Tirsdag 13. februar 2018
FNs høykommissær advarer rohingyaer mot å vende tilbake til Myanmar
FN høykommissær advarer rohingyaer mot å dra tilbake til Myanmar, og mener regjeringen fortsatt ikke har gjort nok for å sikre en trygg tilbakevending.
Publisert: 13 Februar 22:13
FN høykommissær advarer rohingyaer mot å dra tilbake til Myanmar, og mener regjeringen fortsatt ikke har gjort nok for å sikre en trygg tilbakevending.
Det sa Grandi sa i FNs sikkerhetsråd tirsdag.
– Regjeringen har ikke gjort noe med årsakene til at de måtte flykte. Vi har ennå ikke sett en fremgang i rohingyaenes utestengelse fra samfunnet og mangel på rettigheter som har forverret seg de siste årene, og som har sitt opphav i at de ikke har fått statsborgerskap, sa Grandi.
Myanmar og Bangladesh ble i januar enige om at rohingya-flyktninger skal sendes tilbake til sine hjem innen to år. Grandi sier han ønsker denne avtalen velkommen, men har mener rammeverket for en returordning først må klargjøres i en avtale mellom de to landene og FN.
Han advarer også om at det kan oppstå en krisesituasjon når regntiden begynner i mars. Over 100.000 flyktninger i Bangladesh bor i områder som er utsatt for flom eller skred.

Mulig forbrytelse mot menneskehetenFrankrikes FN-ambassadør François Delattre, uttalte under et møte i FNs sikkerhetsråd tirsdag at en massakre mot rohingyaer i Myanmar, avslørt av to Reuters-journalister som nå sitter fengslet i landet, kan være en forbrytelse mot menneskeheten. Her ba han også om at de to journalistene løslates.
Wa Lone (31) og Kyaw Soe Oo (27), begge myanmarske statsborgere, ble pågrepet 12. desember. De jobbet med å avsløre hva som har skjedd under militærets operasjoner i delstaten Rakhine vest i landet, der hæren anklages for å ha drevet nær 700.000 mennesker fra den muslimske rohingya-minoriteten på flukt.
Reuters offentliggjorde nylig reportasjen de to arbeidet med. Den inneholder blant annet bilder av ti bakbundne lokale menn mens de sitter på bakken omgitt av bevæpnede menn. Andre bilder viser de samme ti mennene etter at de er drept.
Mandag opplyste myndighetene i Myanmar at de vil straffeforfølge ti medlemmer av landets sikkerhetsstyrker, ifølge en talsperson fra regjeringen.

Bekreftet deltakelseI januar bekreftet hæren i Myanmar for første gang deltakelse i drap på rohingya-minoriteten, etter at det ble funnet en massegrav med ti muslimske rohingyaer. Ifølge hæren i landet var det sikkerhetsstyrkene og buddhistiske landsbybeboere som drepte ti rohingyaer da en gruppe på 200 «terrorister» gikk til angrep på sikkerhetsstyrkene. Også seks landsbybeboere skal rettsforfølges
Hærens versjon av hendelsen strider imot det øyenvitner har fortalt. Både buddhistiske landsbybeboere og rohingyaer mener opplysningene fra militæret er feil og at et angrep på sikkerhetsstyrkene aldri fant sted.
(©NTB)
Tirsdag 23. oktober 2018
Å motta saklig kritikk inngår i jobben min som journalist. Men det som skjedde våren 2018, var noe helt annet. Å utsettes for en mobb er ufyselig. Å utsettes for hat er forferdelig. Å mobbes av ukjente mennesker som...
Tirsdag 23. oktober 2018
DEKKHISTORIE: Amerikanske politikere og EU tror ikke på Saudi-Arabias forklaring om drapet på journalisten Jamal Khashoggi.
Tirsdag 23. oktober 2018
• Kringkastingsrådet har mottatt 110 klager på at NRK brukte Civita-leder Kristin Clemet som ekspertkommentator under dekningen av valget i Sverige i september i år. Om lag 75 av klagene kom som resultat av en kampanje på partiet Rødts...
Tirsdag 23. oktober 2018
Svenske medier har ikke vært selvkritiske nok etter sine «ekstreme» metoo-saker, sier SVT-sjef.
Tirsdag 23. oktober 2018
STERK I TROEN: Knut Arild Hareide hadde regnet med mellom tre og seks mandater fra Rogaland, men fikk ett. Nå står det om de usikre fylkene, som Oslo og Hordaland.
Mandag 22. oktober 2018
Kringkastingsrådet har mottatt 110 klager på NRKs bruk av Civita-leder Kristin Clemet som ekspertkommentator på valget i Sverige. – Jeg gjorde mitt beste for å være noenlunde objektiv, sier hun.
Mandag 22. oktober 2018
BEKLAGER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) beklager at INF-avtalen ryker – og legger skylden på Russland.
Mandag 22. oktober 2018
SKUFFET: Lokallagsleder Inge Takle Mæstad frykter en dypere splittelse i partiet etter det knusende Hareide-neder­laget i Rogaland. Han beskylder nestleder Olaug Bollestad for å opptre illojalt.
Mandag 22. oktober 2018
• Norsk politikk er blitt revitalisert etter at Knut Arild Hareide for tre uker siden rådet KrF til å sondere mulighetene for en historisk regjeringskoalisjon med Ap og Sp. Etter et år hvor norsk politikk...
Lørdag 20. oktober 2018
FORTVILELSE: Kjell Ingolf Ropstad «dolket sin egen partileder i ryggen» med abort­utspill i VG, mener sentrale KrF-kilder.