Tirsdag 27. februar 2018
SKJÆR I SJØEN: Julie Indstad Hole fra AUF Trøndelag og Gjermund Bungum Gorset fra AUF Trondheim vil la Venstre gå planken og gjenreise det rødgrønne fyrtårnet i Trondheim. Foto: Frida Holsten Gullestad
Trondheim AUF vil ha Venstre ut av dansen og ønsker nytt liv til et rødgrønt styre:
Gir Venstre en rett høyre
Undersak

Hører ikke på ungdommen

I Bergen har Ap styrt byen siden 2015, sammen med Venstre og KrF. Uten Venstre mister Ap flertallet, og går de mot SV, mister de KrF.

Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) skriver i en e-post til Klassekampen at han ikke ser grunn til å bryte samarbeidet med Venstre:

«Uansett hvem som sitter i regjering, enten den er blå, grønn eller rød, kommer byrådet til å være tydelig på at vi setter Bergens interesser først. Det forandrer seg ikke med at Venstre går inn i regjering».

Nestleder i Arbeiderpartiet i Bergen Lubna Jaffery bekrefter at tonen er god.

– Vi hadde selvsagt en diskusjon om samarbeidet med Venstre før vi gikk sammen, men vi har ikke hatt dette oppe i partiet etter at regjeringen ble utvidet, sier hun.

UT: AUF ber Venstre trekke seg fra bystyresamarbeidet i Trondheim. De vil at Ap skal gjenreise Trondheim som et rødgrønt fyrtårn.

ap

– Når Venstre vil la offentlige midler gå til privat profitt, er motstandere av fagbevegelsen og vil svekke arbeidsrettigheter, er vi for uenige til å samarbeide, sier AUF-leder i Trondheim, Gjermund Bungum Gorset.

Sammen med AUF i Trøndelag ber han Venstre trekke seg ut av bystyrekoalisjonen i Trondheim med umiddelbar virkning.

Venstre har siden høsten 2015 vært en del av Aps styre i Trondheim. Koalisjonen, som startet som et samarbeid mellom de tre rødgrønne partiene Ap, SV og Sp og MDG fra 2003, ble etter hvert utvidet til å favne sju partier.

Fakta

Ap-styre i Trondheim:

• Fra 2003 har Arbeiderpartiet ledet bystyret i Trondheim, fra starten i et «rødgrønt» samarbeid med SV, Sp og MDG.

• Koalisjonen ble utvidet med KrF i 2011, og med Venstre og Pensjonistpartiet i 2015.

• I januar i år trakk SV seg ut og mente det rødgrønne prosjektet hadde havarert.

• I forrige uke lanserte Venstres gruppeleder Erling Moe seg som ordførerkandidat i Trondheim.

• Dette har fått Trøndelag og Trondheim AUF til å reagere, som ønsker Venstre ut av koalisjonen.

Fagforeningsfiendtlig

Utspillet kommer etter at Venstres gruppeleder Erling Moe i forrige uke lanserte seg selv om ordførerkandidat og sa at Ap burde miste makten. Han ønsket mer privatisering og mente at «fagforeningene har fått for mye makt her i byen».

– Vi vil oppfordre Venstre til å trekke seg fra bystyresamarbeidet. De hører ikke hjemme i samarbeidet lenge, sier Julie Indstad Hole, leder av AUF i Trøndelag.

Etter over 14 år med bystyresamarbeid, brøt SV nylig samarbeidet med Ap i protest mot at Venstre er en del av koalisjonen. Hole håper at SV vil komme tilbake hvis Venstre trekker seg.

Vil ha rødgrønn koalisjon

Hun varsler samtidig at AUF mener Venstre bør være uaktuell som samarbeidspartner for Ap også etter kommunevalget 2019. Hun mener Ap bør gjenreise Trondheim som et rødgrønt fyrtårn.

– Vi vil blåse nytt liv i det rødgrønne samarbeidet i Trondheim. Vi trenger et nytt politisk prosjekt, og da må Ap se til venstresida når vi skal bestemme hvem vi skal samarbeide med, sier Hole.

Gorset mener SV, MDG og Sp er de mest naturlige partnerne etter kommunevalget, men han holder døra åpen for Rødt.

I en lokal meningsmåling faller Ap kraftig, fra et valgresultat på 41,5 prosent til 24,1 prosent. Hole mener Ap bør se til erfaringene fra stortingsvalget.

– Mange reagerte negativt på at Ap holdt døra åpen for Venstre i valgkampen. Vi må lære av våre feil, sier Hole.

Står på avtalen

Ap i Trondheim svarer følgende på AUF-ernes ønske om at samarbeidet med Venstre skal avvikles umiddelbart.

– Vi står fast på Granåsen-erklæringen. Det er viktig for oss å ikke bryte avtaler, sier fungerende leder i Trondheim Ap, Edvin Helland.

Ordfører Rita Ottervik (Ap) har samme budskap.

Helland sier han er åpen for å la fagbevegelsen spille en større rolle i hvem Ap skal samarbeide med i framtida for å revitalisere det rødgrønne Trondheim:

– I 2019 vil vi øke samarbeidet med fagbevegelsen. Så får vi se hva de stiller av krav, sier Helland.

Tidligere har LO i Trondheim aldri anbefalt velgerne å stemme på partiet Venstre.

– Det er naturlig at AUF ønsker å gi signaler fram mot 2019. Dette er signaler vi skal ta på alvor, sier Helland.

politikk@klassekampen.no

Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.
Tirsdag 4. desember 2018
RAUDE BYAR: Norske storbyar ligg an til å halde på sine Ap-ordførarar etter kommunevalet i 2019. I Bergen og Tromsø slit høgresida med alternativet.
Mandag 3. desember 2018
SENTRUMSSTENGT: Ny måling viser rødgrønt flertall i Bergen. Nå ber SVs Oddny Miljeteig Ap om å «lese skriften på veggen» og velge SV foran sentrum.
Lørdag 1. desember 2018
UT: Dei er avhengige av selja mangan til stålprodusentar i heile EU, men slår likevel ikkje nokon stålring om EØS-avtalen. Eramet Norway er open for å greia ut eit alternativ til EØS.
Torsdag 29. november 2018
INNVANDRING: Torbjørn Røe Isaksen (H) tek opp konkurransen i asyl- og flyktningpolitikken mot Sylvi Listhaug (Frp) og Masud Gharahkhani (Ap).
Onsdag 28. november 2018
NESTLEIAR-KAMP: Sju av SV sine fylkeslag har spelt inn Torgeir Knag Fylkesnes som ny nestleiar i SV. Tre har spelt inn Kari Elisabeth Kaski.
Tirsdag 27. november 2018
FORSTÅR: Frps Per-Willy Amundsen sier han forstår fagbevegelsens uro for EØS-avtalen.
Fredag 23. november 2018
STERK KRITIKK: KrF går knallhardt ut mot regjeringen i terrorsikringssaken, men vil ikke bli med på et mistillitsforslag. Tilliten mellom partiene er likevel svekket på borgerlig side, sier Frp-topp.
Torsdag 22. november 2018
DRAMA: Den blågule KrF-eren Hans Fredrik Grøvan skal ha forfattet et mis­tillitsforslag mot regjeringen, som Ap og Sp er beredt til å støtte.