Mandag 12. mars 2018
USA truer med «handling» hvis Russland ikke samarbeider om våpenhvile i Syria
USA er «forberedt på å handle» hvis Russland ikke slutter seg til et nytt resolusjonsforslag om en 30 dagers våpenhvile i Syria, sier FN-ambassadør Nikki Haley.
Publisert: 12 Mars 23:24
USA er «forberedt på å handle» hvis Russland ikke slutter seg til et nytt resolusjonsforslag om en 30 dagers våpenhvile i Syria, sier FN-ambassadør Nikki Haley.
Det nye resolusjonsforslaget inneholder ifølge Haley «ingen antiterror-smutthull som Iran, Russland og Assad kan gjemme seg bak». Forslaget ble mandag sendt rundt til landene i FNs sikkerhetsråd, men det er ikke klart når det skal holdes en avstemning.
– USA er fortsatt forberedt på å handle hvis vi må. Det er ikke den veien vi ønsker å gå, men det er en vei vi har vist at vi er villige til å gå, og vi er innstilt på å gjøre det igjen, sa Haley.
Det amerikanske forslaget blir lagt på bordet to uker etter at Sikkerhetsrådet vedtok en våpenhvile som ikke er blitt respektert. I stedet har offensiven mot den opprørskontrollerte enklaven Øst-Ghouta utenfor Damaskus blitt trappet kraftig opp. Flere hundre mennesker er drept, og sivilbefolkningen sitter fortsatt fanget.
Den forrige våpenhvileresolusjonen inneholdt et punkt om at den ikke gjelder for opprørere som regnes som terrorister, et punkt Russland anklages for å ha utnyttet.

– Ingen bruddRusslands FN-ambassadør Vasilij Nebenzja sa mandag at en umiddelbar våpenhvile er en utopi.
– Antiterroroperasjonene er i tråd med FN-resolusjonen, og den syriske regjeringen har enhver rett til å forsøke å fjerne trusselen for å skape trygghet for innbyggerne, sa Nebenzja.
Under et britiskledet møte tidligere på dagen uttalte en representant for den syriske opposisjonen, Hadi al-Bahar, at det er liten vits i å håpe på at Russland vil kunne tøyle regimet til president Bashar al-Assad.
– Bevisene fra de siste sju årene viser at Russland for det meste er ute av stand til å kontrollere sin klient. Det er regimet, ikke Russland, som har styringen, sa al-Bahar. Han ba også Sikkerhetsrådets medlemsland bruke trusler, og om nødvendig begrenset militær handling, som avskrekking i et forsøk på å få våpenhvilen til å fungere.

FN ber om evakueringSamme dag holdt FNs generalsekretær António Guterres en tale i FNs sikkerhetsråd der han både ba om at syke og sårede må få slippe ut og nødhjelpskolonner inn. Over 1.000 personer, de fleste kvinner og barn, trenger å bli raskt evakuert for å få medisinsk behandling, ifølge FN.
Guterres fastslo også at siden Sikkerhetsrådet vedtok en våpenhvile for to uker siden, er offensiven mot enklaven trappet opp.
Frankrikes FN-ambassadør, François Delattre, er blant dem som ber Russland legge press på Assad slik at offensiven innstilles.
– Russland kan stanse blodbadet, sa han under møtet i Sikkerhetsrådet.

Rykker framoverStyrker som støtter det syriske regimet, rykket mandag framover i Øst-Ghouta, samtidig som bombingen fortsatte med full styrke. Det er ingen tegn til at Assad har tenkt å stanse framrykkingen slik at nødhjelp slipper inn og alvorlig sårede og syke kan slippe ut.
Mandag var luftangrepene rettet mot de to opprørskontrollerte byene som ligger nærmest hovedstaden Damaskus, Harasta og Arbin, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).
Regimet brukte nabobyen Medeira, som nylig ble overtatt av regjeringsstyrker, til å skyte granater mot de to andre byene.
Med støtte fra Russland har regimet fortsatt den intense bombingen mot enklaven, noe som har ført til fordømmelse fra en rekke land.
(©NTB)
Lørdag 15. desember 2018
• Den norske offentligheten deler seg i synet på den franske protestbevegelsen som har fått navnet «de gule vestene». Er de voldelige opportunister som ødelegger for en flott president, eller småfolk som uttrykker legitim bekymring når nye...
Lørdag 15. desember 2018
Mens netthandel på bøker har tatt av i Sverige, foretrekker nordmenn fremdeles å handle bøker over disk.
Lørdag 15. desember 2018
ÅTVARAR: Mette Nord seier ho ikkje veit kor LO landar i EØS-spørsmålet i 2021, og vil sjølv ikkje garantera for avtalen.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Lørdag 15. desember 2018
Livsvilje: I blandingen av liv og verk trer Anne Karin Elstad fram i Hilde Hagerups biografi.
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Fredag 14. desember 2018
LOV: Nav-kontorene mener innføringen av lovpålagt aktivitetsplikt hjelper ungdommen, men andelen unge på sosialhjelp er like høy som før loven kom.
Fredag 14. desember 2018
• Onsdag stemte folkevalgte i den svenske Riksdagen gjennom et nytt budsjettet for 2019. Med knapt flertall var det budsjettet fra de borgerlige partiene Moderaterna og Kristdemokraterna som vant, mot forslaget fra dagens rødgrønne...
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.