Tirsdag 6. mars 2018
VALGSUKSESS: Leder for det innvandringsfiendtlige populistpartiet Lega, Matteo Salvini, ble en av Italias store valgvinnere. FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
• Sosialdemokrater gikk på ny stjernesmell • Populistpartier størst i 17 av 19 regioner i Italia
Salvini krever å få makten
GULSTRØMPE: I 2013 var sosialdemokratene (rød) størst i 12 av 19 regioner. I dag er de bare størst i to, mens Femstjernersbevegelsen (gul) har kapret flertall i ti regioner. Høyresida (blå), med Lega i front, dominerer i de øvrige sju.
EU-SKREKK: Italias velgere støtter elite- og innvandreropprøret til Femstjernersbevegelsen og Lega. Høyrepopulist og Lega-leder Matteo Salvini krever å få regjeringsmakt.

ITALIA

Innvandringskritiske og EU-skeptiske populister i Femstjernersbevegelsen og Lega (Ligaen) er Italias valgvinnere med over halvparten av stemmene i søndagens valg.

Partiene til statsministerkandidatene Luigi Di Maio og Matteo Salvini ligger an til å bli de to største i begge parlamentskammerne.

Samtidig ble det spekulert i at sosialdemokratenes leder Matteo Renzi skulle trekke seg i går etter et rekordsvak oppslutning på under 20 prosent.

Men ingen partier eller valgkoalisjoner fikk styringsdyktig flertall, og det er duket for harde regjeringsforhandlinger, med svært usikre alternativer.

Legas leder Salvini startet i går dragkampen med krav om at hans høyreallianse med Forza Italia og Brødre av Italia har «rett» og «plikt til å styre». Alliansen fikk rundt 37 prosent til sammen.

Fakta

Valg i Italia:

• Populistpartiet Femstjernersbevegelsen (M5s) ble landets klart største parti med 32 prosent av stemmene. Partiet ble størst i 10 av 19 regioner og dominerer særlig i det sørlige Italia.

• Innvandringsfiendtlige Lega gikk fra fire prosent i 2013-valget til 18 prosent i år. Deres høyrekoalisjon med Silvio Berlusconi og Brødre av Italia ble størst i syv av ti regioner, og dominerer i Nord-Italia.

• M5S ligger an til å få 231 plasser i underhuset og 115 overhuset. Det betyr at partiet kan danne en flertallsregjering med enten Lega, Silvio Berlusconis Forza Italia eller sosialdemokratiske Partito Democratico.

Di Maios høyresteg

Femstjernersbevegelsen ble imidlertid landets klart største parti, med 32 prosent. Di Maio, som tidligere har utelukket samarbeid med andre partier, sa i går at han føler «et ansvar for å danne regjering».

Veien videre avgjøres først av president Sergio Mattarella når parlamentet møtes 23. mars.

Femstjernersbevegelsens valgseier er en ytterligere framgang fra 2013-gjennombruddet da partiet fikk 26 prosent under ledelse av komiker Beppe Grillo. Resultatet er også langt høyere enn målinger indikerte på forhånd.

Partiet ble størst i ti av Italias 19 regioner, ni av dem i Sør-Italia. Ifølge Italia-ekspert ved London School og Economics, David Broder, skyldes stjernesuksessen ikke minst at 31-åringen Di Maio har appellert til yngre velgere rammet av arbeidsledighet og prekære arbeidssituasjoner.

I valgkampen har Di Maio lyktes med å gjøre det sosialdemokratiske Matteo Renzi mislyktes med: Framstille seg som en italiensk Emmanuel Macron, en ung reformator som vil røske opp i fastgrodde strukturer.

Di Maio kommer fra Sør-Italias største by, Napoli. Han har kombinert sitt friske fjes og partigrunnlegger Grillos eliteopprør med en mer innvandringskritisk retorikk enn tidligere.

Den nasjonale valgdeltakelsen endte på rundt 72 prosent, litt ned fra valget i 2013.

Salvinis suksess

Valgets andre store vinner ble Matteo Salvini. Hans parti, som har byttet navn fra Lega Nord til bare «Lega» (Ligaen) gikk fra fire prosent i 2013, til 18 prosent i år.

Han utkonkurrerte sin allierte Silvio Berlusconi og Forza Italia i kampen om å bli høyresidas frontfigur. Berlusconi endte på rundt 14 prosent.

I syv av landets ti regioner ble høyresida størst, ledet an av Lega, med sterk dominans i Nord-Italia.

Under Salvini har partiet siden 2013 gått fra et regionalt parti i opposisjon til sentralmyndighetene i Roma, til et mer klassisk nasjonalt høyrepopulistisk parti, tuftet på kritikk av innvandring og EU.

Resultatet sørger samtidig for et prosentvis flertall for euro­skeptiske partier. Selv om kampen mot euroen har blitt nedtonet til fordel for innvandringskritikk, er skepsisen til valutasamarbeidet stor i både Lega, Femstjernersbevegelsen og Brødre av Italia.

Til sammen har de tre partiene 54 prosents oppslutning. Salvini gjentok i går sine spådommer om at eurosamarbeidet kommer til å kollapse.

Salvini+Di Maio =?

Da Klassekampen intervjuet Salvini under valgkampen utelukket han et samarbeid med Femstjernersbevegelsen. I går utelukket han igjen andre «bisarre koalisjoner», enn sin egen høyrekoalisjon.

David Broder tror likevel at «en avtale mellom Femstjernersbevegelsen og Lega» nå er et av de mer sannsynlige alternativene i en kaotisk situasjon.

Han sier til Klassekampen at Salvinis løfter må tas med «en klype salt». Han tror Salvinis posisjon endrer seg når det viser seg at allianse med Berlusconi er «verdiløs», ettersom allianse ikke nådde 40 prosent.

– Men Lega kan frykte å gå i koalisjon med M5S som junior­partner, i det Lega er posisjonert til å overta lederskapet for høyresida, sier han.

Broder har liten tro på en regjering mellom Femstjernersbevegelsen og PD.

Da tror han det er større sjanse for at dagens PD-regjering, ledet av Paolo, sitter videre i påvente av valgreformer.

Sosialdemokratisk trøbbel

I 2008 fikk sosialdemokratene og Berlusconi over 70 prosent av stemmene. Denne gangen er deres samlede oppslutning rundt 32 prosent, og for lavt til å danne storkoalisjonen mange i EU har håpet på.

PD falt fra 25 prosent ved valget i 2013 til 19 prosent denne gangen. Ved EU-valget i 2014 fikk PD 40 prosent.

Bare i to regioner ble venstresida størst.

Valgdagsundersøkelser viser at bare 50 prosent som stemte på PD i forrige valg gjorde det denne gangen også. Femten prosent av disse velgerne holdt seg hjemme, mens 34 prosent stemte på andre partier. Den klart største velgerflukten, nesten 17 prosent, gikk til Femstjernersbevegelsen.

Åtte prosent gikk til høyrepartiene Lega Nord og Forza Italia, mens bare syv prosent gikk til andre venstrepartier.

Mister arbeiderklassen

Renzi har hatt tidligere statsminister i Storbritannia, Tony Blair, som sitt forbilde. I løpet av sine år som statsminister fra 2013 til 2016 rakk Renzi å gjøre seg upopulær. Ikke minst, som Klassekampen skrev om på lørdag, som følge av EU-bestilte arbeidslivs­reformer som har skapt et hardere arbeidsliv, preget av midlertidighet, lave lønninger og hardt arbeidspress.

Som i en rekke andre europeiske land, har sosialdemokratene mistet grepet om arbeiderklassen. Januar-målinger fra IPSOS viste at PD bare er det fjerde største partiet blant arbeiderklassevelgere, mens Femstjernersbevegelsen lå an til 40 prosent av stemmene fra denne velgergruppa.

eirikgs@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 6. mars 2018 kl. 07.52
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.
Fredag 7. desember 2018
KAMP: Protester mot avgifter og industrinedleggelser viser oss at klimasaken ikke vil gå uten at arbeidere og folk flest er med på laget, mener Espen Barth Eide i Ap.
Torsdag 6. desember 2018
FORURENSING: Verdens samlede CO2-utslipp har vokst svært mye i år. Hovedårsaken er mer kullkraft i Asia.
Onsdag 5. desember 2018
SPAGAT: Klimaminister Ola Elvestuen reiser til Polen for å styrke de internasjonale klimaavtalene, men hjemme i Norge når han ikke sine egne klimamål. – Vi vil ikke ha industridød, sier han.
Tirsdag 4. desember 2018
SER HAN DEM NÅ? En lederløs, refleksgul bevegelse ryster Macrons Frankrike i sine grunnvoller. Kan han stoppe «de gule vestene» med tåregass og politi?
Mandag 3. desember 2018
REGIMEENDRING: Mexicos nye president ønsker å reise seg som en solidarisk leder i Mellom-Amerika. Men eksperter er usikre på om han vil klare å få bukt med korrupsjonen i landet.
Lørdag 1. desember 2018
I BEVEGELSE: Også i Kina har kvinner latt seg inspirere av metoo. Stadig flere bryter stillheten, i kamp mot sensur og mannsdominans.
Fredag 30. november 2018
STRUPES: Norsk gasseksport går vanskelige tider i møte. – Det blir tøff konkurranse for den som skal produsere EUs siste gass, sier Thina Saltvedt i Nordea.
Torsdag 29. november 2018
SPENT: Politikerne strides om hva som bør være Norges svar på det forverrede naboforholdet i nord. ­– Russland tester grenser, fasthet er vårt svar, sier forsvarspolitiker ­Hårek Elvenes i Høyre.
Onsdag 28. november 2018
PETRO-PLAN: For første gang siden andre verdenskrig innfører Ukraina unntakslov. – President Petro Porosjenko prøver å klamre seg til makta, sier journalist og aktivist Maxim Eristavi til Klassekampen.