Torsdag 25. januar 2018
REDD BARNA UNDER ANGREP: Tre dager etter at Taliban angrep et luksushotell og drepte minst 20 personer, gjennomfører IS et terrorangrep mot Redd Barnas kontorer i Jalalabad. FOTO: AP/NTB SCANPIX
• Terroren fortsetter i Afghanistan • Redd Barnas kontorer angrepet
De leter etter oss
TERROR: Bare tre dager etter terrorangrepet mot et luksushotell i Kabul, ble Redd Barnas kontorer i Jalalabad angrepet.

Afghanistan

I går klokken ni lokal tid: En selvmordsbomber detonerer en bilbombe utenfor Redd Barnas kontor i Jalalabad, hovedstaden i Nangarhar-provinsen i Afghanistan på grensen til Pakistan.

Kort tid etter bomber tungt bevæpnede gjerningsmenn seg gjennom porten til Redd Barnas kontorer og tar seg opp etasje etter etasje på jakt etter ansatte i organisasjonen.

Da Klassekampen gikk i trykken, pågikk angrepet fortsatt. Det var meldt om fire drepte, inkludert to gjerningsmenn. Ifølge BBC kan det ha vært 50 ansatte i bygget da terrorangrepet skjedde.

«Jeg kan høre to gjerningsmenn. De leter etter oss. Be for oss, og informer sikkerhetsstyrkene», skrev en ansatt i en WhatsApp-melding AFP har fått tilgang til.

Fakta

Redd Barna:

• Ble stiftet i 1946, og jobber for og med barn i 120 land.

• Redd Barna har vært i Afghanistan siden 1976, og har programmer i 16 provinser.

• Redd Barna sier selv de har hjulpet over 700.000 barn opp gjennom årene.

• Organisasjonen jobber for å gi barn tilgang til utdannelse, helsetilbud og nødvendig bistand.

• I går ble Redd Barnas kontorer i Jalalabad angrepet. IS har tatt på seg ansvaret for angrepet.

IS står bak

Talsmann for Taliban, Zabiullah Mujahid, skrev rett etter angrepet på Twitter at gruppa ikke står bak angrepet. Kort tid senere påtok terrorgruppa Den islamske staten (IS) seg ansvaret for terrorangrepet mot Redd Barna’s kontor i Jalalabad.

Nangarhar-provinsen er IS’ bastion i Afghanistan.

De siste årene har flere angrep vært rettet mot internasjonale bistandsorganisasjoner. Røde Kors sine kontorer i Afghanistan ble angrepet i fjor og sju medarbeidere ble drept. I oktober i fjor reduserte Røde Kors drastisk sitt nærvær i landet.

Strand kommer hjem

Lørdag angrep Taliban luksushotellet Intercontinental i Kabul. Minst 20 mennesker ble drept. Assisterende direktør ved Christian Michelsens Institutt (CMI), Arne Strand, ble såret under angrepet. Han landet i går i Norge.

CMI gir ingen detaljer om skadene Strand pådro seg under angrepet, men sier at Strand «vil trenge ytterligere medisinsk oppfølging».

De siste månedene har antall angrep fra Taliban også økt kraftig, og bevegelsen har sikret seg kontroll over stadig flere områder i Afghanistan.

Rapporten «Enhancing Security and Stability in Afghanistan», som ble overlevert Kongressen i desember i fjor, viser at amerikanske soldater deltok i over 2000 militære aksjoner i Afghanistan det siste halvåret i 2017.

Afghanske sikkerhetsstyrker gjennomførte i denne perioden rundt 2628 operasjoner. Det betyr at USA deltok i 80 prosent av angrepene.

En viktig del av Talibans opptrapping i fjor tilskrives gruppas elitestyrker, kjent som Rød enhet. I begynnelsen av desember drepte afghanske og amerikanske styrker ikke bare elitestyrkens leder, men også nestlederen og tre andre profilerte kommandanter i Rød enhet.

Drapet på elitegruppas ledere skulle sette Taliban ute av spill for en tid. Det gjorde det ikke.

«Ikke trygt»

USA, som invaderte Afghanistan i 2001, trakk ut mesteparten av sine styrker i 2014. En Nato-styrke på 13.500 er igjen i landet for å gi råd og trene afghanske styrker. Flere land, også Norge, tvangssender asylsøkere til det krigsherjede landet.

En ny rapport fra Flyktninghjelpen og Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne (IDMC) viser at sju av ti flyktninger som er tilbake i Afghanistan tvinges til å flykte internt i landet på grunn av vold og konflikt.

I undersøkelsen svarer 72 prosent av returnerte asylsøkere at de har blitt drevet på flukt internt minst to ganger.

FN har endret klassifiseringen av Afghanistan fra «post-konfliktland» til «aktiv-konfliktland», men det har ikke endret praksisen med tilbakesendelse av asylsøkere til landet, heter det i rapporten.

– Rapporten bør få europeiske land og Afghanistans naboer til å revurdere sin politikk. Dette er ikke tida for å returnere afghanere til det krigsherjede landet, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

– Beslutningstakere vil angre på tvangsutsending av afghanske asylsøkere. Det kan destabilisere hele regionen og føre til forferdelige lidelser for de familiene som blir sendt tilbake.

amalw@klassekampen.no

Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Torsdag 15. november 2018
STOPP: Theresa Mays utmeldingsavtale med EU møter motbør fra høyre og venstre. Mays partifelle Peter Lilley tror ikke avtalen overlever i parlamentet.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.
Torsdag 8. november 2018
DELSEIER: På tross av at Donald Trump er mislikt av et flertall i USA, klarte presidenten å sikre en delseier i mellomvalget. Nå venter Russland-etterforskningen.
Onsdag 7. november 2018
PÅSKUDD: USA og Russland anklager hverandre for å bryte INF-avtalen, men er egentlig ikke interesserte i å beholde den. Det sier Nupi-forsker Sverre Lodgaard.