Torsdag 11. januar 2018
Søreide åpner for norsk rolle i Korea-samtaler
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier Norge har en tradisjon for å si ja til forespørsler om å legge til rette for fredssamtaler.
Publisert: 11 Januar 19:12
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier Norge har en tradisjon for å si ja til forespørsler om å legge til rette for fredssamtaler.
– Hvis partene ønsker at Norge skal ha en rolle i å legge til rette for samtaler, så har vi en tradisjon for å bidra. Men vi er ikke der at dette er en aktuell problemstilling nå, sier Søreide til NTB etter torsdagens møte med USAs utenriksminister Rex Tillerson i Washington.
Konflikten på Koreahalvøya var blant temaene som de to snakket om.
– Vi var så vidt inne på det mot slutten av samtalen, men det blir en ny anledning til å diskutere dette på mandag når vi treffes på nytt i forbindelse med møtet om Nord-Korea i Vancouver, sier hun.

– Gode samtalerSøreide slår fast at Norge og USA deler bekymringen knyttet til Nord-Koreas langtrekkende raketter.
– Vi står sammen om ønsket om å finne gode politiske og diplomatiske løsninger på situasjonen. Det som har skjedd de siste dagene med samtaler mellom Nord- og Sør-Korea er positivt, men det er for tidlig å si hva det innebærer, sier hun.
Den norske utenriksministeren hadde om lag tre kvarter sammen med Tillerson torsdag.
– Vi hadde en lang og god samtale, som både handlet om Russland, NATO, Syria og Midtøsten, sier Søreide.

BistandskuttNorge leder Giverlandsgruppen for Palestina og Søreide har i en lang rekke samtaler med framstående representanter for den nye amerikanske administrasjonen understreket viktigheten av å opprettholde bistanden.
– Jeg opplever at det er en forståelse på amerikansk side for viktigheten av bistand, ikke bare til de palestinske områdene, men også landene rundt for å kunne stabilisere situasjonen. Særlig nå når de palestinske selvstyremyndighetene skal overta ansvaret på Gaza er det viktig å fortsette bistanden, sier Søreide som senere torsdag vil ta opp samme sak med president Donald Trumps svigersønn, spesialrådgiver Jared Kushner.

– Nær alliertUSAs utenriksminister Rex Tillerson var som vanlig svært ordknapp da de to stilte opp på en hastig fotoseanse i forkant av møtet i Utenriksdepartementet.
– Norge har vært veldig støttende i våre anstrengelser for å bekjempe terror og IS, samt å sende det rette budskapet til Nord-Korea, sa Tillerson.
Han svarte ikke på spørsmål om hva han håper Norge kan bidra med når samtalene om situasjonen i Nord-Korea begynner i Vancouver neste uke.
Etter møtet sa Søreide at det ikke kom noen konkrete forespørsler fra amerikansk side knyttet til dette spørsmålet.
(©NTB)
Onsdag 19. desember 2018
Nasjonalmuseet gikk glipp av inntil 90 millioner kroner til kunstnerisk utsmykking. Finansdepartementet satte foten ned for samarbeid mellom museet og Kunst i offentlige rom.
Onsdag 19. desember 2018
KRAV: Sterke ­krefter i KrF jobber for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et nytt ut­viklingsdepartement i ny regjering.
Onsdag 19. desember 2018
• Regjeringen, LO og NHO presenterte i går en ny avtale om inkluderende arbeidsliv, som skal gjelde de neste fire årene. Den nye avtalen er utvidet og skal gjelde hele arbeidslivet. Målet med avtalen er å kutte sykefraværet med ti prosent.
Onsdag 19. desember 2018
JULESTRID: Kan Donald Trumps lyssky forretningsimperium og valgkampanje tåle lyset fra USAs elite-aktorer?
Tirsdag 18. desember 2018
Svenske og danske historikere er ikke overrasket over temperaturen i Michelet-debatten. – Det handler om den klassiske friksjonen mellom journalister og historikere, sier Lars M. Andersson.
Tirsdag 18. desember 2018
• Ville du synes det var ubehagelig dersom du hadde en sønn eller datter som ville gifte seg med en innvandrer? Statistisk sentralbyrå (SSB) har stilt et representativt utvalg nordmenn dette og andre spørsmål om holdninger til innvandring i...
Tirsdag 18. desember 2018
UTÅLMODIGE: De er lettet over enighet i Polen, men Klassekampens klima­panel er også skuffet over resultatet.
Tirsdag 18. desember 2018
TILBAKE: Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark går inn i fylkessammenslåingen med planene klare for en rask omgjøring.
Mandag 17. desember 2018
FRAMTIDSFRYKT: Nordmenn flest uroar seg mest for klimaendringar og svekka velferdsstat, ifølge eit notat frå tankesmia Agenda.
Mandag 17. desember 2018
HJEM IGJEN: Etter FNs klimatoppmøte i Katowice er det nå opp til hvert enkelt land å heve ambisjonene om utslippskutt.