Lørdag 3. mars 2018
HOLDER SAMMEN: (F.v) Giorgia Meloni (Fratelli d’Italia), Silvio Berlusconi (Forza Italia), Matteo Salvini (Lega Nord) og Raffaele Fitto (Noi con l’Italia). FOTO: ANDREW MEDICHINI, AP/NTB SCANPIX
En ytre høyre-koalisjon seiler opp i Italia mens gateslag preger valginnspurten:
Kaos styrker koalisjon
SINNE: Rasende demonstranter viste motstand mot rasisme og fascisme torsdag kveld i Roma.
BERLUSCONI-FAN: Lusana Ottomano (45) hyller Berlusconi, men er skeptisk til Lega Nord.
TILBAKE: Silvio Berlusconi mener han kan være en modererende kraft og hindre Femstjernersbevegelsen fra å vinne valget i Italia.

ITALIA

– De fire heltene som sitter rundt dette bordet, vil vinne.

Det sa 81 år gamle Silvio Berlusconi om seg selv og de tre andre lederne av høyrekoalisjonen, som møttes til sin første felles markering i Hadrians tempel i Roma torsdag.

Rundt bordet satt EU- og innvandringskritiske Matteo Salvini, som leder Lega Nord, Giorgia Meloni fra ytre høyre-partiet Fratelli d’Italia, og Rafael Fitto fra sentrum-høyrepartiet Noi con l’Italia.

De fire partiene har gått til valg på at de vil danne en koalisjon, og ligger godt an på de siste meningsmålingene.

– Det finnes to alternativer: Enten vinner vi, eller så blir det kaos, sa Meloni.

Det er en unik politisk situasjon som har gitt den tidligere straffedømte eks-statsministeren Berlusconi flankert av ytre høyre muligheten til å presentere seg som et modererende alternativ i italiensk politikk.

Fakta

Valg i Italia:

• Valg til de to kamrene i nasjonalforsamlingen i Italia holdes søndag 4. mars.

• 63 prosent av representantene velges etter partienes størrelse, 37 prosent velges direkte fra enkeltmannskretser.

• Disse kjemper om makten: Den populistiske Femstjernersbevegelsen (M5S), en blokk ledet av sosialdemokratiske Partito Democratico (PD) og en høyrenasjonalistisk koalisjon ledet av Forza Italia, partiet til eksstatsminister Silvio Berlusocni.

Kilde: NTB

Vil sikre forholdet til EU

Berlusconi har lansert seg som det eneste stabile alternativet som kan forhindre seier til protestpartiet Femstjernersbevegelsen (M5S), som har pisket opp store bølger i italiensk politikk.

M5S lar seg ikke enkelt plassere på høyre-venstre-aksen, og har fått støtte fra velgere på både høyre- og venstresida. Den har trukket nye velgere opp av sofaen gjennom å gå til kamp mot politiske eliter og korrupsjon.

Veksten til bevegelsen har gått særlig hardt utover sentrum-venstre-partiet Partito Democratico (PD), og det er usikkert om de får nok støtte i søndagens valg til å danne regjering.

Protestpartiet står for en form for direkte demokrati via internett, der de som melder seg inn i partiet, kan stemme over viktige avgjørelser på en plattform kalt «Rosseau».

Kritikere peker på at mange i partiet, blant annet leder Luigi di Maio (31) har lite politisk erfaring, og mener de har et uklart politisk prosjekt utover å stå for en protest mot det etablerte. Tilhengerne mener partiet lytter til folket og er det eneste alternativet til gamle, korrupte partier.

– Femstjernersbevegelsen er ikke demokratisk, den er en sekt, sa Berlusconi for en uke siden ifølge avisa La Stampa.

Om Berlusconis høyrekoalisjon vinner valget, vil to svært EU- og innvandringskritiske partier ta over styringen i Italia. På tross av sitt tidligere turbulente forhold til EU, hevder Berlusconi at han vil motvirke usikkerhet i EU-relasjonene. Under valgkampen har han reist til Brussel i et forsøk på å skape trygghet om at forholdet mellom EU og Italia vil forbli godt om Forza Italia havner i regjering.

Koalisjon med ytre høyre

EU-skepsisen til to av partiene som vil bli med inn i høyrekoalisjonen, er langt fra det eneste som gjør dem kontroversielle. Nasjonalistiske Fratelli d’Italias leder, Giorgia Meloni, lanserte valgkampen sin i byen Latina som ble grunnlagt av Italias fascistregime, sammen med Benito Mussolinis barnebarn Rachelle Mussolini.

– Vi vil vinne tilbake dette historiske stedet for Italias høyreside, sa hun, og snakket om innvandring, sikkerhet og sterk styring i sin tale.

På grunn av en dom for skatteunndragelse er Berlusconi utestengt fra offisielle verv og kan ikke selv bli statsminister. Derfor må en annen utpekes til posten om koalisjonen skulle vinne. Selv ønsker han seg partifellen Antonio Tajani, men det er usikkert om Tajani vil takke ja.

Mange peker da på Matteo Salvini, lederen av det innvandringsfiendtlige Lega Nord, som er det nest største partiet i koalisjonen, etter Forza Italia.

Han er omstridt, noe som merkes selv blant høyrekoalisjonens tilhengere som møtte for å høre på den samlede markeringen torsdag.

– Berlusconi er en stor leder. Salvini er ikke en god leder for hele Italia, bare en liten gruppe. Innvandring er et viktig problem som må løses i Europa, sier Lusana Ottomano (45).

Lorenzo (18), som kun ønsker fornavnet på trykk på grunn av den anspente politiske situasjonen, har møtt opp for å høre på Salvini.

– Jeg stemmer på La Lega fordi det er et ultra-høyre-parti. Ikke bare fordi de er mot innvandring, men fordi de er for Italia, og Salvini er en sterk leder, sier han.

Fascisme og antifascisme

For kort tid siden annonserte det ultranasjonalistiske neo-fascistiske partiet CasaPound at de støtter Salvini som statsministerkandidat.

Etter Berlusconi-koalisjonens samling holdt de en egen markering for sine kjernesaker noen få minutter unna. Tilhengerne veivet med italienske flagg og partiflagg og ropte slagord mot regjering, venstresida og migranter.

Ikke langt unna fascistenes markering samlet antifascistiske demonstranter seg for å vise motstand. Politiet hadde på forhånd satt opp sperringer mellom områdene for å unngå sammenstøt, etter en bølge av voldsomme demonstrasjoner i Italia helga før.

Ytre høyres vekst i Italia har vært definerende for hvor anspent den politiske situasjonen i Italia har vært opp mot valget, og en dramatisk oppgang i voldsepisoder mellom ny-fascister og antifascister har preget Italia de siste ukene. Dette, sammen med misnøyen mot de etablerte partiene, som dannet 65 regjeringer i etterkrigstida uten at noen har klart å sitte en hel periode, vil være bakteppet når italienerne går til valglokalene på søndag.

utenriks@klassekampen.no

Journalisten har fått stipend til reisen fra Klassekampens Venner.

Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.
Fredag 7. desember 2018
KAMP: Protester mot avgifter og industrinedleggelser viser oss at klimasaken ikke vil gå uten at arbeidere og folk flest er med på laget, mener Espen Barth Eide i Ap.
Torsdag 6. desember 2018
FORURENSING: Verdens samlede CO2-utslipp har vokst svært mye i år. Hovedårsaken er mer kullkraft i Asia.
Onsdag 5. desember 2018
SPAGAT: Klimaminister Ola Elvestuen reiser til Polen for å styrke de internasjonale klimaavtalene, men hjemme i Norge når han ikke sine egne klimamål. – Vi vil ikke ha industridød, sier han.
Tirsdag 4. desember 2018
SER HAN DEM NÅ? En lederløs, refleksgul bevegelse ryster Macrons Frankrike i sine grunnvoller. Kan han stoppe «de gule vestene» med tåregass og politi?
Mandag 3. desember 2018
REGIMEENDRING: Mexicos nye president ønsker å reise seg som en solidarisk leder i Mellom-Amerika. Men eksperter er usikre på om han vil klare å få bukt med korrupsjonen i landet.
Lørdag 1. desember 2018
I BEVEGELSE: Også i Kina har kvinner latt seg inspirere av metoo. Stadig flere bryter stillheten, i kamp mot sensur og mannsdominans.
Fredag 30. november 2018
STRUPES: Norsk gasseksport går vanskelige tider i møte. – Det blir tøff konkurranse for den som skal produsere EUs siste gass, sier Thina Saltvedt i Nordea.
Torsdag 29. november 2018
SPENT: Politikerne strides om hva som bør være Norges svar på det forverrede naboforholdet i nord. ­– Russland tester grenser, fasthet er vårt svar, sier forsvarspolitiker ­Hårek Elvenes i Høyre.
Onsdag 28. november 2018
PETRO-PLAN: For første gang siden andre verdenskrig innfører Ukraina unntakslov. – President Petro Porosjenko prøver å klamre seg til makta, sier journalist og aktivist Maxim Eristavi til Klassekampen.