Torsdag 11. januar 2018
SINTE: Sinte demonstranter i Tebourba viser med steinkasting hva de mener om regjeringens innstramninger. I flere byer brente demonstranter bildekk og kastet stein på politiet. FOTO: Anis Ben Ali, AP/NTB scanpix
Tunisiere protesterer i flere byer mot økonomiske innstramminger og prisøkning:
Vi har ikke mer å gå på
Youssef Chahed
URO: Én person er drept og minst 200 arrestert i Tunisia. – Regjeringen må møte folk på halvveien før ting kommer ut av kontroll, sier fag­foreningstopp til Klassekampen.

TUNISIA

Sju år etter opprøret under den arabiske våren i 2011 sprer misnøyen med den økonomiske situasjonen seg i Tunisia. Hundrevis har tatt til gatene i flere byer i protest mot økonomiske innstramninger og prisøkning som regjeringen har satt i verk fra 1. januar i år.

Regjeringen hever prisene på drivstoff og øker momsen på varer og tjenester for å redusere landets budsjett­underskudd.

Så langt er én person død, mens over 200 er arrestert. 11 politimenn er skadet etter sammenstøt med demonstrantene.

Det internasjonale pengefondet (IMF) krever at regjeringen senker subsidier og reduserer underskuddet med nesten 16 milliarder kroner, for å gi landet et sårt tiltrengt lån på 24 milliarder kroner.

– Pengefondet bryr seg ikke om folks hverdag. Heller ikke om sosial og økonomisk stabilitet i de respektive land. De kjører på uten å ta hensyn til noen andre enn seg selv og sine penger, sier Bo Ali al-Mobaraki til Klassekampen.

Han er nestleder i Itihad al-Shoghl, paraplyorganisasjonen for fagforeninger i landet.

Fakta

Protester i Tunisia:

• Regjeringens innstramminger, der bensinprisene skrus opp og momsen på varer og tjenester øker, har skapt sinne i Tunisia.

• Siden søndag har folk protestert mot tiltakene i mange byer. Også i hovedstaden Tunis var det demonstrasjoner.

• Mandag døde en demonstrant. Broren sier han ble overkjørt av bil.

• Over 200 personer er arrestert siden protestene startet.

• I flere byer er politistasjoner og statlige bygg vandalisert, og demonstranter har kastet stein og bensinbomber mot politiet.

• 11 politifolk er såret.

Misnøyen sprer seg

Sidi Bouzid er byen der opprøret startet i 2011 – et opprør som sørget for avsettelsen av landets mangeårige diktator Zine al-Abidine Ben Ali. Her har demonstranter brent bildekk og kastet stein mot politiet denne uka. Politiet svarte med å tåregasse demonstrantene. Det var også protester i byene Kasserine, Tebourba, Nefza, Beja, Attadhamoun og Intilaka.

Også i hovedstaden protesterte folk mot regjeringens innstramningspolitikk. Flere steder ble politistasjoner og statlige bygg vandalisert, ifølge innenriksdepartementet.

Etter opprøret i 2011 har demonstrasjoner blitt lagt til minnedagene for opprøret, men nå holdes protestene hyppig og er samtidig voldelige og spredt geografisk.

– Folk er slitne. Mange har ikke mer å gå på. Fattig­dommen har økt, arbeids­ledigheten har nådd nye høyder og nasjonal og internasjonale investeringen har vært mindre enn regjeringen hadde håpet på, sier Mobaraki.

Han sier Tunisia er inne i noen vanskelige år.

– Folk har det vanskelig, men vi må holde statens institusjoner sammen. Vi må beskytte vårt demokrati, for det er nytt og skjørt, og det er lett å miste det, sier han.

I tillegg til den interne situasjonen med store økonomiske problemer, har IMF krevd radikale endringer. Mobaraki hevder at kravene bare baserer seg på fondets egne sær­interesser.

Vil skattlegge de rike

– Vi skjønner at økonomien er vanskelig, men å la de aller fattigste få det enda verre er ingen løsning. Vi krever at de rike betaler mer i skatt, at regjeringen innfører en minstelønn og ordninger med bidrag og langsiktige lån til de som sliter, sier Mobaraki.

Dessuten, legger han til, er minst 50 prosent av landets økonomi «svart» og faller utenom statens kontroll.

– Det ligger enorme summer i den svarte økonomien. Regjeringen må derfor legge en plan for hvordan de gradvis kan få denne sektoren under statens kontroll.

Mistet livet

Mandag ble Khomsi Yefrni (45) drept da han demonstrerte i byen Tebourba, 30 kilometer utenfor hovedstaden, etter at politiet brukte tåregass for å spre demonstrantene. Ifølge innenriksdepartementet døde Yefrni av pusteproblemer, men den dødes bror, Mohamed Yefrni, sa i begravelsen at broren ble påkjørt av en bil og at han ikke led av noen kronisk sykdom.

– Legene som undersøkte liket, fortalte oss at Khomsi hadde brukket flere ribbein, sa han til radiokanalen Mosaique.

Regjeringssjefen Youssef Chahed lovet tirsdag å slå hardt ned på voldelige demonstrasjoner.

– Vi tar avstand fra voldelige protester, men ber politiet besinne seg slik at volden ikke eskalerer, sier Mobaraki.

amal.wahab@klassekampen.no

Lørdag 19. januar 2019
UENIGE: Brexit-tilhengere i Nord-Irland hevder frykten for hard grense på den irske øya er overdrevet. Virkelighetsfjernt, mener Sinn Féin.
Fredag 18. januar 2019
KLINSJ: Labour-aktivist Mike Buckley mener ny folkeavstemning er eneste vei ut av dagens brexit-floke. Noe slikt vil være et historisk svik, hevder historiker og brexit-tilhenger Sheila Lowley.
Torsdag 17. januar 2019
UT: Daniel Hannan har jobbet for brexit i 20 år. Han tror fremdeles Storbritannia er på vei ut av EU, men innrømmer at nå kan alt skje.
Onsdag 16. januar 2019
BISMAK: Socialdemokraterna fører en selvutslettende strategi, mener rådgiveren til «Sveriges Gerhardsen». – Regjeringsavtalen smaker ikke godt, vedgår kommunalråden i «Sossarnas» bastion.
Tirsdag 15. januar 2019
KAOS: Vänsterpartiet kan slippe til Stefan Löfven som statsminister, selv om han må føre høyrepolitikk i regjering. – Det finnes ikke noe bedre alternativ, sier Ali Esbati.
Mandag 14. januar 2019
UNDER PRESS: Syriske flyktninger i Libanon stål­setter seg for mer uvær etter at stormen Norma forrige uke drev ­mange av dem på ny flukt.
Lørdag 12. januar 2019
AVTALE: Socialdemokraterna er villige til å svekke stillingsvernet, liberalisere husleieloven og gjeninnføre familiegjenforening. Alt for å beholde regjeringsmakten.
Fredag 11. januar 2019
MØRKLAGT: Det er ikke sikkert vi noen gang får vite hvem som egentlig fikk flest stemmer i presidentvalget. Det sier Kongo-forsker Morten Bøås.
Torsdag 10. januar 2019
HARDT: Frankrikes regjering sier den nå vil møte De gule vestene med «ultrahardhet» og kritiseres for å ikke ta tak i politivold.
Onsdag 9. januar 2019
MUR: USA straffer land i Mellom-Amerika for migrasjon ved å kutte bistand og å true med sanksjoner.