Tirsdag 16. januar 2018
Rekordmange tollbeslag i 2017
Norske tollere satte rekord i antall beslag i fjor. Det er alkohol- og narkotikabeslag som øker mest.
Publisert: 16 Januar 01:16
Norske tollere satte rekord i antall beslag i fjor. Det er alkohol- og narkotikabeslag som øker mest.
Til sammen ble det gjort 37.948 tollbeslag i fjor, skriver Nettavisen. Det er nesten 2.000 flere enn året før.
– På sett og vis så har vi beklageligvis satt noen rekorder i 2017. Det er mange forklaringer til det, sier tolldirektør Øystein Børmer. Han viser blant annet til at det fraktes stadig flere varer over grensen, og at ikke alle følger norsk lov.
Kameraer ved grenseoverganger, etterretningsarbeid og flere kontroller er noen av grunnene til at antall beslag øker. Men selv om flere blir tatt, vet ikke Børmer hvor omfattende smuglingen er.
– For vårt område er det veldig lite vi vet sikkert. Vi driver i en bransje hvor vi gjør våre beste vurderinger, men vi kan sjelden si noe 100 prosent sikkert om hva skjer.
Det ble også satt rekord i antall narkotikabeslag: 4.352. De siste årene har det i gjennomsnitt vært 3.900 belag i året.
– Det er også en beklagelig utvikling. De siste årene har vi sett en økning i de syntetisk fremstilte psykoaktive stoffer. Det er ikke store kvanta, men det er stoffer som kan være inntil 10.000 ganger kraftigere enn tradisjonell narkotika. Stoffer som til dels er akutt livsfarlige, advarer tolldirektøren.
Alkoholholdige drikkevarer er den enkeltgruppen som øker mest.
(©NTB)
Torsdag 15. november 2018
SATSER: Equinor bruker rekordmye penger på lobbyisme i Brussel. Målet er å sikre etterspørselen etter gass i lang tid framover.
Torsdag 15. november 2018
• Osloskolens ubestridte sjef gjennom 18 år, Astrid Søgnen, går 1. desember over i en ny stilling i kommunen. Dermed har høstens intensiverte strid mellom Oslos utdanningsetat og byråd endt slik den kanskje måtte: Skolebyråd Inga Marte...
Torsdag 15. november 2018
Det er viktig at den hegemoniske historiefortellingen om jødeforfølgelsen i Norge blir utfordret, mener Irene Levin.
Torsdag 15. november 2018
STOPP: Theresa Mays utmeldingsavtale med EU møter motbør fra høyre og venstre. Mays partifelle Peter Lilley tror ikke avtalen overlever i parlamentet.
Onsdag 14. november 2018
VIND I SEGLA: Produksjonen av kraft frå vindturbinar vert meir enn firedobla innan 2020. Nasjonal ramme for vindkraft skal opne for endå meir, men ikkje på Smøla.
Onsdag 14. november 2018
Er 10.000 kroner i statsstøtte per avisabonnement for mye? Nei, sier sjefredaktøren i Helgelendingen, og får støtte fra KrF og Senterpartiet på Stortinget.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Onsdag 14. november 2018
• Under markeringen for avslutningen av første verdenskrig i Paris søndag gikk Frankrikes president Emmanuel Macron til kraftig angrep på nasjonalisme. I talen han holdt for de frammøtte, omtalte han nasjonalisme som et svik og «en...
Tirsdag 13. november 2018
VISJON: Torgeir Knag Fylkesnes vil styrke SVs nærings- og distriktsprofil. – Mitt største ønske for SV er at vi skal bli mer ambisiøse og mindre flinke, sier han.
Tirsdag 13. november 2018
• I går skrev avisa Vårt Land om alkoholservering på styresamlinger i de statlige helseforetakene. På tre styresamlinger i Helse Nord drakk de frammøtte alkohol for nesten 60.000 kroner, viser tall avisa har hentet inn. Det er ikke ny...