Klassekampen.no
Lørdag 3. mars 2018
Jakten på purpurbåndet.
Ad Lucem

Å, den som kunne vært en Høyt lysende Salomos betrodde broder i Den norske frimurerorden. Uheldigvis for meg har jeg A) ingen frimurervenner som kan anbefale meg, B) ingen gudstro, og C) en iboende aversjon mot å kle meg ut i fjollete drakter. Ja, og så er jeg kvinne da. Oddsen er mot meg. Men jeg er sikker på at hvis jeg bare jobber hardt nok, er det mulig også for meg å nå til topps i dette majestetiske systemet.

For det finnes andre som har fått det til. Som har steget i gradene, sågar til det åttende av ti nivåer. Jeg snakker selvsagt om stortingspresident Olemic Thommessen, en av de mer distingverte Høyt lysende Salomos betrodde brødre blant oss. Hvis jeg bare følger hans eksempel, bør dette gå bra.

For selvfølgelig vil også jeg ta del i urgamle ritualer for å utvikle min personlighet, «med stil og verdighet», slik man kan lese av ordenens nettsider. Også jeg vil utforske mitt «virkelige potensial som menneske». Jeg sikter mot stjernene, og går for høyeste grad: Ridder av purpurbåndet.

Så hvor begynner vi? Jo, en frimurer må ha fylt 24 år. Check. En frimurer må ikke være umyndiggjort. Den skal være grei. Punktet om å bli anbefalt av to frimurere kan by på større utfordringer. Men så lenge jeg begynner å vanke litt mer på Theatercaféen, bør det være mulig å knytte riktige bekjent­skaper. Kan Olemic, kan jeg.

Så kommer de litt mer kompliserte medlemskravene på lista. En frimurer «må ha et godt med­borgerlig omdømme», kan vi lese. Tja. En må også ha «gode seder». Deretter har vi et litt trøblete punkt om finans. Frimurerens økonomi må være slik «at medlemskapet i Ordenen ikke vil være en belastning for søkerens eller hans families økonomi». Men hva koster dette? Eller for å si det på en annen måte: Hvor mange storting kan man pusse opp for medlems­avgiften? Det sier frimurerlosjens nettsted intet om.

Så er vi ved den siste bøygen. Mitt akk så besværlige kjønn. Spørsmålet tvinger seg fram. Hva er det mest sannsynlig at Frimurerlosjen vil godta: et aldri så lite medborgerlig omdømmetap på et par milliarder skattekroner, eller at man ble født kvinne? Bare de kappekledde herrer har svar.

Jeg vil i hvert fall gjøre alt jeg kan for å ta del i den personlighetsutviklingen som trengs. La oss si det med valgspråket til St. Johanneslogen St. Olaus til de tre Søiler: E Tenebris ad Lucem. Fra mørket til lyset.

mari.vollan@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 10. april 2018 kl. 15.49