Tirsdag 13. februar 2018
Carlsen uoffisiell verdensmester i Fischer-sjakk
Magnus Carlsen sikret turneringsseieren i det uoffisielle verdensmesterskapet i Fischer-sjakk etter å ha slått amerikaneren Hikaru Nakamura tirsdag.
Publisert: 13 Februar 20:27
Magnus Carlsen sikret turneringsseieren i det uoffisielle verdensmesterskapet i Fischer-sjakk etter å ha slått amerikaneren Hikaru Nakamura tirsdag.
Carlsen avgjorde det uoffisielle verdensmesterskapet tre runder før slutt etter at han slo Nakamura i tirsdagens femte parti.
Den siste partiseieren gjorde at han oppnådde 12,5 poeng mot Nakamuras 8,5 poeng.
Carlsens remis i det fjerde partiet gjorde at han kunne sikre turneringsseieren om han tok poenget mot Nakamura i det femte partiet.
Det ble klart etter at tirsdagens fjerde parti endte med remis. Carlsen hadde da 11,5 poeng mot Nakamuras 8,5 poeng. Førstemann til 12,5 poeng vant turneringen, og den poengsummen oppnådde Carlsen i det påfølgende partiet.
– Det har vært veldig tøffe partier. Vi trenger virkelig en pause, det har vært nonstop action fram til nå, sa Carlsen til NRK etter det fjerde partiet tirsdag.
Etter en liten pause var de to tilbake ved sjakkbrettet, og i det femte partiet avgjorde Carlsen.

Reddet remisNakamura hadde Magnus Carlsen på gaffelen i tirsdagens tredje parti, men Carlsen fikset remis.
Én seier og én remis var beholdningen for Magnus Carlsen etter avslutningsdagens to første partier, men i det tredje partiet var han til tider ille ute.
Nakamura, med hvite brikker, hadde vunnet stilling i store deler av tirsdagens tredje parti, men Carlsen reddet seg mesterlig inn og unngikk tap i det som utviklet seg til å bli et maratonparti i lynsjakk.
Til slutt stoppet Carlsen klokken og krevde remis etter å ha gått 50 trekk fram og tilbake og forsvart seg.

Tidligere mesterCarlsen fikk en meget god start på avslutningsdagen da han slo Nakamura med hvite brikker. Det ble etterfulgt av remis med svarte brikker.
– Jeg får ikke så mye tid til å tenke, og da går det bedre, sa Carlsen i en kort kommentar til NRK etter å ha spilt remis.
Etter å ha spilt hurtigsjakk fram til tirsdag, er turneringen nå gått over i lynsjakk.
I såkalt Fischer Random, eller Fischer-sjakk, er ikke brikkene stilt opp i henhold til reglene fra starten, men derimot med stor grad av tilfeldighet. Legenden Bobby Fischer introduserte spillemåten.
Kampen startet fredag. Duellen er en del av Dag Alvengs utstilling «Tid som står stille» på Henie Onstad Kunstsenter utenfor Oslo.
Nakamura vant et uoffisielt verdensmesterskap i Fischer-sjakk da han slo Levon Aronian i 2009. Carlsen er for sin del verdensmester i klassisk sjakk.
Arrangementet avsluttes tirsdag med åtte lynsjakkpartier.
(©NTB)
Tirsdag 23. oktober 2018
Å motta saklig kritikk inngår i jobben min som journalist. Men det som skjedde våren 2018, var noe helt annet. Å utsettes for en mobb er ufyselig. Å utsettes for hat er forferdelig. Å mobbes av ukjente mennesker som...
Tirsdag 23. oktober 2018
DEKKHISTORIE: Amerikanske politikere og EU tror ikke på Saudi-Arabias forklaring om drapet på journalisten Jamal Khashoggi.
Tirsdag 23. oktober 2018
• Kringkastingsrådet har mottatt 110 klager på at NRK brukte Civita-leder Kristin Clemet som ekspertkommentator under dekningen av valget i Sverige i september i år. Om lag 75 av klagene kom som resultat av en kampanje på partiet Rødts...
Tirsdag 23. oktober 2018
Svenske medier har ikke vært selvkritiske nok etter sine «ekstreme» metoo-saker, sier SVT-sjef.
Tirsdag 23. oktober 2018
STERK I TROEN: Knut Arild Hareide hadde regnet med mellom tre og seks mandater fra Rogaland, men fikk ett. Nå står det om de usikre fylkene, som Oslo og Hordaland.
Mandag 22. oktober 2018
Kringkastingsrådet har mottatt 110 klager på NRKs bruk av Civita-leder Kristin Clemet som ekspertkommentator på valget i Sverige. – Jeg gjorde mitt beste for å være noenlunde objektiv, sier hun.
Mandag 22. oktober 2018
BEKLAGER: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) beklager at INF-avtalen ryker – og legger skylden på Russland.
Mandag 22. oktober 2018
SKUFFET: Lokallagsleder Inge Takle Mæstad frykter en dypere splittelse i partiet etter det knusende Hareide-neder­laget i Rogaland. Han beskylder nestleder Olaug Bollestad for å opptre illojalt.
Mandag 22. oktober 2018
• Norsk politikk er blitt revitalisert etter at Knut Arild Hareide for tre uker siden rådet KrF til å sondere mulighetene for en historisk regjeringskoalisjon med Ap og Sp. Etter et år hvor norsk politikk...
Lørdag 20. oktober 2018
FORTVILELSE: Kjell Ingolf Ropstad «dolket sin egen partileder i ryggen» med abort­utspill i VG, mener sentrale KrF-kilder.