Klassekampen.no
Torsdag 11. januar 2018
Ikke ett fett: Brunt fett sørger for at små barn holder varmen. Her holdes to babyer av sumobrytere i en seremoni i Japan. Foto: Toru Yamanaka, AFP/NTB Scanpix
Det brune og det hvite fettet
Fettet på kroppen kan deles inn i to grupper. Den kunnskapen kan hjelpe å finne en kur mot overvekt.

Medisin

Kroppsfett er ikke «ett fett». For ikke lenge siden oppdaget man at det var to hovedtyper fett: I tillegg til det vanlige hvite, finnes det også noe man kaller «brunt fett» (som egentlig er to typer, der den ene blir kalt «beige», men som har samme funksjon som den brune).

Dette brune fettet finnes i nesten alle pattedyr, spesielt de som ligger i dvale om vinteren, men også hos mennesker, og da spesielt hos babyer. Det synes å ha som funksjon å sørge for å holde varmen oppe. Både dyr i vinterdvale og babyer er nemlig utsatte for å bli nedkjølte.

Fettet som varmer

Det brune fettet lager varme ved å forbrenne fett, og har også langt flere mitokondrier, som fungerer som cellenes «kraftverk». Det er mitokondriene som gir det brune fettet dets farge.

Fordi de brune fettcellene har større forbrenning enn de hvite (som fungerer som fettlagre), har forskere lurt på om de kan øke forekomsten av de brune fettcellene, i den hensikt å bekjempe fedme og overvekt. Dette er som kjent et problem som blir stadig mer fremtredende i hele verden, og som forårsaker en mengde sykdommer (diabetes, hjertesykdommer, kreft). Det finnes ennå ikke noen god kur mot, i hvert fall ikke noen som fungerer for alle.

Fra hvit til brun

Nå har en internasjonal forskergruppe, ledet fra Karolinska Institutet, kanskje funnet en løsning. De har nemlig funnet en måte å gjøre hvite fettceller om til brune på. De stimulerte dannelsen av blodårer i hvitt fettvev i mus ved å blokkere et reseptormolekyl for en vekstfaktor kalt VEGF-RI. Dette ble gjort på to måter: Den ene ved hjelp av et medikament, og den andre gjennom genmodifisering.

Resultatet av begge disse manipuleringene var at hvitt fett ble omdannet til brunt. For musene som var med i forsøket ble det også observert flere helseeffekter av dette: reduksjon i overvekt, og forbedret sensitivitet for insulin.

Professor Yihai Cao ved Karolinske Institutet sier at «våre oppdagelser kan forhåpentlig hjelpe oss å utvikle nye medisiner for behandling av overvekt og diabetes.» En artikkel om studien er publisert i Journal of Experimental Medicine.

viten@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 30. januar 2018 kl. 12.02