Klassekampen.no
Fredag 16. februar 2018
Er jobben din viktigere enn naboens?
Jobbene våre

Du hører det daglig, fra politikerhold og fra tillitsvalgte. De som taler på vegne av dem som jobber i «landets viktigste yrke». Nå om dagen handler det oftest om lærere og førskolelærere, folk som utvilsomt har et viktig yrke – de skal skolere nasjonen for morgendagen. Men «Norges viktigste yrke»?

Jeg syns vi burde senke skuldrene og puste med magen. Gjør vi ikke alle vårt beste? De som jobber i eldreomsorgen; gjør ikke de en viktig jobb? Skal journalistene gå rundt med dårlig samvittighet, fordi de ikke valgte en «viktig» yrkesvei? Ingeniørene som tegner samferdselsnettet; gjør ikke de en viktig jobb? De som tømmer søpla? De som måker veien fri for snø? Om vi ser litt stort på det, og tenker økonomisk – ja, så er det vel liten tvil om at landets viktigste jobb ligger i oljeindustrien?

«Norges viktigste yrke» er i ferd med å bli «den neste oljen», og det i «verdens rikeste land». Vi trenger ikke disse merkelappene. Når det gjelder jobbene vi utfører i det daglige, er det på sin plass å benytte Gro Harlem Brundtlands berømte uttrykk – alt henger sammen med alt.

Men det fins unntak.

Denne uka kunne jeg lese her i avisa at Apple i 2013 tok opp et lån på 17 millioner dollar – for å kjøpe egne aksjer og dermed drive opp aksjekursen! I tidsrommet 2005–2014 brukte USAs største selskaper seks tusen milliarder dollar på å kjøpe egne aksjer! Et samfunnsskadelig uvesen, administrert av godt gasjerte advokater – folk som jobber uten å skape realverdier av noe slag.

Disse snylterne opererer først og fremst i det private næringslivet, men sjukdommen sprer seg. Her forleden fikk en underdirektør ved et sjukehus i Nord-Norge sparken for å ha opptrådt upassende overfor kolleger/ansatte. For å «løse floken», fikk direktøren med seg en livslang lønn på halvannen million i året. Mannen er 54 år gammel og kan smykke seg med en professortittel. Professorer har for vane å gå av med pensjon ved fylte 72. Som betaling for ikke lenger å være ønska i jobben, skal den udugelige direktøren altså belaste helse­budsjettet med bortimot 50 millioner!

I mine kretser opererer vi tidvis med uttrykket «glødehode». Sjelden har det passa bedre enn som karakteristikk av styret i Helse Nord. Hvem er disse byråkratene, med tilsynelatende ubegrensa tilgang til offentlige midler? Og hvem skal ta ledelsen i det nødvendige opprøret mot det faktum at Helse-Norge styres av «foretak»?

Med dette sender jeg en bugnende blomsterbukett til SV og Rødt for å ha overtalt Arbeiderpartiet til i det minste å være haleheng i kampen mot velferdsprofitørene. I samme slengen noterer jeg at Miljøpartiet De Grønnes fungerende stortingsrepresentant fremmer oppsiktsvekkende gode forslag i kampen mot de globale IT-gigantenes skattevegring.

Alt er med andre ord ikke bekmørkt. Nå gjelder det å holde blikket stivt i retning stortingsvalget 2021. Alt henger sammen med alt. Felleslister blant fornuftens menn og kvinner på venstresida.

Ukas lydspor: Melody Gardot – «Live in Europe».

arild@puls.no / www.arildronsen.no / @arildronsen

«Disse snylterne opererer først og fremst i det private nærings­livet»

Artikkelen er oppdatert: 11. april 2018 kl. 11.12