Onsdag 28. februar 2018
KRIMKABALEN: Tom Egeland og Jørn Lier Horst har allerede meldt overgang fra forlagene Aschehoug og Gyldendal til Petter Stordalens Capitana. Blant disse sju forfatterne, rangert etter plassering på salgslistene i fjor, finner vi flere som er åpne for en overgang. FOTO: TOM HENNING BRATLIE (STORDALEN), SIV DOLMEN (NESBØ OG EGELAND), TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX (HORST, LAHLUM OG DAMHAUG) OG OLE GUNNAR ONSØIEN/NTB SCANPIX (TEIGE)
Tom Egeland har meldt overgang til Jørn Lier Horsts nye forlag Capitana. Flere kan være i anmarsj:
Frister krimforfatterne
Undersak

– En start

– Vi er ennå bare i oppstartfasen. Vi kommer til å signere flere forfattere, det er klart, sier Jonas Forsang, som er en av forleggerne i hotellmilliardær Petter Stordalens nye forlagshus.

Med færre forfattere i stallen vil Capitana ha muligheten til følge hver enkelt forfatter tettere, både i redaksjonsarbeidet og i salgsleddet, sier Forsang. Løftet om håndplukkede lag rundt hver enkelt forfatter er nettopp gulroten som kan få flere forfattere til å vurdere en overgang.

– Vi skal gjøre alt vi kan for å sette sammen de riktige teamene rundt en forfatter, basert på deres ønsker. Anne Fløtaker, som er sjef­redaktør, kommer til å ha hovedansvaret for akkurat dette. Vi vet hvor mange prosjekter redaktørene i de enkelte forlagene ellers sitter med. Her har vi en mulighet til å skille oss ut.

Også Tom Egeland er blitt forespeilet tettere oppfølging og et potensial for større salg.

– Egeland har et fantastisk forfatterskap bak seg, men vi tenker at han har et enda bedre forfatterskap foran seg. Med sin lange bransjeerfaring er han i tillegg en kjemperessurs.

– Forfatterne dere så langt har signert, er etablerte bestselgere?

– På både Pilar og Gloria har vi allerede antatt debutanter som kommer med bøker til høsten. Noe av det mest spennende med å drive et forlag er nettopp det å oppdage og bygge talenter. Det har vi ambisjoner om å gjøre i Capitana også, men vi trenger også suksess­forfattere som kan åpne dørene for de nye stemmene.

Jo Nesbø er nysgjerrig, Trude Teige og Torkil Damhaug er hemmelighetsfulle, mens Hans Olav Lahlum vurderer en overgang. Capitana kan få med seg flere bestselgende krimforfattere.

Bøker

– Jeg har vært på reise i to måneder og har ikke fått med meg så mye om dette, men jeg er absolutt nysgjerrig. Dette blir det spennende å høre mer om, sier Norges desidert mestselgende forfatter Jo Nesbø på en sprakende telefonlinje.

Mandag kom nyheten om at Tom Egeland forlater Aschehoug, det tradisjonsrike forlaget med smijerns­port på Sehesteds plass, til fordel for hotellmilliardær Petter Stordalens og den bestselgende krimforfatteren Jørn Lier Horsts nykommer Capitana.

I fjor var Egeland landets fjerde mest solgte krimforfatter. Og når Klassekampen tar en ringerunde til de øvrige av fjorårets mestselgende krimforfattere, finner vi flere åpne dører.

Fakta

Stordalens nye forlag:

• For litt under tre uker siden kom nyheten om at hotell­milliardær Petter Stordalen investerer i bokbransjen.

• Stordalen går inn på eiersida i tre selskaper. Sakprosaforlaget Pilar Forlag, krim- og spenningsforlaget Capitana, og Gloria, som skal gi ut skjønnlitteratur og sakprosa.

• Fra før er det kjent at Thomas Enger går til Capitana, i første omgang med en utgivelse som skrives i samarbeid med Jørn Lier Horst.

• Også Unni Lindell vil utgis på et av de tre Stordalen-forlagene neste høst, men da i en utgivelse som ikke er krim. I en artikkel i Dagens Næringsliv har Lindell signalisert at krimmen blir på Aschehoug.

– Vil dukke opp flere

Hans Olav Lahlum, fjorårets sjette mestselgende krimforfatter, er blant dem som allerede har fått tilbud fra Capitana om en overgang.

– Jeg er sågar blitt spurt om dette offentlig – i en scenesamtale mellom meg og Jørn Lier Horst på krimfestivalen i Tvedestrand, sier Lahlum til Klassekampen.

– Og hva tenker du om det?

– Jeg tenker at det er hyggelig å være ettertraktet, og jeg kommer til å vurdere tilbudet fortløpende. Det er nok ikke så dumt at de etablerte forlagene får en liten påminner om at de kan gjøre lurt i å skjerpe seg litt. Men mitt kommende, påbegynte manus vil jeg utgi hos Cappelen Damm, sier Lahlum.

Det er to ting som står sentralt når Lahlum vurderer hvilket forlag han skal utgi bøkene sine på. Det ene er den redaksjonelle og markedsmessige oppfølgingen bøkene hans vil få. Det andre er hvordan forlaget forholder seg til balansen mellom børs og katedral.

– Det er ikke en tiltrekkende løsning for meg å gå til et forlag som lar noen få, kjente forfattere tjene mer penger, men som ikke er villige til å utgi i bredden.

De etablerte norske forlagene må høyst trolig finne seg i å miste flere av sine bestselgere i tida framover, mener Lahlum.

– Jeg er helt overbevist om at det vil dukke opp flere kjente forfattere som vil annonsere et bytte. Det blir nok ikke et kjemperush, som noen har spådd, men noen kommer ganske sikkert til å gjøre det.

Knappe svar

Trude Teige, som tok femteplass på lista over de mestselgende krimforfatterne i fjor, svarer knapt når Klassekampen ringer og spør om hun har vurdert et forlagsbytte.

– Jeg har ikke noen kommentar til dette akkurat nå, svarer hun.

– Men er det aktuelt for deg å gå fra Aschehoug?

– Med en gang jeg begynner å svare på sånne spørsmål, blir det bare spekulasjoner, sier Teige.

Også Torkil Damhaug er hemmelighetsfull.

– Jeg synes det er veldig positivt at nye krefter etablerer seg i norsk bokbransje. Det tror jeg er sunt. Når det gjelder hva jeg selv kommer til å gjøre videre, vil jeg ikke kommentere det foreløpig. Det blir feil hvis jeg skal tenke høyt om dette i pressen.

– Det betyr kanskje at du tenker litt i ditt stille sinn?

– Nå blir det farlig å si noe mer. Jeg tror det etter hvert vil bli tydelig hva jeg har bestemt meg for, sier Damhaug.

Overtalt av Stordalen

Tom Egeland hadde allerede bestemt seg for å bli værende på Aschehoug da Petter Stordalen ringte, forteller han.

– Men dels av nysgjerrighet, dels av høflighet, sa jeg ja til å komme på et møte. Jeg gikk til møtet med en tanke om at dette ikke var noe for meg. Men Stordalen er en fyr med mye entusiasme og med stor overtalelsesevne.

Særlig var det løftet om en styreplass og en rolle som litterær rådgiver i forlaget Egeland lot seg friste av. I tillegg er han blitt forespeilet et større salg hos Capitana enn hva Aschehoug har fått til.

– Du går fra Aschehoug til et forlag med et navn som mest av alt høres ut som et forvaltningsfond?

– Navnet er kanskje ment som et litt ertende stikk til dere som nærmest på autopilot tenker på den måten? Jeg synes det er fantastisk gøy at Petter Stordalen velger å gå inn i bokbransjen, vel vitende om at han ikke kommer til å tjene et øre på år og dag. Man kan like eller ikke like pengesterke investorer, men så å si alle forlag er nødt til å tenke kommersielt, sier Egeland.

– I motsetning til store deler av Klassekampens forfatterlesekrets, tilhører jeg dem som synes det er stas å selge mye bøker. Det er vel bare i kulturbransjen, og i litteraturen spesielt, at høye salgstall og suksess brukes mot oss som har vært så heldige å slå igjennom.

astrid.hygen.meyer@klassekampen.no

Onsdag 22. januar 2020
Uønskede kommentarer om kropp og sex er like utbredt i mediebransjen som for to år siden, viser ny undersøkelse. – Vi må forstå alvoret, sier journalist Ragnhild Ås Harbo.
Tirsdag 21. januar 2020
Ved å utelate Utøya-naboene tidlig i prosessen kan man ha rotet bort sjansen til å få en konstruktiv dialog om minnested etter 22. juli, mener forsker.
Mandag 20. januar 2020
I Hamar har det vært arbeidet i 26 år for å få på plass et museum som hedrer den folkekjære poeten Rolf Jacobsen. Fortsatt er planene helt i det blå.
Lørdag 18. januar 2020
Skattedirektør Hans Christian Holte er skeptisk til at flere land inn­fører nasjonal digitalskatt. – Det kan svekke krafta i den internasjonale prosessen, sier han.
Fredag 17. januar 2020
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen gir Konkurransetilsynet ny marsj­ordre: Kampen mot internasjonale IT-giganters markedsdominans skal trappes opp.
Torsdag 16. januar 2020
Tre av Vigmostad & Bjørkes nye titler ble ikke sendt rett til bibliotekene. Om tendensen brer seg, kan leserne måtte vente lenger på at bøker når bibliotekhyllene.
Onsdag 15. januar 2020
Regjeringen kan ikke bare lene seg på internasjonale avtaler om beskatning av IT-gigantene, mener SV og Arbeiderpartiet.
Tirsdag 14. januar 2020
OECDs forslag til beskatning av IT-gigantene er ikke godt nok, fastslår medietopp Ole Jacob Sunde. Han ber regjeringen gjøre mer for å beskytte norske interesser.
Mandag 13. januar 2020
Finansminister Siv Jensen vil få nett­gigantene til å betale mer skatt. Hvis internasjonale organisasjoner ikke finner en løsning i 2020, vil hun innføre en norsk digitalskatt.
Lørdag 11. januar 2020
Tore Renberg fikk ikke andre forfattere med seg på pocketstreiken. – Flere støttet meg, men ingen ble med på aksjonen, sier forfatteren. Nå gir han opp.