Fredag 2. mars 2018
UROLIG: Petter Stordalen ser ut til å ville skumme fløten av melken, uten å ha vært med på å bygge forfatterskapene opp, mener Kari J. Spjeldnæs i Aschehoug, som denne uka mistet Tom Egeland til Capitana.FOTO: LINE ØRNES SØNDERGAARD
Aschehougs direktør for litteratur Kari J. Spjeldnæs går kraftig ut mot Petter Stordalens bestselgersnapping:
– Stordalen skummer fløten
Undersak

Chris Tvedt går til Gyldendal

Det er stor bevegelse i Forlags-Norge for tida. Samtidig som Petter Stordalen etablerer seg som forlagseier, kommer nyheten om en ny forfatterovergang: En av Cappelen Damms store salgssuksesser i krimsjangeren, Chris Tvedt, går til Gyldendal.

Han følger sin redaktør Harriet Karoliussen, som nylig sluttet i Cappelen Damm.

– Vurderte du Capitana?

– Jeg visste faktisk ikke om dette forlaget da jeg sluttet – jeg tok beslutningen dagen før nyheten om det nye forlaget kom. Og da jeg hadde tatt beslutningen, var det ikke aktuelt å gjøre om på den, sier Tvedt.

Han sier det var et tungt valg å forlate Cappelen Damm, som han har hatt gode år i.

– Jeg får litt skilsmissefølelse av det hele. Det er som å miste svigerfamilien. Men redaktøren er en nøkkelperson i en boks tilblivelse, og jeg orket ikke tanken på å begynne på nytt med en ny redaktør.

Kari Marstein
Tine Kjær
Akkurat nå framstår Petter Stordalen og hans forlagsvenner ganske grådige, mener Aschehoug-direktør Kari J. Spjeldnæs.

Bøker

– Jeg kjenner en stor uro, sier Aschehougs litterære direktør Kari J. Spjeldnæs.

Det er turbulens i Forlags-Norge. Allerede har Gyldendal og Aschehoug mistet to av sine mestselgende krimforfattere, Jørn Lier Horst og Tom Egeland, til hotellmilliardær Petter Stordalens nye forlagsimperium – og flere kan vise seg å være i anmarsj. Onsdag intervjuet Klassekampen flere av landets krimbestselgere og fant åpne dører og avventende, men nysgjerrige forfattere.

I Aschehoug er Spjeldnæs tydelig bekymret. Direktøren utelukker ikke at det vil dukke opp flere overganger i den nærmeste tida.

– Det er ikke noe nytt i at det er bevegelse mellom forlag, men akkurat nå framstår Stordalen og hans forlagsvenner ganske grådige. For vår del gjør dette oss bevisste på hva som er viktig og hva vi vil utvikle.

Capitana er en ny aktør, med mye kapital i ryggen, påpeker Spjeldnæs.

– Og det viser seg at denne nye aktøren først og fremst er ute etter å plukke allerede opparbeidede, gode bestselgerforfatterskap til sin stall. I så måte er Petter Stordalen ute etter å skumme fløten av melken, uten å ha vært med på å ta risikoen og bygge forfatterskapene opp. Det framstår ganske ufint.

Fakta

Stordalens nye forlag:

• For tre uker siden kom nyheten om at Petter Stordalen har slått seg sammen med blant andre krimforfatter Jørn Lier Horst om å gå inn på eiersida i tre nye forlag.

• Stordalens forlagsimperium består av selskapene Capitana, Gloria og Pilar.

• I går ble det også kjent at Kagges kontorsjef Katja Rugaas følger tidligere forlagssjef Anne Gaathaug over til Gloria.

– Forlagene har et ansvar

Så lenge Stordalen har signalisert at han vil forholde seg til bransjens normalkontrakter, med en fastsatt royalty på 20 prosent, er det uvisst hva Stordalen vil kunne tilby forfatterne som de ikke allerede får på de etablerte forlagene, sier Spjeldnæs.

– Jo Nesbø sa til Klassekampen onsdag at han var nysgjerrig på Capitana. Hva ville det bety for Aschehoug å miste en forfatter av Nesbøs kaliber?

– Å miste en forfatter er alltid synd for et forlag, og det sier seg selv at det økonomisk vil smerte mer å miste en forfatter som selger mye.

I internasjonal sammenheng er den norske bokbransjen et unikt system, med særavtaler – momsfritak, fastpris og innkjøpsordning – som sikrer at forlagene kan satse i bredden, påpeker Aschehoug-direktøren.

– På den internasjonale arenaen ser vi fruktene av disse godene: Norske forfattere legges merke til. Men dette forutsetter også at vi har forlag som er villige til å jobbe lenge med forfatterne sine, til å være tålmodige og som vi fortsetter å utgi til tross for at de selger lite over mange år. I denne delen av det norske litterære systemet spiller alle forlagene en viktig rolle, sier Spjeldnæs.

– Vi kan sikkert kritiseres for mye og for å være for store, men det er ingen tvil om at vi ivaretar en bredde i norsk samtidslitteratur. Vi har utgitt prisvinnende bøker og drevet fram bestselgere.

Nye stemmer eller travere

Petter Stordalens inntog i forlagsbransjen er et tegn på at det er vitalitet i norsk forleggeri, mener Gyldendals sjef­redaktør for norsk skjønnlitteratur, Kari Marstein. Spørsmålet er om de nye forlagene først og fremst kommer til å hente etablerte forfatterskap fra andre forlag, eller om de også vil bruke overskuddet fra bestselgerne til å dyrke fram nye forfattere, mener Marstein.

– Det tar lang tid å utvikle et forfatterskap. Det er jo både Tom Egeland og Jørn Lier Horst selv gode eksempler på. Dette er selve kjernevirksomheten i et forlag, og man må alltid ha vilje – og evne – til langsiktig tenkning.

– Kan Stordalens inntog i bransjen rokke ved dagens forlagsmodell, der balansen mellom børs og katedral står sterkt?

– Vel. Siden det er en forutsetning for forlagenes samfunnskontrakt at forholdet mellom børs og katedral er i balanse, både av hensyn til børsen og katedralen, er det avgjørende at alle forlagene som er store nok, tar dette hensynet.

Nå skjerpes greiene

Hos Cappelen Damm møter vi Tine Kjær, direktør for skjønnlitteratur, som er mer forbeholden i sin kritikk.

I 2004 var Kjær med på å starte en norsk avdeling av det svenske Piratforlaget, som ble et kontroversielt tilskudd i Forlags-Norge da de delvis gikk bort fra normalkontraktene og innførte en modell som skulle sikre forfatterne større del av salgsinntektene. Bestselgende forfattere som Anne Holt, Jan Guillou og Liza Marklund var med på oppstarten og forlot sine daværende forlag.

– Historisk sett sitter jeg sånn sett i glasshus og må få lov til å si at jeg ser saken fra begge sider, sier Kjær.

– Jeg ser friskheten i satsingen og tror dette er en konkurransesituasjon vi delvis kan ha godt av. På den andre sida har de etablerte forlagene virkelig vært med på å ta risiko og har satset tungt på disse forfatterne. Da oppleves det ikke bare uproblematisk med disse overgangene.

– Det føles surt, altså?

– Det blir som i idretten når utøvere har vært med på et lag siden juniortida og man gradvis har vært med på å gjøre dem store. Da er det selvsagt surt når spillerne plutselig blir snappet av noen andre.

Stordalens inntog i forlagsbransjen er en påminner om at man ikke skal ta sine forfattere for gitt, mener Kjær.

– Jeg sier som DumDum Boys: Nå skjerpes greiene.

astrid.hygen.meyer@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 2. mars 2018 kl. 08.16
Onsdag 22. januar 2020
Uønskede kommentarer om kropp og sex er like utbredt i mediebransjen som for to år siden, viser ny undersøkelse. – Vi må forstå alvoret, sier journalist Ragnhild Ås Harbo.
Tirsdag 21. januar 2020
Ved å utelate Utøya-naboene tidlig i prosessen kan man ha rotet bort sjansen til å få en konstruktiv dialog om minnested etter 22. juli, mener forsker.
Mandag 20. januar 2020
I Hamar har det vært arbeidet i 26 år for å få på plass et museum som hedrer den folkekjære poeten Rolf Jacobsen. Fortsatt er planene helt i det blå.
Lørdag 18. januar 2020
Skattedirektør Hans Christian Holte er skeptisk til at flere land inn­fører nasjonal digitalskatt. – Det kan svekke krafta i den internasjonale prosessen, sier han.
Fredag 17. januar 2020
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen gir Konkurransetilsynet ny marsj­ordre: Kampen mot internasjonale IT-giganters markedsdominans skal trappes opp.
Torsdag 16. januar 2020
Tre av Vigmostad & Bjørkes nye titler ble ikke sendt rett til bibliotekene. Om tendensen brer seg, kan leserne måtte vente lenger på at bøker når bibliotekhyllene.
Onsdag 15. januar 2020
Regjeringen kan ikke bare lene seg på internasjonale avtaler om beskatning av IT-gigantene, mener SV og Arbeiderpartiet.
Tirsdag 14. januar 2020
OECDs forslag til beskatning av IT-gigantene er ikke godt nok, fastslår medietopp Ole Jacob Sunde. Han ber regjeringen gjøre mer for å beskytte norske interesser.
Mandag 13. januar 2020
Finansminister Siv Jensen vil få nett­gigantene til å betale mer skatt. Hvis internasjonale organisasjoner ikke finner en løsning i 2020, vil hun innføre en norsk digitalskatt.
Lørdag 11. januar 2020
Tore Renberg fikk ikke andre forfattere med seg på pocketstreiken. – Flere støttet meg, men ingen ble med på aksjonen, sier forfatteren. Nå gir han opp.