Klassekampen.no
Mandag 5. februar 2018
RADIO GA GA: Svein Larsen mener tvangsslukking av kommersielle FM-sendere i Norges største byer er «uhørt» og at det ikke hører hjemme i et moderne demokrati.FOTO: SVEIN ERIK FRANCKE-ENERSEN
FM (lever fortsatt)
Radio Metro regjerer på FM-båndet som «ingen» vil ha, men mange bruker.

Intervju

Etter at NRK og alle de største kommersielle aktørene sluttet med FM-radio, fikk Radio Metro en voldsom oppsving. Men så ble dere tvunget til å stenge Oslo-senderne deres før jul, så hvordan går det egentlig nå?

– Heldigvis sender vi fortsatt på FM over store deler av Østlandet, og i tillegg er vi på DAB i Oslo, Akershus og Buskerud. For radio må det være et poeng å være på så mange plattformer som mulig. Både FM, DAB og nettet. Selv om de nasjonale kanalene ikke deler denne oppfatningen – merkelig nok.

Hvordan er fordelingen mellom de som hører på nett og de som hører på FM? Og hvordan har dette endret seg de siste månedene?

– Lyttertallene våre har økt kraftig de siste uker og måneder. Det skyldes jo blant annet at de nasjonale kanalene er ute av FM-nettet. Det er helt klart til vår fordel. Vi har tre forskjellige kanaler – Radio Metro, The Beat og Radio Rox. Og The Beat er den kanalen hos oss som er størst på nettet. De yngre bryr seg ikke om DAB. Det er på nettet. Naturligvis er det slik. Vi har nå passert 350 000 lyttere i uka og vi øker stadig. Jeg forventer videre økning av lyttertallene i ukene og månedene som kommer. ?

Hvordan er norskandelen deres?

– Radio Metro, The Beat og Radio Rox er ganske forskjellig, både med hensyn til norskandelen og målgruppe. Radio Metro er den brede familiekanalen, med hits fra sekstitallet og fram til i dag, der er det en solid norskandel. Den er lavere på de to andre formatene.

Fakta:

Midt i musikken

• Svein Larsen

• Radiosjef og ansvarlig redaktør Radio Metro

Hva er dine tanker om den norske DAB-satsingen? Ledende spørsmål, men var det en klok avgjørelse?

– Nei, det var en svært uklok avgjørelse. Vi blir alene i Europa om å skru av de nasjonale FM-nettene. Dette kommer til å koste norske forbrukere 23 milliarder. Heldigvis kan de aller fleste lokalradioer fortsette på FM. Norsk Lokalradioforbund var imot slukkingen, men måtte til slutt akseptere at dette ble politikken. Du kan si at vi har fått en kommersiell mulighet vi ikke har bedt om. ?

Kommersielle FM-sendere i Norges største byer har måtte?t stenge, noe som er klagd inn til EFTA-domstolen i Brussel. Hva tror du om avgjørelsen?

– Det at myndighetene bestemmer tvangsslukking er veldig spesielt og et særegent fenomen. Det er egentlig helt uhørt og hører ikke hjemme i et moderne demokrati. Det blir en komplisert sak for ESA, å gå imot norske myndigheter, men ikke utenkelig. Det kommer vel en beslutning i løpet av første kvartal. ?

Hvor lytter du helst til musikk og hvor handler du musikk?

– Jeg hører jo på radio stort sett hele tida, og dermed en god del musikk. Men jeg setter stor pris på stundene i båten med en ga?mmel FM-radio som går som en klokke og en cd-spiller som jeg bruker flittig.

Hva slags framtid har albumformatet?

– Jeg ser jo at flere velger det bort. Barna mine kjøper ikke album, men bruker strømmetjenester, og der kan det overleve, sammen med spillelister.

Hva er den neste konserten du skal på?

– Konserter er jeg dårlig på å planlegge. Kommer på det for sent, som Joan Baez i Oslo Konserthus – som er utsolgt.

Hvilken ny artist vil du skryte av?

– Heldigvis er det andre som jobber med musikk hos oss. Det er bra for lytterne og for de nye fremadstormende artistene. Men jeg registrerer at det blir fler?e og fler?e kvinnelige norske artister som gjør det bra hjemme og i utlandet. Det er viktig for radio.

eirikb@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 7. februar 2018 kl. 08.38
Mandag 10. desember 2018
AlbumKaja Draksler / Petter Eldh / Christian Lillinger«Punkt.Vrt.Plastik»Intakt RecordsHHHHHIFor en stund tilbake kom jeg over...
Mandag 10. desember 2018
Et konsertopptak med en nesten løssluppen Carlos Kleiber sender lyttingen på sporet av gresk mytologi.
Mandag 10. desember 2018
dokumentar«En gang Aurora»Regi og manus: Benjamin Langeland og Stian ServossFlimmer Film«Nitti prosent av alle debutanter gir seg etter én plate.
Mandag 10. desember 2018
Syv kvelder med Bob Dylan i New York, tretti år etter at hans fortsatt pågående Never Ending Tour startet. Vi var der.
Mandag 10. desember 2018
AlbumAlessia Cara«The Pains of Growing»Def Jam Recordings/Universal MusicHHHHIIPå tross av en i utgangspunktet tydelig avsender,...
Mandag 10. desember 2018
ALBUMEarl Sweatshirt«Some Rap Songs»Tan Cressida/Sony MusicHHHHHIDet ser ut som om Earl Sweatshirt er i ferd med å gå ut av...
Mandag 10. desember 2018
AlbumBuilding Instrument«Mangelen min»Hubro/MusikkoperatøreneHHHHJIBuilding Instrument lager kunstmusikk som både føles varm og...
Mandag 10. desember 2018
Å lese og lytte etter det historiske ved musikken, kan sette deg på sporet av barokke tidsfornemmelser, duften av mugne notetidsskrift og en brannmester i Trondheim.