Klassekampen.no
Tirsdag 13. mars 2018
En drøm

Det var møte i Norske Universiteters Landsforbund, 230 medlemmer. Selvfølgelig i Oslo som med en gang kunne sjekke om beslutninger kunne aksepteres, først og fremst av USA, dernest av Berlin og Roma, dernest av de andre nordiske land i vest, i syd, i øst. I nord rådet vi alene.

4 gym i Arendal gymnas ville oppgraderes til universitet, og det ble besluttet at det var min oppgave å ønske dem velkommen. Men det hastet, det måtte skje i Store Frikvarter, 20 minutter som akkurat hadde begynt. De så for seg en meget nær fremtid som universitet.

Jeg slo frempå med det ny superlyntoget til Arendal på en time og ti minutter. «Altfor langsomt» var svaret, «vi sender deg med rørpost, tar bare ett minutt og ti sekunder. Du har resten av store frikvarter til jobben. Vennligst kryp nå inn, akkurat her».

Så skjedde. Jeg ble sendt pr. rørpost, og hadde tid nok til å oppgradere Arendal gymnas som hadde ligget litt i bakevjen. De tok det som en selvfølge, på tide. Ingen takknemlighet å spore.

Drømmen ble berettet til en av mine sønner som begeistret utbrøt:

«Endelig skikkelig fremtidsforskning også fra deg som tror du har drevet med det. Det måtte altså en drøm til for å få fart på sakene!»

«Men jeg holdt meg til Marx: teknologien, ‘means of production’ foran, her som transportmiddel, rørpost. Så kommer sosial endring».

«Bra. Men fortsett å drømme, det virker som det løsner litt på den fastfrosne smørja i hjernekisten din».

«Men jeg må da få lov til å tenke, og snakke litt i dagslys også, som våken, jeg kan da ikke sove og drømme hele døgnet?»

«Jo da, bare du ikke tar det for alvorlig. Dere eldre snakker ofte om «akselerert historie», men har nok ikke fattet at for å følge med og ligge litt foran må dere akselerere enda mer. Drømmer hjelper!».

Det sa Freud også: ned i det underbevisste. Og Jung: sidelengs, til det kollektivt underbevisste. Kanskje også frem, inn i fremtiden?

alfs@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 10. april 2018 kl. 14.35