Klassekampen.no
Onsdag 10. januar 2018
STREKKER SEG: Nord-Koreas delegasjonsleder Ri Son-gwon (til høyre) og Sør-Koreas gjenforeningsminister Cho Myoung-gyon tar flere steg mot et fredeligere forhold. Foto: AP/NTB scanpix
• Sør-Korea vil lette sanksjoner mot nord • Nord-Korea vil ha med utøvere i OL
Historisk håndtrykk
Moon Jae-in
MØTES: Familiegjenforening er blant sakene på dagsordenen i den nye kontakten mellom Nord- og Sør-Korea.

Korea

Nord-Korea vil stille i OL i Pyeonchang som åpner 9. februar. Lederen for landets OL-komité, Chang Un, er, ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo på vei til Den internasjonale olympiske komité i Lausanne i Sveits for å få akkreditert ledere og kunstløpparet Ryom Tae-ok og Kim Ju-sik. Utøverne vant bronse i Asia-lekene i OL i Sapporo i februar i fjor og er de eneste som er kvalifisert for lekene.

Den olympiske ilden som ble tent i grensebyen Panmunjom, ble likevel overskygget av meldingen om at Seoul og Pyongyang gjenåpner direktelinja mellom landenes militære ledere.

Fakta:

Koreansk treff i Panmunjom:

• Gjenforeningsministrene Ri Song-gwon (nord) og Cho Myong-gyon (sør) møttes i Panmunjom i går til de første samtalene siden desember 2015. Øverst på sakslista sto OL og familiegjenforeninger.

• Nord- og Sør-Korea ble enige om å gjenopprette den militære direktelinja mellom landenes militære ledelser. 3. januar ble den sivile direktelinja åpnet for første gang siden februar 2016.

• USA og Sør-Korea har utsatt den årlige militærøvelsen Foal Eagle-Key Resolve til etter OL (9.–25. februar). Den kan gi reaksjoner fra Pyongyang. USA advarer samtidig nordsida mot rakettutskytning.

Fra OL til krigsspill

Den vil umiddelbart bli satt på prøve etter OL når USA og Sør-Korea drar i gang den årlige gigantøvelsen Foal Eagle-Key Relsolve. Sør-Koreas president Moon Jae-in fikk USA med på å utsette krigsspillet avhengig av hvordan Pyongyang i nord opptrådte.

Etter samtalene i Panmunjom, de første siden desember 2015, og OL-deltakelsen, vil Pyongyang se om Sør-Koreas president Moon Jae-in leverer når det gjelder øvelsens størrelse og karakter.

President Moon ble valgt på løftet om å gjenopprette «solskinnspolitikken» til president Kim Dae-jung (1998–2003), som møtte Kim Jong-il i Pyongyang i 2000. Møtet ble den gang overrumplet av USA og sikkerhetsapparatet til den avsatte presidenten Park Geun-hye, som forserte utstasjoneringen av det amerikanske rakettsystemet Thaad sør for Seoul, til store lokale protester.

Rakettsystemet forverret også forholdet til Kina med påfølgende økonomiske straffetiltak fra Beijings side, i oppstarten av Moons presidentperiode. Dessuten møtte Moon stengte porter i Pyong­yang. Naboene i nord var oppsatt på å framskynde sitt atomvåpen- og rakettprogram under ordkrigen mellom USAs president Donald Trump og Kim Jong-un.

Stryker folk fra svartelista

Under samtalene i går varslet Sør-Koreas visegjenforeningsminister Chun Hae-sung at Seoul vurderer å oppheve noen sanksjoner for å få samtalene på gli – og for å få nordkoreanske journalister og en statsautorisert heiagjeng til Pyeongchang i sør.

Seoul inviterer nabolandet til felles koreansk tropp i innmarsjen under åpnings­seremonien i OL, slik som ved tidligere store mesterskap. Det har ikke skjedd siden de olympiske Asia-vinterlekene i Changchun i Kina i 2007, da den høyreorienterte president en Lee Myung-bak satt i Det blå hus i Seoul.

Sør-Korea har flere nordkoreanere på sin svarteliste, men i forbindelse med samtalene vil lista nå gjennomgås på nytt. Dette er skritt Seoul vil ta i samråd med FNs sikkerhetsråd og andre «relevante land», melder utenriksdepartementet, ifølge Reuters. Det betyr med sikkerhet USA og kanskje også Kina, som stadig flere sørkoreanere setter sin lit til.

Et viktig punkt for mange koreanere som skal opp i møtet, er samtaler om det smertefulle forholdet rundt familiegjenforeninger i forbindelse med månekalenderens nyttår 16. februar.

Økonomi og atomvåpen

Samtalene skal også bane vei for eventuelle økonomiske og inter-koreanske militære forhandlinger. Økonomisk med sikte på å gjenåpne industrisonen i Kaesong som ble stengt av president Park i februar 2016, militært for å drøfte atomvåpenprogrammet.

Mens Kim har forsøkt å kopiere noen av de kinesiske økonomiske reformene siden 2012, etter å ha fulgt dem siden han gikk på skole i Sveits i 2002, understreker Pyong­yang gjerne at Seoul ikke har noe å tilby militært. De ser på Sør-Korea som underlagt USA, som har utstasjonert 37.000 militært personell, hvorav 28.500 soldater i sør.

– Kim Jong-un opptrer på svært kalkulert, klok måte, understreket Sør-Koreas forsvarsminister Song Young-moo 1. desember, ifølge Reuters, etter den siste rakettprøven.

Den nordkoreanske delegasjonslederen Ri Son-gwon uttrykte håp om «verdifulle resultater til det koreanske folket» overfor sin kollega Cho Myong-gyon.

peterm@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 30. januar 2018 kl. 11.57