Klassekampen.no
Lørdag 10. februar 2018
Gjør dop kult igjen.
Wada, hva da?

Idrett uten doping er som politikk uten seksuell trakassering. Herregud, skal det ikke være lov å ta masse astmamedisin uten å være i nærheten av å ha astma engang lenger, nå?

På samme måte som at vi kan komme organisert kriminalitet til livs ved å legalisere og ta over alt det narkobaronene holder på med, kan vi slå beina under de russiske uglene i idrettsmosen ved å gjøre det fullt lovlig for alle å dope seg. Jeg sier «vi» fordi det er sånn vi som ikke liker fysisk aktivitet likevel kan føle oss som en del av et idrettsfellesskap.

La oss endelig slå sammen motpolene på enhver ungdomsskole: idrett og dop.

Hvis vi gjør doping lovlig, forblir toppidretten for dem som vil opp og fram, koste hva det koste vil. Ødelegge kroppen sin gjør de jo uansett. Så kan de som spenner sine ski med sånn derre ekte glede og lovlig idrettsånd i blodet, få lov til å fortsette med det i lysløyper og tvilsomme lokallag for barn.

Vi kommer til å spare masse på det. Tenk på alt arbeidet som ligger i å forsøke å avdekke all dopinga når skurkene alltid ligger to skritt foran dem som later som om de har moral, men egentlig bare er for dårlige i jobben sin. Bort med hele Antidoping Norge og inn med OsloMeth. Overbetalte leger som ikke klarer å lese på leppekrempakker trenger vi heller ikke å lønne.

Dette er jo det mest demokratiske og rettferdige vi kan gjøre. Pallen vil ikke lenger bare bestå av emosjonelt ødelagte rikinger som har blitt piska rundt i løypene med uoppnåelig kjærlighet og misbrukt autoritet av foreldrene sine, men av helt vanlige mennesker uten selvinnsikt.

Det blir også tipp topp underholdning, som jo er idrettens første, dog litt misforståtte, oppgave. Det er dette Vladimir Putin har skjønt bedre enn noen andre. Mer hesteridning i bar overkropp og mann mot bjørn i manesjen!

Apropos den lille mannen med det store landet, så er det nok en fordel å la ham få lov til å styre showet litt. Det er grunnleggende pedagogikk/manipulering: Gi dem følelsen av å få være med å bestemme, så er de mindre truende til å, ja, utslette halve jordkloden for eksempel.

Og kanskje, om vi er ekstra heldige, finner noen opp no greier som gjør at Martin Johnsrud Sundby slutter å snørre. (Er det snørr eller sikkel?)

karolineh@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 11. april 2018 kl. 11.50