare gi viktige bidrag til forskningen, men også popularisere vitenskap. Hans bok «A Brief History of Time» fra 1988 ble en av tidenes mest solgte bøker, med over ti millioner solgte eksemplarer. Han holdt også en mengde offentlige foredrag og TV-opptredener.

Advarsel til menneskene

I de siste årene var han aktiv i debatten rundt teknologi og menneskehetens framtid. Han advarte blant annet om at utviklingen av kunstig intelligens kunne ende opp utenfor menneskenes kontroll.

For mange var det nok imidlertid like mye hans kamp mot sykdommen, hvordan han klarte å være aktiv (han ble også far til tre barn) og samfunnsengasjert til tross for sitt handikap, som bidro til å gjøre Stephen Hawking til en av tidens best kjente – og mest anerkjente – personer. Han ble blant annet portrettert i den prisbelønte filmen «A Theory of Everything» i 2014.

viten@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 10. april 2018 kl. 14.28