Mandag 29. januar 2018
NYTT FORSØK: For niende gang møtes partene til fredsforhandlinger om Syria, denne gangen i Sotsji i Russland. Her fra Azaz nær den tyrkiske grensa i Syria lørdag.FOTO: Lefteris Pitarakis, AP/NTB Scanpix
• Syria-forhandlinger feilet i Wien • Hovedopposisjonen boikotter møtet i Sotsji
Leter etter nye utveier
Staffan de Mistura
FASTLÅST: Opposisjonen HNC boikotter dagens Syria-konferanse i Russland. Men FN sender sin spesialutsending for å legge press på forhandlingene.

Syria

I dag starter en todagers fredskonferanse for Syria i regi av Russland, Iran og Tyrkia i Sotsji i Russland. Forhandlingene er tidligere blitt møtt med skepsis fra vestlige land, og anklager om at russerne ønsker en politisk løsning skreddersydd etter Damaskus’ og Moskvas ønsker.

Lørdag ble det imidlertid klart at FNs generalsekretær António Guterres sender FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura, til Sotsji.

– Guterres er overbevist om at Sotsji-konferansen vil være viktig for å blåse liv i fredssamtalene i regi av FN i Genève, sier FN-talsmann Stephane Dujarric til AFP.

Den største opposisjonsgruppa Higher Negotations Committee (HNC) kunngjorde lørdag formiddag at de ikke kommer til å delta på konferansen. Kurderne vil heller ikke delta, på grunn av Tyrkias offensiv mot Afrin i Syria.

Fakta

Fredsforhandlinger:

• I dag starter en to dagers konferanse om Syria i Sotsji.

• HNC, den største opposisjonsgruppen, boikotter konferansen.

• Kurderne uteblir også, på grunn av Tyrkias offensiv i Afrin.

• På fredag ble to dagers samtaler i Wien i regi av FN avsluttet uten at partene var kommet nærmere en politisk løsning.

• Borgerkrigen i Syria har hittil kostet minst 350.000 menneskeliv.

• 13 millioner er avhengig av bistand, inkludert tre millioner i beleirede områder. Millioner har flyktet fra landet.

Jakter på alternativ

Ifølge tyrkiske og russiske medier vil 1600 politikere delta i Sotsji, både fra president Bashar al-Assads regime og fra opposisjonen, selv om HNC boikotter konferansen.

Misturas deltakelse på konferansen kan tyde på at FN jakter på andre opposisjonelle grupper som kan bryte isfronten med Assad-regimet.

Det er ikke offisielt kunngjort hvilke opposisjonelle grupper som deltar i Sotsji, men flere navn har blitt luftet.

Ahmed Jerba, lederen for partiet Morgendagens Syria, et parti etablert i eksil i Kairo, ventes å delta. Partiet har militante fløyer i Al-Hasakah, Deir al-Zor og Raqqa, der de samarbeider med Syrias demokratiske front, en milits av arabere og kurdere, som har vært sentral i krigen mot Den islamske staten (IS).

Qadri Jamil, en tidligere visestatsminister under Assad som nå leder partiet Folkeviljen, ventes også å delta. Deler av opposisjonen ser på ham som en del av Assad-regimet.

I tillegg kommer Randa Kassis, en av grunnleggerne av det som het Syrias nasjonale råd, senere Den nasjonale alliansen, som nå representeres av HNC i FNs Genève-forhandlinger. Hun gikk ut av Den nasjonale alliansen og etablerte Bevegelsen for et mangfoldig samfunn.

Flere analytikere hevder at mange av disse gruppene har innsett at Assad har vunnet krigen, og kan være mer kompromissvillige i arbeidet for en politisk løsning i Syria.

Fiasko i Wien

HNC kunngjorde sin boikott av Sotsji-forhandlingene etter at to dager med samtaler i Wien i Østerrike regi av FN ble avsluttet fredag, uten at regjeringen og opposisjonen møttes.

Samtalene i Wien er det niende forsøket på å nå en politisk løsning på Syria-krisa.

Øverst på agendaen i Wien sto arbeidet med en ny grunnlov, som «sikrer en inkluderende politisk prosess i Syria», i henhold til FNs resolusjon 2254. Resolusjonen, som ble vedtatt i 2015, omfatter et veikart for en politisk løsning, inkludert forhandlinger om styresett, grunnlov og valg.

Det er flere grunner til at forhandlingene gang på gang går i stå: Den syriske opposisjonen er splittet, de lever i eksil og på folkemunne kalles de for femstjernersopposisjonen. Mange hevder de ikke lenger jobber for Syrias beste, men for egne posisjoner i Damaskus.

Krigsutbytte

Samtidig ønsker regionale og internasjonale militære aktører en politisk løsning i Syria som sikrer deres interesser, slik at de ikke går tomhendt ut av en krig de i flere år har deltatt i. Assad-regimet har mest makt på bakken, og presser på for å få maksimalt ut av forhandlingene.

Delegasjonen reagerte med sinne i Wien, etter at et forslag fra USA, Storbritannia, Frankrike og Saudi-Arabia om å styrke statsministerens makt på bekostning av Assad ble lekket.

– Det er ironisk at de som har syrisk blod på hendene, ønsker å forme Syrias politiske framtid, sa den syriske sjefforhandleren Bashar al-Jaafari, ifølge France 24.

amal.wahab@klassekampen.no

Lørdag 16. februar 2019
ØNSKE: Venezuelas Yvan Gil håper Norge står imot internasjonalt press og beholder sin nøytrale posisjon i kriserammede Venezuelas politiske strid.
Fredag 15. februar 2019
KATALANSK KRØLL: Det katalanske spørsmålet truer med å velte enda en spansk regjering. Midt i høyesterettssaken mot katalanske politikere mistet statsminister Sanchez budsjettflertallet i parlamentet.
Torsdag 14. februar 2019
I GANG: USAs konferanse om fred og sikkerhet i Midtøsten viser dype kløfter ­mellom USA og ­Europa, men bringer Israel og enkelte arabiske land sammen.
Onsdag 13. februar 2019
RYSTER: En rettssak der Catalonias selvstendighet står i sentrum, ryster Spania. – Høyesterett er en politisk domstol, sier Catalonias tidligere utdannings­minister til Klassekampen. Hun er i eksil i Skottland.
Tirsdag 12. februar 2019
OFFENSIV: Den kurdisk-ledede militsen SDF møter hard motstand fra rundt 600 IS-soldater. Amerikansk militærtopp advarer om at «titusener» av IS-soldater er spredt i Irak og Syria.
Mandag 11. februar 2019
DRAGKAMP: Equinor driver som normalt i Venezuela, men følger situasjonen tett. Både opposisjonen og regjeringen vil nå ha kontroll over olja.
Lørdag 9. februar 2019
SOM SMURT: Mens USAs sanksjoner senker Venezuelas oljeproduksjon, vil opposisjonen skrote dagens krav om statlig majoritet i oljeprosjekter.
Fredag 8. februar 2019
SKJERPES: USA og opposisjonens forsøk på å få inn nødhjelp til Venezuela uroer humanitære aktører.
Torsdag 7. februar 2019
TO SPOR: Etter to måneder forener De gule vestene krefter med deler av den franske fagbevegelsen. Macrons svar er en kontroversiell «anti-bølle-lov» og en mulig folkeavstemning.
Onsdag 6. februar 2019
TERROR: Washington ber stater som har fremmedkrigere i Syria, om å hente dem hjem. I Frankrike, som de siste årene har blitt rammet av terror, koker nå debatten.