Onsdag 17. januar 2018
SPRER ELITEFRYKT: Varsleren Chelsea Manning utfordrer demokrateliten med sitt senats­kandidatur. Bildet er fra hennes første kampanjevideo. FOTO: Chelsea Manning For 8US Senate/AP/NTB scanpix
• Chelsea Manning kan vinne historisk senatsplass • Demokrater sverter henne med Russland-anklager
Angripes av sine egne
FRIENDLY FIRE: Demokrater anklager varsler, transkvinne og venstreutfordrer Chelsea Manning for å være Vladimir Putins nikkedokke.

USA

Varsleren Chelsea Manning ble verdenskjent da hun i 2010 – gjennom lekkasjer av hemmeligstemplede dokumenter til Wikileaks – avslørte amerikanske krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan.

Etter sju år i fengsel ble soldaten benådet av president Barack Obama og løslatt i januar 2017.

Manning, som har blitt kalt en «en utakknemlig forræder» av president Donald Trump, har samtidig blitt et viktig symbol for kampen for transpersoners rettigheter.

Nå stiller hun som senatskandidat for Demokratene i Maryland, og hun kan dermed bli den første transkvinnen i Senatet noensinne.

Mannings kandidatur ses som en del av et bredt oppgjør med demokrateliten som tapte valget mot Trump i 2016.

Fakta

Chelsea Manning:

• Amerikansk varsler som i 2013 ble dømt til 35 år i fengsel for å ha lekket hemmelig­stemplede dokumenter til Wikileaks.

• Materialet ble kjent som «Iraq War Logs» og «Afghan War Diary» og avslørte blant annet amerikanske krigs­forbrytelser.

• Har blitt et viktig ikon for bevegelsen for transpersoners rettigheter.

• Etter sju år i fengsel ble Manning benådet av Barack Obama da presidenten gikk av i januar 2017.

• Manning utfordrer nå USAs politiske etablissement ved å stille til senatsvalg for Demokratene i Maryland.

Demokrater angriper

Styremedlem og talsperson for Feministisk Initiativ i Norge, Cathrine Linn Kristiansen, mener Demokratene og USA trenger Mannings kandidatur.

– Ikke bare fordi hun er transperson, men også fordi hun er en varsler. Hennes historie, og alt det vanskelige hun har vært gjennom, bringer med seg noen perspektiver amerikansk politikk absolutt trenger, sier Kristiansen, som også er amerikansk statsborger og demokratvelger.

Men selv om Demokratene de siste årene har løftet fram kampen for transpersoners rettigheter, deler langt fra alle i partiet begeistringen over Mannings politiske ambisjoner.

Isteden anklages varsleren av sentrale støttespillere i sentrum av partiet for å være et verktøy for Russland og Vladimir Putin. Ikke minst har Neera Tanden, leder for Demokratenes største Washington-tenketank Center for American Progress, videreformidlet påstander om at Moskva står bak Mannings kandidatur.

«Kreml betaler den ekstreme venstresida for å endre valg», heter det i en Twitter-melding om Manning som Tanden videreformidlet til sine over 100.000 følgere.

Refser konspirasjonsklima

Kristiansen peker på at det ikke er uvanlig at minoriteter som Manning blir mistenkeliggjort i amerikansk politikk.

– Når transpersonen Manning utfordrer en gammel hvit mann, så er det ikke overraskende at det spres konspirasjonsteorier, sier hun.

For å komme seg til det nasjonale valget i november 2018, må Manning først vinne mot nåværende senator Ben Cardin (74) i Demokratenes primærvalg i juni.

Cardin støttet nylig publiseringen av en kritisk rapport om Russlands påvirkning på valg i Vesten. I analysen fra Tanden og andre sentrumsdemokrater, som MSNBC-stjerne Joy Reid løfter fram, leses Mannings kandidatur som en slags straff fra Putin.

«Dette er klimaet i Washington: Ingen konspirasjonsteori er for idiotisk, for tilbakestående, for åpenbart latterlig til at den kan bli tatt alvorlig så lenge den inneholder anklager om at noen er verktøy for Kreml», kommenterer The Intercept-journalist Glenn Greenwald.

Manning mistenkeliggjøres også av demokratstrateg og en av Hillary Clintons sentrale valgkamprådgivere, Zac Petankas. Han hevder Chelsea Manning valgte «en arm av russisk etterretning som undergraver liberale demokratier» da hun i 2010 lekket dokumenter til Julian Assange og Wikileaks. Manning har ennå ikke presentert noen politisk plattform, men har sammen med sin kamp for seksuelle minoriteters rettigheter tidligere tatt til orde for full offentlig helsedekning for alle amerikanere og sterkere beskyttelse for varslere.

Over bilder av både høyreekstreme demonstrasjoner og politivold mot demonstranter, snakker hun i sin første kampanjevideo om behovet for kamp mot «undertrykking og hat» «Vi må slutte å spørre dem om å gi oss våre rettigheter, de vil ikke støtte oss», sier hun over bilder av både Demokratene og Republikanernes partiledere.

«Vi trenger dem ikke lenger, vi kan gjøre det bedre.»

eirikgs@klassekampen

Torsdag 15. november 2018
STOPP: Theresa Mays utmeldingsavtale med EU møter motbør fra høyre og venstre. Mays partifelle Peter Lilley tror ikke avtalen overlever i parlamentet.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.
Torsdag 8. november 2018
DELSEIER: På tross av at Donald Trump er mislikt av et flertall i USA, klarte presidenten å sikre en delseier i mellomvalget. Nå venter Russland-etterforskningen.
Onsdag 7. november 2018
PÅSKUDD: USA og Russland anklager hverandre for å bryte INF-avtalen, men er egentlig ikke interesserte i å beholde den. Det sier Nupi-forsker Sverre Lodgaard.
Tirsdag 6. november 2018
VALG: Over hele USA har Demokrat-kandidater kjempet for å ikke la mellomvalget bare handle om Donald Trump. Kan det gi dem mulighet til løsne presidentens maktgrep i Washington, D.C.?
Mandag 5. november 2018
STOPP: Vladimir Putin er rasjonell, kan mer om atomvåpen og har langt mer erfaring enn Donald Trump. Det kan redde INF-avtalen, sier den amerikanske sikkerhetstoppen Andrew Weber.