Torsdag 11. januar 2018
Forskere mener å ha kartlagt åtte isbreer på Mars
Amerikanske forskere mener å ha oppdaget åtte underjordiske isbreer på Mars.
Publisert: 11 Januar 23:09
Amerikanske forskere mener å ha oppdaget åtte underjordiske isbreer på Mars.
Forskerne har lenge visst at det er is på Mars, men oppdagelsen av de åtte underjordiske isbreene gir ny innsikt i hvor store mengder det kan være snakk om.
Isbreene er oppdaget ved å analysere bilder og data fra Mars Recoinnassance Orbiter (MRO), som ble sendt ut til den røde planeten i 2005.
NASA planlegger å sende det første bemannede romfartøyet til Mars innen 2030.
– Astronautene kan ganske enkelt gå ut der med bøtte og spade og få tak i alt det vannet de behøver, sier Shane Byrne ved University of Arizona.
Noen av isbreene som er oppdaget, ligger bare 1 meter under overflaten. Andre strekker seg hele 100 meter ned under overflaten og synes å bestå av ren is.
NASA-sonden Phoenix Mars Lander oppdaget is da den landet nær nordpolen på Mars i 2008, men det har vært ukjent hvor mye det kan være snakk om.
Sonden landet bare drøyt 500 kilometer fra der hvor NASAs Viking 2-sonde landet i 1976 og grov en 10–15 centimeter dyp grøft å se hva som var under overflaten.
Hadde Viking 2 kunnet grave bare 15 centimeter til, ville den ha oppdaget isen allerede i 1976, ifølge NASA.
(©NTB)
Tirsdag 18. desember 2018
Svenske og danske historikere er ikke overrasket over temperaturen i Michelet-debatten. – Det handler om den klassiske friksjonen mellom journalister og historikere, sier Lars M. Andersson.
Tirsdag 18. desember 2018
• Ville du synes det var ubehagelig dersom du hadde en sønn eller datter som ville gifte seg med en innvandrer? Statistisk sentralbyrå (SSB) har stilt et representativt utvalg nordmenn dette og andre spørsmål om holdninger til innvandring i...
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.
Mandag 17. desember 2018
Endringer i åndsverkloven gjør at flere kunstner­grupper må dele på samme vederlagspott. – Våre medlemmer vil sitte igjen med mindre, sier Jørgen Karlstrøm i Komponistforeningen.
Mandag 17. desember 2018
• Fredag vedtok Kongen i statsråd at Siv Jensen er inhabil i saker som angår Johan H. Andresen. Årsaken er at Andresen leier ut en hytte på Grimsøya i Oslofjorden til Frp-lederen – trolig til langt under markedspris. Siden leieforholdet ble...
Lørdag 15. desember 2018
• Den norske offentligheten deler seg i synet på den franske protestbevegelsen som har fått navnet «de gule vestene». Er de voldelige opportunister som ødelegger for en flott president, eller småfolk som uttrykker legitim bekymring når nye...
Lørdag 15. desember 2018
Mens netthandel på bøker har tatt av i Sverige, foretrekker nordmenn fremdeles å handle bøker over disk.