Tirsdag 6. februar 2018
ANTI-BREXIT: Det nye britiske partiet Renew vil sørge for at Storbritannia blir værende i EU. FOTO: JUSTIN TALLIS, AFP/NTB SCANPIX
Den nye, britiske anti-brexit-bevegelsen Renew har gått i lære hos Frankrikes En Marche!:
Vil marsjere som Macron
FORBILDE: Frankrikes president Emmanuel Macron.
START-UP: Et nytt «antipolitisk» parti går til valg på å reversere brexit i Storbritannia. – Politikerne tilbyr ikke løsninger, og folk er redde, sier partiets talsperson.

STOR BRITANNIA

«Vi ønsker at dette landet skal være åpent mot Europa og verden. At det er sted der hvem som helst kan bli rike, men ingen lever i fattigdom.»

Budskapet tilhører den nye bevegelsen Renew som i disse dager lanseres som et nytt parti i Storbritannias politiske landskap.

Aller øverst på partiets agenda er å reversere brexit og sørge for at britene blir værende i EU.

– Politikerne tilbyr ikke det britiske folk ekte løsninger. Alle er nå veldig redde for hva brexit vil føre til, både de som stemte for å forlate EU og de som stemte mot, sier pressetalsperson Sandra Khadhouri til Klassekampen.

Hun er en av initiativtakerne bak Renew og organiserte i all hemmelighet en oppstartskonferanse for partiets nyvervede 222 kandidater i London denne helga. Der ble de skolert i strategier for å bli et bredt, EU-positivt folkeparti i Storbritannia. Ingen presse var velkommen på møtet, foruten om én journalist fra det franske mediehuset France Info.

– Vi følger nøyaktig eksempelet til herr Macron, uttalte en anonym kilde i Renew-leiren til France Info.

Fakta

Brexit:

• 23. juni 2016 stemte 51,89 prosent av britiske velgere for å forlate EU.

• Brexit-forhandlingene startet formelt da statsminister Theresa May aktiverte artikkel 50 i Traktaten om Den europeiske union 29. mars 2017.

• Forhandlingenes første fase, som handler om Storbritannias bidrag til EUs budsjett, rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i EU og regler for grensa mellom Irland og Nord-Irland, ble avsluttet før jul. Fase to dreier seg om framtidige handelsavtaler og er nå i gang.

Vil bryte topartisystemet

Møtedeltakerne i London fikk nemlig undervisning i hvordan et valgkampmaskineri basert på frivillige hjelpere kan stables på beina i rekordraskt tempo. Fra Frankrike var nøkkelfigurer i En Marche-bevegelsen kommet for å fortelle om suksessoppskriften som fikk Emmanuel Macron til å vinne det franske presidentvalget i fjor.

Ett år etter at Macron etablerte den politiske bevegelsen, vant han nemlig presidentvalget – med god hjelp fra frivillige som gikk fra dør til dør og vervet velgere, hundrevis av lokallag som arrangerte små og store valgkamparrangementer og tusenvis av pengedonasjoner via partiets nettsider.

«Jeg tilhører verken høyre- eller venstresida», var Macrons mantra gjennom fjorårets valgkamp. Det var et standpunktet som appellerte til mange franskmenn, som er på europatoppen over de velgerne i EU med aller høyest grad av politikerforakt.

Renew skal legge seg på samme linje som En Marche, ifølge Khadhouri, og sikter seg inn mot de «politisk hjemløse» som mener de tradisjonelle partiene er utydelige og ute av kontakt med velgerne.

– Vi gjør ting på vår egen, britiske måte, men vi har hentet inspirasjon fra En Marche i Frankrike fordi vi ser at de på svært kort tid klarte å bryte opp den gamle topartitradisjonen. De appellerte til noe som manglet i fransk politikk, sier hun til Klassekampen.

Verdensmester og byråkrat

Khadhouri utgjør lederkjernen i Renew sammen med de James Clarke, James Torrance og Chris Coghlan.

Clarke er ifølge partiets nettsider en «start-up-konsulent» med fortid som underviser, journalist og event manager, mens Torrance i 2014 ble «verdensmester i kompetitiv debatt».

Sistnevnte, Chris Coghlan, har jobbet med antiterror-arbeid i det britiske utenriksdepartementet, blant annet i kampen mot Den islamske staten (IS). Han har en politisk fortid fra Labour, men trakk seg fra partiet og stilte som individuell kandidat for Battersea i parlamentsvalget i Storbritannia i juni i fjor. Det skjedde etter at han, ifølge The Times, møtte motstand fra venstrefløyen i Labour.

– De konservative lefler med nasjonalisme, Labour gir seg hen til ytre-venstre-fantasier. Det finnes ikke lenger noen i midten. Liberal-demokratene er diskrediterte, sa Coghlan til The Times før valget, hvor han i løpet av en tre ukers valgkamp endte opp mer flere stemmer enn Liberal-demokratenes kandidat.

Stiller til lokalvalg

I helga jobbet Renew-kandidatene med å utforme en slagplan fram mot vårens lokalvalg. Den 3. mai er det duket for valg i Londons bydeler og engelske storbykommuner (London boroughs og metropolitan boroughs), og Renew har høye forhåpninger.

Tanken er å, i likhet med En Marche, oppfordre folk utenfor det politiske livet til å melde seg som listekandidater til lokalvalget. «Folk fra utsiden av britisk politikk gir Storbritannia nytt håp», er slagordet som pryder forsiden til Renews nettsider.

– De vel 220 kandidatene som deltok på møtet i London hadde veldig ulik bakgrunn. De er leger, økonomer, brannmenn og kommunikasjonsrådgivere. Felles for dem er at de er sinte og opprørte over brexit og frykter hvordan det vil påvirke framtida, sier Khadhouri.

– Nå har de fått inspirasjon, plakater og flygeblad. De er klare for å gå ut over hele landet, møte folk og høre hva de bekymrer seg for, sier hun.

Vind i seilene for Remain

Og Renew-kandidatene vil sannsynligvis få nok av bekymrede stemmer å lytte til. Ifølge de siste meningsmålingene vokser nemlig støtten for å avholde en ny meningsmåling, og andelen briter som motsetter seg brexit, øker.

Den 28. og 29. januar ble 1669 velgere spurt om de stiller seg for eller imot brexit i dag. 40 prosent sa at de mener det er riktig å forlate EU, mens 46 prosent svarte at de mener det er galt, i en spørreundersøkelse gjort av YouGov.

Meningsmålingen utføres jevnlig med de samme spørsmålene og viser for første gang at «det er galt å forlate EU»-leiren er i flertall. Da spørreundersøkelsen ble utført to uker tidligere, var 45 prosent positive mens 44 prosent var negative til å forlate unionen.

I tillegg viser en undersøkelse utført av ICM survey for avisa The Guardian, publisert 26. januar, at Remain-sida ville vunnet over Leave-leiren med 51 mot 49 prosent oppslutning om det ble holdt en ny folkeavstemning i morgen.

Samtidig vokser oppslutningen om å arrangere en ny folkeavstemning. Undersøkelsen, hvor 5000 briter over hele landet har deltatt, viser også at 58 prosent sier seg enige i at «folket burde få sjansen til å ta en endelig avgjørelse om hvorvidt Storbritannia skal forlate EU i et nytt referendum, etter at utfallet av forhandlingene ligger klart».

– Vi vil ha e ny folkeavstemning når vi vet hva som foreligger i den endelige brexit-avtalen, sier andra Khadhouri i Renew.

yngvildt@klassekampen.no

Torsdag 15. november 2018
STOPP: Theresa Mays utmeldingsavtale med EU møter motbør fra høyre og venstre. Mays partifelle Peter Lilley tror ikke avtalen overlever i parlamentet.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.
Torsdag 8. november 2018
DELSEIER: På tross av at Donald Trump er mislikt av et flertall i USA, klarte presidenten å sikre en delseier i mellomvalget. Nå venter Russland-etterforskningen.
Onsdag 7. november 2018
PÅSKUDD: USA og Russland anklager hverandre for å bryte INF-avtalen, men er egentlig ikke interesserte i å beholde den. Det sier Nupi-forsker Sverre Lodgaard.
Tirsdag 6. november 2018
VALG: Over hele USA har Demokrat-kandidater kjempet for å ikke la mellomvalget bare handle om Donald Trump. Kan det gi dem mulighet til løsne presidentens maktgrep i Washington, D.C.?
Mandag 5. november 2018
STOPP: Vladimir Putin er rasjonell, kan mer om atomvåpen og har langt mer erfaring enn Donald Trump. Det kan redde INF-avtalen, sier den amerikanske sikkerhetstoppen Andrew Weber.