Klassekampen.no
Torsdag 11. januar 2018
VONDT BLOD: Donald Trumps vrede sender Steve Bannon ut i høyremørket. Foto: Joe Raedle, AFP/NTB scanpix
Må gå fra Breitbart etter Trump-batalje
HØYRESTRID: Steve Bannon må forlate Breitbart News. Nå kan nettstedet bli et enda mer lojalt propagandaorgan for Donald Trump.

USA

Ett år etter at Steve Bannon ble hyllet som generalen bak Donald Trumps sjokkseier, er frontmannen for USAs høyrepopulistiske bevegelse i ferd med å miste alt.

I går ble det klart at Bannon må forlate Breitbart News, som under hans ledelse fra 2012 ble høyresidas viktigste propagandaredskap for budskapet om innvandringsfrykt, sivilisasjonskrig og økonomisk populisme.

Avgangen skjer etter Trumps offentlige oppgjør med Bannon etter sistnevntes uttalelser i den omstridte boka «Fire and Fury».

Donor-trøbbel

Bannons bråk med Trump har også skapt usikkerhet rundt Breitbarts finansiering. Nettstedet, som er kjent for å spre usannheter og overdrivelser, er avhengig av private donasjoner.

Frykten for pengestopp økte da hedgefondmilliardær Robert Mercer, som eier deler av Breitbart, brøt offentlig med Bannon.

Mercer-familien var med sine penger og nettverk avgjørende i Trumps valgseier. Nå vurderer donorene, sammen med tech-milliardær Peter Thiel, å opprette en ny mediekanal for høyresida.

I januar 2017 var Breitbart USAs 45 mest besøkte nettsted. I dag har det falt til 241. plass. Men nettstedet har ennå rundt 80 millioner besøk hver måned.

Propagandavåpen

I august returnerte Bannon til Breitbart etter at han måtte gå av som Trumps sjefrådgiver. Siden den gang har nettstedet skrevet flere kritiske saker om Trump-administrasjonen.

Til illsinte kommentarfeltreaksjoner fra egne lesere har Breitbart blant annet gjengitt en rekke av påstandene fra «Fire and Fury». Flere lesere har krevd Bannons avgang.

Med Bannon ute av Breitbart-bildet tror mange at nettstedet nå vil plassere seg enda tydeligere som pro-Trump fram mot valgene i 2018 og 2020.

Wired Magazine mener det første tegnet på en slik utvikling kan ha kommet da Breitbart tirsdag publiserte en «ukritisk» sak om at Trump planlegger å besøke Verdens økonomiske forum i Davos – samlingsstedet for de liberale elitene som Bannon hater så sterkt.

Velgere som håpet at Trump skulle sette Bannons økonomiske populisme ut i livet, har stort sett blitt skuffet og isteden fått store skattekutt for USAs rikeste.

eirikgs@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 30. januar 2018 kl. 12.03