Torsdag 18. januar 2018
DRØMMER OM Å FÅ BLI: Aktivister protesterer mot Republikanernes innvandringsplan i Kongressen denne uka. FOTO: JOSE LUIS MAGANA, AP/SCANPIX
Innvandringsstrid kan gi full stopp for USAs statsapparat:
De kan kastes ut
HØYT SPILL: Innvandreraktivister krever at Demokrater setter hardt mot hardt i forhandlingsstrid med Donald Trump og Republikanerne.

USA

President Donald Trumps «shithole»-saga har langt på vei overskygget hva som står på spill i forhandlingene der uttalelsene falt: framtida til rundt 700.000 unge innvandrere og en mulig full stans i det amerikanske statsapparatet med potensielt store politiske konsekvenser i valgåret 2018.

Helt sentralt i striden står The Deferred Action for Childhood Arrivals, kjent som Daca.

Loven ble innført av daværende president Barack Obama og sikrer beskyttelse av innvandrere som har blitt tatt med til USA som mindreårige – såkalte dreamers.

Fakta

Daca og Dreamers:

• Aktivister og Demokrater forsøker å stanse Republikanernes ønske om å oppheve innvandrerprogrammet Daca.

• Daca er et program som gir rundt 700.000 unge innvandrere – såkalte dreamers – midlertidig oppholdstillatelse i USA.

• Daca inngår i Republikanernes større forsøk på å innføre en langt strengere innvandringspolitikk.

• Nå kan forhandlingsstriden sørge for stans i finansieringen av USAs statsapparat.

700.000 kan kastes ut

I valgkampen lovet Trump å kvitte seg med Daca, og i september kunngjorde justisminister Jeff Session at programmet ville opphøre innen 5. mars 2018.

Det vil bety at 700.000 innvandrere mellom 16 og 35 år, de fleste fra Mexico, står i fare for å deporteres fra USA. Ved to anledninger, i september og i desember, har Demokratenes forsøk på å redde Daca kollapset.

Stopper opp

Nå inngår Daca i forhandlinger om finansieringen av USAs statsapparat. Hvis ikke Republikanerne og Demokratene blir enige innen fredag, stopper store deler av USAs statsapparat opp, slik det skjedde under Obama i 2013.

En slik stans innebærer stor risiko for politikere som ønsker å bli gjenvalgt i Kongressvalget i 2018.

Tirsdag kveld meldte nyhetsnettstedet Politico at Republikanernes senatleder Paul Ryan ville lokke demokrater til å stemme for en kortvarig avtale som hindre pengestopp ved å utsette en Republikaner-plan om å kvitte seg med finansiering av helseforsikring til ni millioner barn.

Kjøper tid

Avtaleforslaget vil kjøpe tid til å fortsette forhandlinger, også om Daca og innvandring, i ytterligere en måned.

Det er imidlertid uklart om en slik avtale vil få flertallet den trenger i Kongressen.

En rekke aktivister, som Dreamers-aktivist Erika Andiola, krever at Demokratene ikke godtar en finansieringsavtale uten en garanti for Daca.

I Representantenes hus får hun støtte av lederen for en gruppe latinamerikanske Kongress-medlemmer, Michelle Lujan Grisham, at hun og rundt 30 andre senatorer vil gå imot en finansieringslov om ikke dette kommer på plass.

Senator Bernie Sanders (D) har også sagt at han ikke vil stemme for noen avtale som ikke sikrer dreamers «lovlig status og en vei til statsborgerskap».

Men mange demokrater skal imidlertid også være villige til å inngå en avtale for å hindre en statsapparatstans med stor politisk risiko.

Trump forsøker å legge skylden for en eventuell stans på Demokratene.

«Demokratene vil stenge ned regjeringen på grunn av amnesti for alle og grensesikkerhet. Den største taperen vil bli vårt raskt gjenoppbyggede militære, på et tidspunkt da vi trenger det mer enn noensinne», skriver presidenten på Twitter.

Trump-seier

Et lekket notat fra forhandlinger om innvandring indikerer at med The Dreamers i potten, så har Republikanerne presset Demokratene langt til høyre.

Notatet tyder på store seiere for Republikanerne, som nye 2,7 milliarder til grensesikkerhet og lenger ventetid på statsborgerskap for dreamers.

Over 220.000 såkalte dreamers bor i California, 125.000 i Texas, 40.000 i Illinois og New York, 30.000 i Florida og 30.000 i Arizona og North Carolina.

eirikgs@klassekampen.no

Lørdag 17. november 2018
VERRE: Theresa May mener hun har oppnådd en bedre avtale med EU enn det Norge har. Men brexit-avtalen ville vært grunnlovsstridig i Norge, fastslår Nupi-direktør Ulf Sverdrup.
Fredag 16. november 2018
NÆR STUPET: Ministerflukt og mistillit sender Theresa Mays brexit-plan nærmere nederlag i parlamentet, sier britiske eksperter til Klassekampen.
Torsdag 15. november 2018
STOPP: Theresa Mays utmeldingsavtale med EU møter motbør fra høyre og venstre. Mays partifelle Peter Lilley tror ikke avtalen overlever i parlamentet.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.
Torsdag 8. november 2018
DELSEIER: På tross av at Donald Trump er mislikt av et flertall i USA, klarte presidenten å sikre en delseier i mellomvalget. Nå venter Russland-etterforskningen.
Onsdag 7. november 2018
PÅSKUDD: USA og Russland anklager hverandre for å bryte INF-avtalen, men er egentlig ikke interesserte i å beholde den. Det sier Nupi-forsker Sverre Lodgaard.