Tirsdag 16. januar 2018
AVHENGIGE: 1,3 millioner av Gazas befolkning på 1,9 millioner er flyktninger og avhengig av hjelp fra FN-organisasjonen Unwra. Her palestinske barn ved siden av sekker med mat i Rafah.Foto: SAID KHATIB, AFP/NTB scanpix
• Trump truer med å kutte Palestina-bistand • FN-talsmann advarer mot kutt
Vil ramme de svakeste
DRAMATISK: Hvis FN må kutte i tilbudet til millioner palestinske flyktninger, kan resultatet bli katastrofalt, sier FNs Christopher Gunnes.

Palestina

USAs president Donald Trump truer med å kutte kraftig i støtten til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (Unwra). USA er den største bidragsyteren til Unwra, og har de siste årene bidratt med rundt tre milliarder kroner årlig, rundt en firedel av hjelpeorganisasjonens totale budsjett.

Unwra sliter allerede med finansieringen, og har bedt om 400 millioner dollar (3,3 milliarder kroner) mer for å dekke behovene.

Unwra driver skoler og helseklinikker for flyktningene og bistår dem med matvarehjelp og tak over hodet.

– Vi har ikke fått noen offisiell beskjed om kutt fra USAs regjering, og vi fortsetter å jobbe så hardt vi kan for å sørge for at flyktningene vi hjelper skal få det de trenger, sier Christopher Gunnes, talsmann for Unwra, til Klassekampen.

Fakta

FNs hjelpeorganisasjon for palestinaflyktninger:

• Unwra, FN-organisasjonen for palestinske flyktninger, ble vedtatt opprettet i 1949 av FNs generalforsamling, og etablert i 1950.

• Rundt 5,3 millioner palestinere lever i dag på flukt.

• Drøyt 2,1 millioner palestinske flyktninger bor i Jordan, 1,3 millioner på Gazastripen, nærmere 800.000 på Vestbredden, rundt 500.000 i Libanon og 450.000 i Syria.

• Totalt bor det nesten tre millioner palestinere på Vestbredden, 1,9 millioner på Gazastripen og 1,8 millioner inne i Israel.

• USA er største bidragsyter til Unwra, men truer med drastiske kutt.

Truer palestinerne

Ifølge NTB har imidlertid årets første bidrag fra USA, i underkant av én milliard kroner, som skulle ha vært overført til Unwra 1. januar, fortsatt ikke blitt overført.

En sentralt plassert kilde i Trumps administrasjon opplyser at minst halvparten av pengene vil bli holdt tilbake, og at støtten kan bli kuttet helt «dersom det ikke blir gjort store endringer i Unwra». Trump vurderer også å kreve at palestinerne setter seg til forhandlingsbordet med israelerne igjen, for å gjenoppta støtten, opplyser kilden, ifølge NTB.

Det har vært uro i de palestinske områdene etter at Trump 6. desember anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. Minst 16 palestinere har blitt drept av israelske styrker siden da.

Palestinerne mener at USA dermed har utspilt sin rolle som troverdig fredsmekler. Palestinske ledere har også påpekt at Israels kontinuerlige sabotasje av ting man ble enige om i Oslo-avtalen, gjør det til en vits å forhandle.

– Vi er ikke motstandere av å vende tilbake til forhandlinger, men de må bygge på folkeretten og resolusjoner som har anerkjent en uavhengig palestinsk stat med Øst-Jerusalem som hovedstad, sa president Mahmoud Abbas’ talsmann Nabil Abu Rudeineh tidligere i januar.

– Kutt vil være dramatisk

Samtidig som Christopher Gunnes påpeker at Unwra ikke har fått varsel om kutt fra USA, er han klar på at store kutt vil være katastrofalt og ramme svake grupper som ikke har mulighet til å kompensere det de mister.

– Unwra er helt uunnværlig, og det vi tilbyr er så dypt rotfestet at dersom tilbudet ødelegges, kan konsekvensene blir dramatiske, sier han.

Unwra gir bistand til palestinske flyktninger i de israelsk­okkuperte områdene på Vestbredden/Øst-Jerusalem og Gazastripen, samt i nabolandene.

– Vi har over fem millioner registrerte flyktninger i hele Midtøsten, på steder som Syria, Gaza og Vestbredden. I Jordan, for eksempel, er det over to millioner flyktninger, i Gaza er to tredeler av befolkningen avhengig av våre tjenester. Hvis våre tjenester må opphøre, vil konsekvensene for dem som rammes bli katastrofale

Også i USA er det delte meninger om kuttforslaget. FN-ambassadør Nikki Haley har tatt til orde for full stans i bistanden til palestinerne, mens utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister Jim Mattis mener at det vil bidra til økt spenning og uro i Midtøsten, ikke minst i Jordan, en viktig alliert av USA.

Gunnes trekker særlig fram Gaza, der det ikke finnes alternativer til hjelp fra Unwra.

– I Gaza har de levd et tiår under blokade. Arbeidsløsheten er på over 60 prosent. Økonomien har kollapset. Folk har rett og slett ingen alternativer til hjelpen fra Unwra.

Unwra kritiseres av Israel

Israel har lenge krevd nedleggelse av Unwra, som de mener er «en organisasjonen som forsterker problemet med palestinske flyktninger».

Unwra viser til at de har sitt mandat fra FNs generalforsamling.

Norge, som de siste 25 årene har ledet giverlandsgruppen for Palestina, har advart USA mot å kutte bistanden.

sissel.henriksen@klassekampen.no

Torsdag 15. november 2018
STOPP: Theresa Mays utmeldingsavtale med EU møter motbør fra høyre og venstre. Mays partifelle Peter Lilley tror ikke avtalen overlever i parlamentet.
Onsdag 14. november 2018
ØST OG VEST: Ledere fra ulike deler av Libya møttes i Italia, men strides ennå om hvem som skal ha ansvar for landets væpnede styrker.
Tirsdag 13. november 2018
ADVART: Allerede for ti år siden visste forskerne at klimaendringene ville gi flere og større skogbranner. Nå har det begynt å skje.
Mandag 12. november 2018
PÅ MARSJ: Migrantkaravanen fra Honduras fortsetter mot nord. Mange velger å bli i Mexico framfor et usikkert møte med den amerikanske grensa.
Lørdag 10. november 2018
SANKSJONER: EU vil gi Italia bøter om ikke regjeringen strammer inn statsbudsjettet. – Italia står overfor et fryktelig dilemma, sier professor emeritus Steinar Stjernø.
Fredag 9. november 2018
I KLINSJ: Jeff Sessions føyer seg til den lange lista av politikere Donald Trump har avsatt. Men presidenten kan ha skapt en større en brann enn den han ønsket å slukke.
Torsdag 8. november 2018
DELSEIER: På tross av at Donald Trump er mislikt av et flertall i USA, klarte presidenten å sikre en delseier i mellomvalget. Nå venter Russland-etterforskningen.
Onsdag 7. november 2018
PÅSKUDD: USA og Russland anklager hverandre for å bryte INF-avtalen, men er egentlig ikke interesserte i å beholde den. Det sier Nupi-forsker Sverre Lodgaard.
Tirsdag 6. november 2018
VALG: Over hele USA har Demokrat-kandidater kjempet for å ikke la mellomvalget bare handle om Donald Trump. Kan det gi dem mulighet til løsne presidentens maktgrep i Washington, D.C.?
Mandag 5. november 2018
STOPP: Vladimir Putin er rasjonell, kan mer om atomvåpen og har langt mer erfaring enn Donald Trump. Det kan redde INF-avtalen, sier den amerikanske sikkerhetstoppen Andrew Weber.