Fredag 12. januar 2018
STRÅLENDE VENNSKAP: Norge og Erna Solberg støtter Donald Trump og USAs kamp mot et atomvåpenforbud. Nå vil Trump liberalisere USAs atomvåpenpolitikk ytterligere.FOTO: Stein Bjørge, Aftenposten/ NTB SCANPIX
• Erna Solberg betrygget etter Trump-møte • Nå vil han senke terskelen for atomangrep
Fyrer opp atomfrykten
PENTAGON-PLAN: Donald Trump og Pentagon utvikler ny atompolitikk. På planen står nye atomvåpen som skal bli enklere å bruke.

USA

Mens Norges statsminister Erna Solberg puster lettet ut etter Washington-besøket hos USAs president Donald Trump, planlegger Norges nærmeste allierte endringer i sin atomvåpenpolitikk som ifølge kritikere øker faren for atomkrig.

– Vi møter alle trusler sammen, vi er partnere, sa Trump om Norge.

Slike trusler skal nå ifølge avisa The Guardian møtes ved blant annet to store endringer i USAs atompolitikk:

• Utvide mulige scenarioer der atomvåpen kan brukes.

Utvikle nye, mindre atomstridshoder som skal kunne plasseres på såkalte Trident-raketter og avfyres fra ubåter.

Den nye atompolitikken går fram av et strategiutkast som er del av Pentagons «The Nuclear Posture Review»: Rammene for atomvåpens rolle i amerikansk sikkerhetspolitikk.

Ifølge leder for Norske leger mot atomvåpen, Saima Akthar, er USAs atomplan «et steg i helt feil retning».

– Dette vil styrke atomvåpnenes posisjon og gjøre bruken av dem enklere, sier hun til Klassekampen.

Akthar mener planen «føyer seg inn i rekken av bekymringsverdige tegn fra Trump» når det gjelder atomvåpen.

Fakta

USAs atompolitikk:

• Rammene for USAs atomvåpenpolitikk beskrives i forsvars­departementes strategiutkast «The Nuclear Posture Review».

• Den forrige atomplanen ble utarbeidet under daværende president Barack Obama i 2010 og utelukket for første gang atomangrep mot land som ikke selv har atomvåpen. Unntakene var Iran og Nord-Korea.

• Pentagon jobber nå med en ny atomplan. Ifølge avisa The Guardian viser utkast til planen at Trump-administrasjonen går inn for en mer liberal atomvåpenpolitikk og utvikling av nye atomvåpen.

Hardt slag for fredskamp

I møtet med Trump la Solberg vekt på Norges innkjøp av amerikanske jagerfly og Tesla-er.

– Jeg fikk et veldig godt inntrykk av en president som var interessert og hadde forberedt seg godt, sa hun om Trump som mange beskylder for å mangle alle evner en president bør ha.

Møtet endte med en Twitter-bekreftelse fra Trump på at Norge øverste utenrikspolitiske mål sikres: Å være «en god venn og alliert» av USA.

Norge har tidligere blidgjort våre Nato-allierte amerikanere ved å ikke slutte seg til FNs atomforbud.

Trumps atomplan vil være et hardt slag for fredsbevegelsen som i desember feiret ICANs fredspris for sitt forbudsarbeid.

Til Klassekampen sier Utenriksdepartementet at «det er for tidlig å spekulere om innholdet i den amerikanske administrasjonens gjennomgang av kjernevåpenpolitikken».

Jon Wolfsthal, direktør for Global Zeros «Nuclear Crisis Group», hevder på sin side å ha sett et endelig utkast av atomplanen. Han sier resultatet er mindre ekstremt enn det opprinnelig var.

– Men det er fortsatt ille, sier han til avisa The Guardian.

Planen vil trolig presenteres etter Trumps «State of the Union»-tale i slutten av januar. I motsetning til tidligere vil USA nå kunne bruke atomvåpen i scenarioer der angrep med ikke-atomvåpen forårsaker store tap av menneskeliv.

Angrep som rettes mot kritisk infrastruktur eller steder der atomvåpen kontrolleres fra, skal også åpne for bruk av amerikanske atomvåpen.

Trump-frykten

Wolfsthal sier et av målene med de nye våpnene er å avskrekke Russland fra bruke av taktiske stridshoder i en konflikt i Øst-Europa, samt «sende sterke signaler» til Kina og Nord-Korea.

Sara Kristine Nes fra Nei til Atomvåpen sier planen er «et alvorlig angrep på en internasjonal konsensus om atomvåpen ikke skal brukes».

Økt spenning mellom atommakter øker samtidig faren for et uhell og for at «falske alarmer» blir møtt som faktiske angrep. Trumps uberegnelighet og påstander om mentale helseproblemer øker også atomfrykten.

– Trumps atomvåpenholdning er mye mer skremmende enn tidligere presidenters, sier Akthar.

Trump har blant annet skrytt av sine «store atomknapp» i konfrontasjonen med Nord-Korea. Radiostasjonen NPR melder at medisiner mot radioaktiv stråling har skutt i været. USA brukte sist atomvåpen mot Japan i 1945. I motsetning til andre atommakter har USA ikke avgitt løfter om å ikke være den som starter en atomkrig.

I går traff Norges forsvarsminister Ine Marie Søreide Eriksen (H) USAs utenriksminister Rex Tillerson, nasjonal sikkerhetsrådgiver H. R. McMaster og forsvarsminister James Mattis. Den militære greinen av administrasjonen har fått utvidet makt under Trump.

eirikgs@klasskampen.no

Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.
Lørdag 15. desember 2018
VINNERSAK?: Kan en «Green New Deal» bli for Demokratene det «Make America Great Again» var for Donald Trump?
Fredag 14. desember 2018
TRØBBEL: De fleste land vil ikke heve sine klimaambisjoner. Forhandlingene under klimatoppmøtet i Polen er i ferd med å gå seg fast.
Torsdag 13. desember 2018
EU-BRÅK: Frankrikes president er på kollisjonskurs med EUs budsjettregler. Det vil ­Italias høyre­regjering utnytte.
Onsdag 12. desember 2018
MOT MAY: I den britiske opposisjonens rekker vokser kravet om mistillit mot regjeringen og omkamp om brexit. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn nøler.
Tirsdag 11. desember 2018
HØYT SPILL: En ordkrig om FNs klimaforskning vekker harme og bekymring idet Polen-toppmøtet går inn i sin siste, avgjørende uke. Diplomatene jobber på spreng for å unngå tilbakeslag.
Mandag 10. desember 2018
SPRES: Mens De gule vestene fortsetter sine protester i Frankrike, sprer bevegelsen seg. – De har blåst liv i Basra-protester, sier irakisk analytiker.
Lørdag 8. desember 2018
GUL BØLGE: Ytre venstre i Frankrike får både ros og ris for sin støtte til De gule vestene. I dag ventes dramatiske ­demonstrasjoner.
Fredag 7. desember 2018
KAMP: Protester mot avgifter og industrinedleggelser viser oss at klimasaken ikke vil gå uten at arbeidere og folk flest er med på laget, mener Espen Barth Eide i Ap.