Fredag 23. februar 2018
Drapsetterlyst brite varetektsfengslet i fire uker
En britisk statsborger som er mistenkt for drap på 37 år gammel nederlandsk mann i London i 2016, ble fredag varetektsfengslet i fire uker av Oslo tingrett.
Publisert: 23 Februar 17:42
En britisk statsborger som er mistenkt for drap på 37 år gammel nederlandsk mann i London i 2016, ble fredag varetektsfengslet i fire uker av Oslo tingrett.
Mannen i slutten av 20-årene ble pågrepet sent torsdag kveld i en leilighet på Torshov i Oslo. Han motsatte seg pågripelsen, men ingen ble skadd i opptrinnet.
Under fengslingsmøtet fredag ettermiddag la retten vekt på at mannen er mistenkt for drap og mente det var skjellig grunn til mistanke ut ifra opplysninger gitt fra britiske myndigheter i utleveringsdokumenter, skriver Dagbladet. De tok politiets begjæring om fire uker varetekt til følge.
Britisk politi mistenker ham for å ha drept den 37 år gamle nederlenderen ned et «stikkredskap» i bydelen Camden i London en gang i 2016, opplyser politiet til NTB. At han blir varetektsfengslet i fire uker i Norge, er rutinemessig i forbindelse med utleveringssaker.

Begjært utlevertNorsk politi tar ikke stilling til skyldspørsmålet, og ettersom han er begjært utlevert, overlates eventuelle avhør og annen etterforskning etter alt å dømme til britiske myndigheter.
Det er advokat Aase Sigmond som har fått i oppdrag å forsvare briten mens han oppholder seg i Norge, men det var advokat Stine Lundevall i BAX advokatfirma som representerte mannen i fengslingsmøtet fredag.
Hun sier han begjærte seg løslatt, men at han er samarbeidsvillig.
– Han har sagt han er villig til å samarbeide om tilbakeføring og at han er villig til å innlevere passet sitt. Han har også forklart at han har et sted å bo – og politiet er kjent med denne adressen, sier Lundvall, som ellers ikke vil kommentere saken, til Dagbladet.

DrapsmysteriumIfølge politiet var pågripelsen et resultat av god etterretningsinformasjon og internasjonalt samarbeid.
Mannen knyttes ifølge Dagbladet til drapet på den nederlandske tobarnsfaren Romeo Nkansah, som døde etter å ha blitt knivstukket én gang rett før klokken 4 om morgenen i Camden den 29. mai 2016. Rett før skal han ha snakket med noen kvinner – og deretter havnet i en krangel med noen menn som kjente dem – i nærheten av en Burger King-restaurant.
Til tross for at det var overvåkingskameraer og flere mennesker til stede, har ingen blitt dømt for det snart to år gamle drapet. Til sammen har seks personer blitt pågrepet i forbindelse med etterforskningen av saken, men alle har blitt løslatt, skiver Camden New Journal.
Mannen hadde ifølge Mørland oppholdt seg i Afrika i ett år før han reiste til Norge. Han var ikke etterlyst i England da han forlot landet, men ble senere identifisert og knyttet til hendelsen av britisk politi. I retten forklarte han ifølge Dagbladet at han har oppholdt seg i Norge i fire måneder. Norsk politi ble varslet om ham av britisk politi i januar.
Fredag 14. desember 2018
160 millioner kroner har det kostet å totalrenovere «Hestmanden». Nå må museumsskipet legge til kai fordi Kulturdepartementet ikke vil gi fem millioner kroner i økt støtte.
Fredag 14. desember 2018
LOV: Nav-kontorene mener innføringen av lovpålagt aktivitetsplikt hjelper ungdommen, men andelen unge på sosialhjelp er like høy som før loven kom.
Fredag 14. desember 2018
• Onsdag stemte folkevalgte i den svenske Riksdagen gjennom et nytt budsjettet for 2019. Med knapt flertall var det budsjettet fra de borgerlige partiene Moderaterna og Kristdemokraterna som vant, mot forslaget fra dagens rødgrønne...
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
Mange var sikre på at Amazon ville etablere seg i Sverige denne høsten. Men satsingen lar vente på seg.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Torsdag 13. desember 2018
• I Oslo Høyres alternative budsjett for hovedstaden foreslår partiet å spare inn 48 millioner på renovasjon allerede fra 2019, skriver Dagsavisen. Det viser at Høyre besitter frekkhetens nådegave. Det var deres byråd som i sin tid ga...
Torsdag 13. desember 2018
NYTT: I 2017 døde flere rusbrukere av heroin-medisinen metadon, enn heroin, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet.
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.