Klassekampen.no
Mandag 5. februar 2018
Teknotro og tvil

Kommentar

Myten er død. Musikkbransjen og ny teknologi er ikke lenger som olje og vann, nå som de fleste musikkmarkeder har omfavnet strømming (med Mexico i front!) og stadig flere har blikket på horisonten: Hva blir det neste store teknologigjennombruddet for oss såkalte musikkonsumenter?

Først ut, og allerede etablert, særlig i USA, er virtuelle assistenter eller chatbots eller stemmeaktiveringsprogrammer eller hva de blir hetende, som Apples Siri, Google Assistant og Amazons Alexa. De som i en musikksammenheng vil hjelpe oss å snakke med vår foretrukne strømmetjeneste (eller kanskje ikke, kanskje du må velge deres foretrukne strømmetjeneste?), så du kan rope ut kommandoer fra bak rattet på elbilen din: «Spell no’ Stones!», eller «Free Bird!», eller kanskje noe mindre presist, som «middagsjazz», «mordballader» eller «inspirert av Hildegard von Bingen» (har noen tenkt på hvordan dette til ta seg ut på bussen?).

Noen vil uansett lage sexy algoritmer skreddersydd for akkurat deg. Såfremt Siri eller Alexa skjønner hva du sier – ifølge ryktene har sistnevnte hatt problemer med å skille Pink Floyd fra Celtic Pink Floyd, som jo lover godt for hverdagskomikken.

Men spøk til side, disse hjelpemidlene vil med tid og stunder få sitt endelige gjennombrudd, av praktiske årsaker, fordi de forenkler. Akkurat som pc-en etter årevis med pc-prat fikk sitt endelige gjennombrudd, akkurat som internett gjorde det samme.

Og snakker om sola, så selges blokkjede inn som en kommende digital revolusjon omtrent på det nivået, den neste «tsunamien», som ulike tek-nettsider kaller det – som om monsterbølger er en god ting. For uansett hvor uferdig det hele fortsatt virker, så har teknologien som ligger bak potensial for mer enn det pr. i dag er kjent for: kryptovalutaer og bitcoins.

Uten at vi av den grunn trenger å forstå hvordan det egentlig er bygget opp, utover at det er snakk om en datastruktur, eller en database, uten et sentrallager, bundet sammen av en drøss av datamaskiner – forenklet forklart. Som vil kunne gjøre hva for musikkbransjen? «Ingenting», ifølge en skeptisk artikkel på Forbes. «Det vil totalforvandle hele industrien», hevder en i heiagjengen i Business Insider. «Vi får se», står det i en mer balansert tekst på Billboard.

Og se får vi jo, såfremt vi ikke utslettes av en faktisk tsunami eller annet vær før den tid. Noe av poenget er i hvert fall at blokkjede-teknologien kan sikre musikere, låtskrivere og produsenters rettigheter på en bedre og mer transparent måte enn i dag. Samtidig som båndet mellom artist og publikum kan forsterkes, fordi mellomledd kan bli overflødige. Uten et artisters behov for hjelpende hender forsvinner av den grunn.

Til sist, det rareste utslaget av blokkjede til nå, er et japansk kryptovalutapopband ved navn Virtual Currency Girls, som singeldebuterte nylig og består av åtte medlemmer, kledd opp i meksikanske wrestlingmasker og franske stuepikeuniformer, som representerer ulike typer kryptovaluta. Merk for all del at de kun tar seg kun betalt i bitcoins. Ingen yen, takk.

musikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 7. februar 2018 kl. 08.38