Klassekampen.no
Fredag 2. mars 2018
Flere enn Olemic har ansvar.
Lønna på Tinget

Olemic Tommesen er sjef i et presidentskap. Seks ganger har representantskapet fra 2013–2017 og det som nå sitter blitt presentert løsninger som kunne redusert utgiftene til Stortingets garasje og postmottak. Seks ganger har representanter for Ap, Høyre, Frp, KrF og SV sagt nei til billigere alternativ. Alle avgjørelsene i presidentskapet har vært enstemmige. Ikke merkelig at vanligvis taletrengte politikere ikke tar telefonen når Aftenposten forsøker å nå dem.

Men presidenten har hovedansvaret. Så selvfølgelig er dette, at alle andre enn Høyres ledelse skjønner det. Til henne å være, utviser Erna Solberg usedvanlig dårlig lederskap når hun holder sin hånd over Tommesen. Hun bruker formelle argument om forholdet mellom storting og regjering for å begrunne sin handlingsvegring, hvilket er bare tull. Partileder Solberg kan selvfølgelig når som helst kalle sin partifelle Tommesen inn på teppet og si at nok er nok.

Regninga for skandaleutbygginga lyder nå på 2,3 milliarder, og jeg kjenner ingen som vil sette penger på at den ikke vil ende i et større beløp. Det er i denne situasjonen lederen for Stortingets lønnskommisjon varsler betydelig lønnsøkning for stortingsrepresentantene. Jeg er vel ikke ufin, om jeg karakteriserer forslaget som smått umusikalsk?

Våre folkevalgte tjener allerede altfor mye, og et naturlig svar på skandalen ville vært lønnsfrys ut denne stortingsperioden. Deretter kunne man gått for Rødts forslag om en lønn på 8G, som i dag betyr 750.000 kroner. En god lønn vil de fleste mene, nå som gjennomsnittslønna for velgerne ligger på drøyt 500.000 – og det er direkte pinlig at Arbeiderpartiet fraskriver seg ansvar ved å skyve lønnskommisjonen foran seg. Det står Stortinget fritt å følge kommisjonens råd, og til sjuende og sist er det de folkevalgte sjøl som bestemmer sin egen lønn.

By the way – Olemic tjener 1,8 millioner.

Dagsavisen har på lederplass gått inn for at stortingslønna i det minste bør vokse i form av kroner og øre, ikke i form av prosenter. Det er som kjent slik at to prosent av en million er 20.000, mens to prosent av 500.000 er 10.000. Når de høytlønnede får prosentvis samme tillegg som vanlige lønnsmottakere, øker altså forskjellen.

Nå venter jeg på at Dagsavisen mener det samme om lønningene i LO-toppen. Forholdet mellom prosenter og kroner er nemlig det samme, uavhengig av om man hever millionlønn på Stortinget eller i Folkets hus.

Spionasje – har Frode Berg operert på oppdrag fra norsk etterretningstjeneste? Han har nå sittet i russisk fengsel i over to måneder, men alt vi får vite av den norske regjering er at hans sak behandles som en «konsulær sak».

Alle som kjenner Berg karakteriserer lederen for menighetsrådet i Sør-Varanger som en hedersmann. Den attesten er det ingen grunn til å trekke i tvil, hvilket ikke er til hinder for at han kan ha operert som norsk agent. Våre spioner er nemlig det – hedersmenn, i Vestens tjeneste.

Ukas lydspor: Car Seat Headrest – «Twin Fantasy».

arild@puls.no / www.arildronsen.no / @arildronsen

«Våre folke­valgte tjener allerede altfor mye»

Artikkelen er oppdatert: 10. april 2018 kl. 16.00