Tirsdag 27. februar 2018
UNG: 31 år gamle Luigi di Maio (til høyre), som her tar en selfie med en tilhenger, har aldri tidligere jobbet med politikk. I 2007 var han del av gruppa «venner av Beppe Grillo», som ble forløperen til Femstjernersbevegelsen. I september ble han leder av bevegelsen. FOTO: PIERO CRUCIATTI, AP/NTB SCANPIX
Femstjernersbevegelsen vokser på sin retorikk mot «den politiske klassen»:
Protestparti i medvind
Luca Dresta
Marcello Zinno
POPULISME: Femstjernersbevegelsen leder før valget i Italia 4. mai, men har liten sjans til regjeringsmakt.

Italia

Italias største parti, Femstjernersbevegelsen er en populistisk bevegelse som vil ta et oppgjør med den politiske klassen, men mange frykter at planen stopper der.

Italia er ikke fremmed for populisme. Straffedømte og skandaleombruste 81 år gamle Silvio Berlusconi, som har gjort comeback i politikken, har blitt omtalt som mannen som oppfant moderne populisme i Vesten.

Når italienerne går til valgurnene 4. mars, stemmer mange av dem på en ny form for populisme. Femstjernersbevegelsen, forkortet til M5S, lover et oppgjør med korrupsjon og politiske eliter.

I den siste målingen fra The Termometro Politico får de 26,3 prosent oppslutning, og er Italias største parti.

– Femstjernersbevegelsen er det eneste alternativet. Den korrupte politiske klassen som styrer Italia må bort. Jeg vil se dem styre, og jeg er ikke redd for det i det hele tatt, sier oversetter og tekstforfatter Luca Dresta (52).

Klassekampen møter Dresta ved Piazza del Popolo i Roma søndag, der tusenvis av mennesker samlet seg til en marsj mot fascisme, etter at ytre høyre marsjerte i Milano fredag. Titusener av italienere demonstrerte for og mot regjeringen i flere byer i helga.

Men M5S er ikke lett å plassere innenfor de vanlige politiske skillelinjene.

Fakta

Valget i Italia:

• 4. mars skal italienerne velge 630 representanter til parlamentet og 315 til senatet.

• Tre partier og koalisjoner kjemper om makten:

• Sentrum-venstre består av regjeringspartiet Partito Democratico (PD) med tidligere statsminister Matteo Renzi i spissen og fire mindre partier på venstresida.

• Femstjernersbevegelsen (M5S) ledes av Luigi De Maio. Størst på meningsmålingene.

• Den konservative blokken ledes av liberalkonservative Forza Italia og partileder Silvio Berlusconi. Blokken omfatter også Lega Nord og Fratelli d’Italia.

• I helga var det store demonstrasjoner i hele Italia.Kilde: NTB

«Vanlige folk»

M5S blir karakterisert som alt fra uansvarlig til ekte, og fra autoritær til åpen. Mange mener partiet, som leder på meningsmålingene, er farlig.

– Det er bare tull. M5S er vanlige folk fra høyre, venstre og sentrum, som sier fra om at politikerne ikke har gjort jobben sin, sier Dresta.

Han var aktivist for partiet i åtte måneder, men har seinere meldt seg ut.

Det er nettopp den manglende politiske erfaringen, den flate strukturen og det at partiet mener vanlige italienere er mer egnet til å styre landet, som får mange til å frykte partiet.

– For M5S er manglende politisk erfaring et gode, fordi de mener folk som ikke er politiske eksperter ikke har blitt skitnet til av korrupt politikk. Så de mener vanlige folk uten erfaring kan være gode politikere, fordi de ikke er eksperter eller politikere, forklarer Fabio Bordignon, statsviter ved Universitet i Urbino.

At partiets leder, Luigi Di Maio (31), med bakgrunn som kelner, er tidenes yngste statsministerkandidat, uten politisk erfaring, har blitt latterliggjort av politiske motstandere.

Men det treffer ikke bevegelsens base. De har fått nok av politikere, etter at Italia har hatt 65 regjeringer siden andre verdenskrig. Ingen av regjeringene har sittet en full periode, og ingen har klart å rydde opp i korrupsjonen og ineffektiv styring.

– De får ikke til å styre

Et slagord går igjen: «Den korrupte politiske klassen må ut». Det kan vekke assosiasjoner til andre kjente slagord, som Donald Trumps «Drain the swamp». Det er mange grunner til at dette treffer en nerve, særlig i Roma.

I lokalvalget i 2016 var oppmerksomheten om Femstjernersbevegelsen særlig stor her. Det ble avdekket at gangsteren Massimo Carminati, «Romas siste konge», med bakgrunn fra en ytre høyre-gruppe, ledet et nettverk av kriminelle som svindlet Roma for titalls millioner, gjennom blant annet å ta over søppelhåndteringen i hovedstaden. Det vekket M5S-velgerne, som raste mot korrupsjonen

Virginia Raggi fra Femstjernersbevegelsen, som vant lokalvalget i Roma, har slitt med å løse søppelkrisa.

Flere steder i Roma har det samlet seg søppelhauger som ikke blir hentet. Dette har for mange blitt et symbol på Femstrjernersbevegelsens manglende styringsevne.

– De får ikke til å styre, fordi de ikke har noen politisk erfaring eller utdanning. Bare fordi du kan styre hjemmet ditt eller en tobakksbutikk betyr det ikke at du kan styre et land, sier Marcello Zinno (43).

Han jobber med utleie i distriktet San Lorenzo, der M5S-bevegelsen står sterkt.

– Jeg er veldig bekymret over at de vokser. Jeg er selv radikal, og mange av de jeg kjenner, har stemt på dem. Men de har ikke noe politisk prosjekt utover protesten.

Zinno forteller at han skal holde seg for nesa og stemme på sentrum-venstrepartiet Partito Democratica (PD). Selv om han er frustrert over arbeidsledighet, ulikhet og korrupsjon, sier han at Femstjernersbevegelsen bare vil rive mer ned, ikke bygge opp.

– De er en protestbevegelse, men de har ikke noen svar. De er bare et anti-politisk parti. Der stopper det.

En ny form for populisme

Femstjernersbevegelsens hovedmål er å rydde vekk den korrupte politiske klassen. Selv om de trer inn i politikken med et tydelig populistisk budskap om at det er folket som må bestemme, ikke politikere, kan de vanskelig kalles høyre-populistiske eller venstrepolitiske.

Deres kjernesaker er offentlig vannforsyning, transport og miljøpolitikk. Men de er også innvandringsskeptiske og EU-skeptiske. Bevegelsen sier de består av vanlige folk, og at de skal speile vanlige folk i det de mener, uten en førende ideologi. Statsviter Fabio Bordignon viser til partiets grunnlegger Beppe Grillo og leder og statsministerkandidat Luigi Di Maio:

– Jeg tror Grillo og di Maio har klart å kombinere forskjellige former for populisme. Dermed har de klart å nå sosiale grupper som er veldig forskjellige fra hverandre, og nå de som ikke alltid engasjerer seg i politikk, sier han.

Han peker på at Grillo, komikeren som startet bevegelsen i 2009 sammen med Gianroberto Casaleggio, er en karismatisk og sterk leder. Grillos blogg er en av verdens mest leste, og han preger bevegelsen selv etter at han overlot førersetet til di Maio.

– De tar den sterke, førende lederstilen fra høyrepopulismen, og ønsker samtidig en flat struktur og bred deltakelse, slik venstrepopulister har gjort. Dermed skaper de noe nytt, sier Bordignon.

Femstjernersbevegelsen har ikke sagt seg villig til å samarbeide med noen andre partier. Derfor er det usannsynlig at de kan komme til makten etter valget 4. mars.

Bordignon mener de etablerte partiene har respondert dårlig på protesten fra Femstjernersbevegelsens velgere. Selv om han mener bevegelsen har klart å sette noen saker på dagsordenen, understreker han at velgerne burde bli tatt mer på alvor.

– De representative demokratiene har et problem, fordi de ikke klarer å respondere på den populistiske utfordringen. Jeg mener det er viktig å ta dem på alvor og ikke stenge dem ute. Vi må lytte til løsningene deres, og inkorporere noen av elementene der de ønsker endring, slik at de ikke vokser seg stadig mer radikale.

utenriks@klassekampen.no

Journalisten har fått stipend til reisen fra Klassekampens Venner.

Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Torsdag 14. november 2019
BRUDD: Bolivias høyreradikale bruker kuppet mot Evo Morales til å sikre både Bibelen og businessinteresser. Urfolksgrupper lover kamp mot makt­overtakelsen.
Onsdag 13. november 2019
FORTSETTER: Hittil har minst 322 demonstranter blitt drept i Irak. Nå ber Washington om nyvalg. – Dagens Irak er USAs verk, sier irakisk aktivist.
Tirsdag 12. november 2019
KAOS: Bolivia er i kaos etter at president Evo Morales har flyktet fra presidentpalasset. «Vi har låst oss inne i huset, situasjonen er veldig stygg», sier en tidligere Morales-tilhenger til Klassekampen.
Mandag 11. november 2019
UTE: Arbeiderpartiets ekspresident Lula da Silva er ute av fengsel – enn så lenge. Nå vil han ta opp kampen mot høyre­radikale Jair Bolsonaro.
Lørdag 9. november 2019
KAOS: Bilder av en skamklipt boliviansk borgermester går viralt. – De rasistiske trekkene i samfunnet har ikke forsvunnet under Morales, sier forsker.
Fredag 8. november 2019
SKURK: Donald Trump brukte presidentmakta til å konspirere mot sine politiske motstandere. Det er historien som nå kommer fram i riksrettshøringene.
Torsdag 7. november 2019
I FRONT: Utslippsgiganten Kina hegner om Parisavtalen i en ny klimapakt. Men handelskrigen kan føre til at økonomiske hensyn blir satt over klima.
Onsdag 6. november 2019
STRAFF: Advokater reiser søksmål mot president Sebastián Piñera som følge av sikkerhetsstyrkenes voldsbruk under protestene. Piñera avviser eget ansvar.
Tirsdag 5. november 2019
URO: Bolivias høyreradikale krefter har meldt seg inn i striden som har oppstått etter presidentvalget 20. oktober. – Det er fare for borgerkrig, sier forsker.